Last news in Fakti

24 Март, 2022 10:25 2 104 10

Германските индустриалци са „за“ задълбочаване на икономическите отношения между ЕС и САЩ

  • сащ-
  • ес-
  • германия-
  • икономика

Русвурм: Силното и устойчиво трансатлантическо партньорство е по-важно от всякога

Германските индустриалци са „за“ задълбочаване на икономическите отношения между ЕС и САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Германския индустриален съюз (BDI) Зигфрид Русвурм се изказа в подкрепа на задълбочаването на икономическите отношения между Европейския съюз (ЕС) и САЩ. „Силното и устойчиво трансатлантическо партньорство е по-важно от всякога. С оглед на нарастващите икономически и геополитически предизвикателства, ЕС трябва да се приближи икономически още повече до САЩ, където има смисъл и е възможно", каза Русвурм, цитиран от DPA. В същото време той добави, че европейците и американците трябва да намерят окончателни решения възможно най-скоро за разрешаване на различията относно субсидиите за самолети и ограниченията на САЩ върху вноса на стомана и алуминий.

В същото време президентът на BDI нарече трансатлантическото споразумение за свободна търговия със САЩ все още желателно, но в момента, според него, то е "просто нереалистично". Правителството на САЩ нямаше мандат и амбиция да сключва нови търговски споразумения. „Дори в рамките на ЕС, включително в Германия, има различни мнения по този въпрос“, каза Русвурм.

ЕС и САЩ трябва да проведат отдавна насрочени преговори за премахване на търговските бариери, които съществуват от дълго време. И двете страни, според него, ще се възползват например от премахването на индустриалните тарифи. „Потребителите и предприятията от двете страни на Атлантика ще се възползват бързо“, заключи Русвурм.

Германският финансов министър Кристиан Линднер в интервю, публикувано във вестник Handelsblatt, предложи да се възползва от посещението в Европа на ръководителя на Белия дом Джо Байдън и да възобнови преговорите за споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС. Но вицеканцлерът, германският министър по икономическите въпроси и опазването на климата Роберт Хабек отхвърли това. Както се очаква, Байдън ще вземе участие в срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в Брюксел на 24-25 март. Там са планирани разговори между лидерите на страните от Групата на седемте.

От 2013 до 2016 г. ЕС и САЩ водеха интензивни преговори за подписване на споразумение за трансатлантическа свободна търговия и свободни инвестиции. Те обаче бяха спрени поради остри разногласия между Брюксел и Вашингтон относно квотите и регулациите в бъдещата трансатлантическа зона за свободна търговия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    9 3 Отговор
    Що,някой да не ги пита!?😎🔯😁🔯😎
  • 2 Хихихи..

    16 3 Отговор
    Колкото и да се "задълбочавате" късно е моме за нови газови сондажи.Ше карате на Ямалска газ,то се видя.Рубли покупайте,рубльошки,так сказать..
  • 3 Госあ

    7 16 Отговор
    Германия ще си уреди вноса на втечнен газ от САЩ и ще горят още малко кюмур, както досега и всичко ще е наред. Това е най зависимата страна от русия. Италианците ще внасят ток от Франция, а русофилите от Австрия ще почнат да правят икономии. 💁 колхозниците ще станат по зле и от северна корея.

    Коментиран от #7

  • 4 Верно ли

    18 2 Отговор
    Охооо, тези се канят да възобновят "трансатлантическото споразумение", което дава на корпорациите неограничени права и никакви задължения! Честито на печелившите!
  • 5 Грульо

    11 0 Отговор
    "Германските индустриалци са „за“ задълбочаване на икономическите отношения между ЕС и САЩ"

    Много им сте скъпи на американците, немат келепир да търгуват с вас, освен само да ви продават. Друго си е евтини стоки и ресурси от развиваите се страни. :D
  • 6 CL500

    11 2 Отговор
    Тез живеят в някакъв друг, техен си свят. Каква газ ще внасят от САЩ, колко струва производството там, колко струва превоза до Европа с кораби, колко газовоза има в света общо и как с кораби ще се задоволява цяла Европа. Ами на самите САЩ, колко газ ще им трябва, че и да продават огромни количества. Другите си мечатели за азерски и казахстански газ. А Азербаджан май си внася от Русия, защото изнася повече, отколкото произвежда, та, откъде идва разликата??? Казахстан са в прекрасни отношения с Русия, не напразно Путин им помогна да не стане втори майдан. Откъде другаде - от Катар, ами те нямат такъв капацитет, отделно изнасят и за Япония, и цял свят. Тези заводи в Германия, с какво ще работят. Ами ЕС отчита ли назряващото народно недоволство, а като ги връхлети хиперинфлацията, стой, та гледай. Ами въглищата, ами торовете, зърното, ами никела и алуминия, ами урана ... Някои май живеят в имагинерен свят, дето всичко ще е розово и може би цял свят ще вземе да продава само на Европа и то го доставя с кораби. То не е само да искаш нещо, ами и да е възможно. Палачинката ще се обърне бързо, когато почнат стачките и почне да излиза истинската информация за САЩ и васалите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само

    5 3 Отговор
    скъпо платен индустриалец-идиот, може да каже подобни глупости !
  • 9 българина

    6 1 Отговор
    тези изпаднали германци си мислят, че сащ ще ги оставят да изнасят ей така.., ако стане ще е през смяна на собственика, вижте как е канада, 60 пр от едрия бизнес там е щатски. Канда е суровинен придадък на сащ , ЕС рязко пада в световната йерархия
  • 10 Пешо

    4 1 Отговор
    КПСС-БКП. Този филм Германците сега ще го гледат.