Last news in Fakti

22 Септември, 2022 16:11 4 796 24

Най-големият икономически шок за последните 73 години

  • германия-
  • цени-
  • икономика-
  • шок

Маслото в Германия е поскъпнало с три четвърти

Най-големият икономически шок за последните 73 години - 1
Снимка: Shutterstock

Германската икономика изпада в най-лошия си шок от седем десетилетия насам заради растящите цени на газта. Според Федералната статистическа служба разходите за промишлена продукция са скочили с близо 46% за последната година. Това е най-интензивният ръст в историята от 1949 г., посочва в свой материал The Telegraph.

Сметките за електричество за бизнеса скочиха до небето със 139%. Високата инфлация започва да заплашва германската икономика, която може би вече е в рецесия, се отбелязва в статията.

Финансовата тежест се е увеличила и за домакинствата. Сега ходенето до супермаркета струва на населението много повече, отколкото преди година. Маслото е поскъпнало с три четвърти, растителните масла - наполовина.

След като Русия започна специална операция за освобождаване на Донбас, западните страни наложиха санкции срещу Москва. Това хвърли Европа в икономическа и енергийна криза и доведе до по-високи цени на горивата и храните.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шваба

    70 5 Отговор
    Всичко това е от много акъл !
  • 2 ЕС фалира

    81 4 Отговор
    Германия губи поредната си война. Е, вярно, и този път разпалена от англо-саксите, но натикана в нея...Ех, немецкие...уж нация техническа, пък глупаци.
  • 3 Мирослав Илич

    75 5 Отговор
    Това е само началото Тепърва ще става от ден на ден по зле Без Руски ресурси капут майне фроинде
  • 4 От миналата година и тук някои

    29 18 Отговор
    Стоки поскъпнаха с 50 процента. Естествени пазарни процеси. Путлер още не беше нападал Украйна. Много сме малки да жалим богатата и велика Германия...
  • 5 Мирослав Илич

    56 3 Отговор
    Няма по просто същество от немеца
  • 6 Есхач

    13 3 Отговор
    Да им имам "шока".
  • 7 Внос / Износ

    68 0 Отговор
    Схемата за Голямото зануляване е измислена много преди Русия да обяви военната операция в Украйна!
    Зелената сделка и отказа на Европа да подпише дългосрочни договори с Газпром, увеличи цените на енергоносителите на борсата с 650%
    Този сценарий ще бъде платен от европейските граждани и всички потребители в целия свят.
    ГОЛЯМОТО ОГРАБВАНЕ Е В ПЪЛЕН ХОД!
  • 8 хихи

    55 3 Отговор
    санкционират Руснаците, пък немците ги удря, що така... питайте Урсулица
  • 9 зелен шаман

    54 0 Отговор
    съсипаха си икономиката първо с ковид ограниченията, а сега я занулиха със санкциите срещу Русия...Меркел и Урсула ще ги пишат в учебниците
  • 10 Ицо

    40 2 Отговор
    Санкции ли я да видим сега санкциите
  • 11 Танк

    24 0 Отговор
    Много ти кратка статията бе.
  • 12 Адам Хилтън

    46 4 Отговор
    Не е шок - Западна Германия щеше да фалира още през 50-те, ако не бяха Лондонските договорки през 53-та година, да им опростят половината външен дълг и да им уредят по-лесни срокове за плащане на репарациите. После въпреки че им скокна икономиката, през 80-те пак тръгна надолу и трябваше да я спасяват пускайки мигранти още тогава. Добре че Горбачов им даде да изядат Източна Германия, че да забави рецесията им с още 20-тина години, ама сега вече е неизбежна.
  • 13 Ум царува

    22 0 Отговор
    ум робува,ум патки пасе!
  • 14 небрежнев

    17 11 Отговор
    Германия сама си затвори въглищните централи, сама си затвори и ядрените централи, сама измисли формулата да се формира на борсата цената на електричеството по тази на най-скъпия производител. Сама си направи икономиката да е зависима от вноса на газ от един производител, което е нарушение на антимонополното законодателство на ЕС.
    Когато влизахме в ЕС, ни накараха да разделим GSM операторите на 3, доставчиците на електричество да станат три... обаче доставчик на руски газ остана един, руската рафинерия на Лукойл остана монополист, данъчните складове за петрол бяха дадени изцяло на Лукойл. Защо антимонополните практики у нас, а и в ЕС, не се отнасят за руските зависимости?
    Отговорът не може да е друг, освен корупция, продажба на европейските интереси на Русия, платени политици, платени медии, платени тролове... В Германия ще ги намерите на най-високо ниво, почвайки от доказаните Шрьодер и компания.
    Тук е повече от ясно, че не може да има говорене за руския газ в пъти повече, отколкото за строежа на собствени геотермални централи, или за възможностите за обучение на студенти, или за развитие на здравеопазването, или за демографската ни катастрофа... Засегнат ли се руските интереси, веднага става вой до небето и нашите интереси никъде не се виждат. Ето затова сме със скъпи стоки, с монополни зависимости и дефицити, а не заради войната. Тя е просто повод да се замажат истинската корупция и зависимостите от Русия, които ЕС целенасочено изграждаше с десетилет
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пипи Чорапчето

    30 0 Отговор
    "Сметките за електричество за бизнеса скочиха до небето със 139%."
    А с колко скочиха сметките за електричество на бг бизнеса?
    Маслото поскъпнало с 3/4. А тук с колко?
  • 17 Мими

    19 0 Отговор
    Ковид, война, криза и инфлация, случайни случайности ли са???
  • 18 Мишел

    34 4 Отговор
    Ако работеше Северен Поток 2, ако не бяха спрели доставките на руските въглища и нефт, нямаше да има енергийна криза, нямаше да има криза в икономиката, ..., криза на стандарта на живота .
    Путин ли спря снабдяването на Европа с евтини енергоизточници? САЩ го направи, с вашето послушно съдействие.
    Мощните европейски икономики са зле, ако се прекъснат корените им, с които смучат евтини суровини.
    САЩ не само разрушават европейските икономики, но и са в процес на организиране на цветни революции в ЕС.

    Коментиран от #24

  • 19 Европейските правителства

    22 0 Отговор
    Предизвикаха умишлено всичко което се случва сега, защо заместват и Русия е много интересно
  • 20 а пък

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чичо Пешо":

    гаджето беше на 17 г.(всъщност на 14), ама страшно запазено, нали.(стар виц от времето на соца, ама и тогава си правехме майтап, ко да прайш?)
  • 21 чух че

    11 0 Отговор
    Путин щял да си вземе отпуска, с кого ще се оправдават тогава. Трябва да го питат кой ще го замества, щото ко ши праим, много хора ще останат без работа?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Отряд1

    2 0 Отговор
    Не е проблем. Решението на всеки капиталистически етап е война, която да върне първоначалният план - ниски цени на суровини, високи цени на производства, които генерират печалба, докато някъде някой не изтрещи. После рулетката се завърта.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.