Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Септември, 2022 21:55 2 343 7

Водещи пивовари вдигат цените

  • германия-
  • бира-
  • инфлация-
  • поскъпване-
  • цени

Причината е високата инфлация в Германия

Водещи пивовари вдигат цените - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Водещи производители на бира в Германия обявиха поскъпване на кехлибарената течност на фона на инфлацията. Очаква се поскъпване и на хляб, мляко, месо, слънчогледово олио.

По-рано статистическата служба на Германия отчете ръст на цените на храните през август с 12,8% спрямо същия период на 2021 г. Сред най-скъпите продукти са маслото (с 44,5%), млякото и яйцата (с 26,8%), месото и колбасите (с 18,6%), хлябът и тестените изделия (със 17,1%).

Още новини от Украйна

Най-голямата бирена компания в Германия Radeberger, възнамерява да повиши цените на своите алкохолни наливни продукти с 14 EUR на хектолитър. Увеличението е планирано от декември. По-рано през месец май Radeberger вече повиши цената с 8,5 EUR на хектолитър. Причината, според представител на компанията, е рязкото увеличение на разходите за суровини, енергия и логистика.

Veltins и Krombacher също обявиха увеличение на цените, но все още не са предоставени конкретни цифри.

През август статистическата служба на Германия съобщи, че производството на бира в страната се е увеличило, но все още не е достигнало предкризисното производство, регистрирано преди началото на пандемията от коронавирус през 2020 г. През първото полугодие на 2022 г. продажбите са се увеличили с 3,8%, или 157,2 млн. литра, спрямо същия период на миналата година. Спрямо първото полугодие на 2019 г. обаче продажбите на бира са намалели с 5,5%.

През месец май Германската асоциация на пивоварите (Deutscher Brauer-Bund, DBB) прогнозира увеличение на цените за производството на пенлива напитка. Това е следствие от повишаването на цената на стъклените съдове. Както Кристоф Минхоф, изпълнителен директор на Германската хранителна асоциация и Федералния съюз на германската хранително-вкусова промишленост, каза на 2 август, индустрията е „в най-голямата криза за последните 70 години“. Причината е по-лошата реколта тази година, логистични проблеми, причинени от коронавируса, ситуацията в Украйна и възможни затруднения с доставките на газ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 7 Отговор
    При нас квасът си е все на една цена.

    Коментиран от #3

  • 2 Майна

    15 2 Отговор
    Елате да видите във водещата икономика на Германия какъв капут е..
    Зимата ще е СЪДБОНОСНА за ГЛОБАЛИСТИТЕ ,чакаме...
  • 3 Квасът

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Е много полезен!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Началото

    1 0 Отговор
    На края ни...
  • 6 Милена Богданова!

    1 0 Отговор
    Махнете този надпис"Още новини от Украйна" !! В Синьо!! Пишете за Германия, какви новини от Украйна!! Всеки който го прочете този надпис"Още новини от Украйна" ви тегли по една Благословия!! Дали така ви харесва???

    Коментиран от #7

  • 7 ела

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Милена Богданова!":

    " Световното зло" наречена Америка ги задължава имат право толкова да пишат колкото им казва това зло.