Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Септември, 2022 09:23 3 915 14

Икономическо земетресение

  • китай-
  • сащ-
  • лихви-
  • процент-
  • реакция

Китай осъди безразсъдното решение на САЩ

Икономическо земетресение - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Федералният резерв на САЩ за пореден път реши да повиши основния лихвен процент в опит да ограничи инфлацията в страната, която ще има изключително негативно въздействие върху световната икономика в близко бъдеще. „Подобни радикални стъпки на американските власти са безразсъдни и много скоро могат да провокират глобално „икономическо земетресение“, особено ако Вашингтон не възнамерява да спре до сегашното повишаване на лихвите“, пише колумнистът Шенг Вен за китайското издание на Global Times. „За да се предотврати изтичането на доларови активи обратно към САЩ поради агресивното повишаване на лихвените проценти от ФЕД, други страни също ще бъдат принудени да ги увеличат, което вероятно ще предизвика глобална рецесия“, подчертава журналистът.

Според Шън Уен подобни безотговорни намерения на Вашингтон в крайна сметка могат да доведат до силна финансова буря или дори пълен колапс на световната икономическа система. „ФЕД изглежда изобщо не мисли за другите икономики и техните обменни курсове, включително много съюзници на САЩ“, отбелязва наблюдателят.

Още новини от Украйна

По-рано Федералният резерв на САЩ, след резултатите от заседанието през септември, повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта - до ниво от 3-3,25% годишно. От месец май тази година регулаторът повиши лихвите три пъти в опит да ограничи растящата инфлация.

САЩ и европейските държави са изправени пред рекордна инфлация от десетилетия. Налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво доведоха до поскъпване на горивото, преди всичко на газа. В резултат на това Западната индустрия до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което засегна други сектори на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    17 59 Отговор
    Китайският книжен тигър каза Мяу ...
    Китай има вътрешен дълг от над 1 трилион долара, не юани, песо, рубли или тугрици ...
    САЩ показват на Китай, че няма да ги бавят, а Русия ще бъде разкостена само ако понечи да удари Украйна с ядрено оръжие.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Ротшилд

    18 20 Отговор
    Дори и Китай е вързан за нашия долар.
  • 3 честен ционист

    5 24 Отговор
    Лева все повече се разкача от Еврото. Курсът върви вече 5лв за евро, само заемите с палава лихва, още ви носят някаква измамна илюзия, че всичко е под контрол. Бартерът и купонната система скоро ще взлезе в употреба.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 що ли

    8 27 Отговор
    реве дракона? нъли е мноу сиуен или само на хартия, всички рано или късно си сверяват часовника със САЩ!

    Коментиран от #7

  • 6 Вили Месершмидт

    44 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Колко прости и забавни са нещата в очите и главата на невежият, правоверен либераст. Има и вариант липсата на ликвидност в Американските ценни книжа да доведе до пълен срив на световната икономика, глад и мизерия. А гладът е лош съветник, току виж САЩ се разпаднал на отделни държави

    Коментиран от #9

  • 7 Вили Месершмидт

    26 8 Отговор

    До коментар #5 от "що ли":

    Не ги мисли китайците, те овреме се освободиха от американски ДЦК. Япония да му мисли
  • 8 среднощен

    50 4 Отговор
    В световната икономика - "войната никога не е спирала"...Този път най-голям заложник обаче е ЕС... САЩ държи световните финансови пазари, Русия енергоизточниците и суровините, Китай производствата... ЕС от своя страна "държи" поданиците си - като "безмозъчни послушни потребители"... Ако ни кажат от Брюксел - "ще се къпем веднъж в седмицата"...
  • 9 Хахаха

    8 27 Отговор

    До коментар #6 от "Вили Месершмидт":

    Нали сте си самодостатъчни рашистанците ... какво ви пука за долара ...
    Проблемът е на Китай, защото има икономика.
    За русия няма проблем, защото няма икономика ...
  • 10 Долу сащ

    23 5 Отговор
    рекордната инфлация си има ясна причина. Сащ напечатаха за 2 г 2020 и 2021 толкова долари колкото е имало в обръщение изобщо. това е реалната цифра. Въпросът е защо само те печатат а не и останалите като нас!

    Коментиран от #12

  • 11 Антикомунист

    3 16 Отговор
    Инфлация се лекува радикално, като рак с рецесия. И още : щатите стоят твърдо , защитавайки световния ред и демокрация поставяйки ги на първо място пред икономическият интерес. путин си мислеше , че държи САЩ И ЕС икономически и нищо няма да му се случи. Да ама не запада макар с големи икономически загуби ще упостоши злото
  • 12 Антикомунист

    3 13 Отговор

    До коментар #10 от "Долу сащ":

    САЩ много отдавна печатат , 24 часа в денонощието и 365 дни в годината и нямаше инфлация. Ами отговора е много прост: само те в света с мощната си икономика могат да го правят без да се получи хиперинфлация, затова никой друг не смее да печата пари в такъв мащаб.
  • 13 бл.134 в Zап. парк

    0 2 Отговор
    А, не , бе ! Ще си играете на това кой да ви плати сметката .Война, война .Маiната на еврото
  • 14 Хахах

    2 10 Отговор
    Нещо се притеаниха китайците само от едно решение на САЩ. А нашите русофиши говореха че Китай имат шанс да се конкурират със САЩ в следващите десетилетия хахахах още не са осъзнали че дори възхода на Китай е предвиден и регулиран