6 Октомври, 2022 19:40 1 955 6

С колко поскъпна чаша кафе в ЕС за година?

  • кафе-
  • захар-
  • мляко

За потребителите, които пият кафето си с мляко и/или захар, поскъпването на сутрешната напитка е дори по-голямо, тъй като цените на тези продукти са се повишили още повече през последната година

С колко поскъпна чаша кафе в ЕС за година? - 1
Снимка: Shutterstock

Започването на деня с чаша горещо кафе е ежедневие за мнозина. Неотдавнашното покачване на цените обаче може да превърне този сутрешен обичай почти в лукс. През август цената на кафето в Европейския съюз е била средно с 16,9 на сто по-висока спрямо миналогодишния август. Тогава (август 2021 г.) цената на кафето бе средно с 0,5 на сто по-висока от цената му през август 2020 година. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

За потребителите, които пият кафето си с мляко и/или захар, поскъпването на сутрешната напитка е дори по-голямо, тъй като цените на тези продукти са се повишили още повече през последната година.

В ЕС цената на прясното пълномаслено мляко е скочила средно с 24,3 на сто между август 2021 г. и август 2022 г., докато цената на прясното нискомаслено мляко - с 22,2 на сто.

Годишната инфлация на захарта през август е достигнала 33,4 на сто, значително увеличение от отчетеното увеличение с 0,8 на сто през миналогодишния август.

Данните сочат още, че през август на годишна основа и при четирите стоки (кафе, прясното пълномаслено мляко, прясното нискомаслено мляко и захар) е регистрирано поскъпване във всички страни членки на Евросъюза, като изключение е единствено Малта, където няма промяна в цената на прясното нискомаслено мляко.

Стойността на захарта е нараснала най-много сред изброените продукти през август отново на годишна база. Най-голям ръст на цената ѝ се е наблюдавал в Полша (109,2 на сто), Естония (+81,2 на сто), Латвия (+58,3 на сто), България (+44,9 на сто) и Кипър (+43,2 на сто).

Що се отнася до кафето, Финландия (+43,6 на сто) е регистрирала най-високата годишна инфлация през август, следвана от Литва (+39,9 на сто), Швеция (+36,7 на сто), Естония (+36,4 на сто) и Унгария (+34,3 на сто).

За същия период най-много са скочили цените на пълномасленото мляко в Унгария (+51,7 на сто), Литва (+46,8 на сто), Хърватия (+43,5 на сто), Чехия (+43,3 на сто) и Латвия (+40,1 на сто), а за нискомасленото мляко - в Литва (+50,2 на сто), Хърватия (+41,2 на сто), Естония (+38,9 на сто), Германия (+30,6 на сто) и Унгария (+30,1 на сто).


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 6 Отговор
    В моето заведение е евтино.Само 5 лв.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихихи..

    10 2 Отговор
    Евро-кафето ще се вари вече не на газ а на брикети.Путин трябва да бъде притиснат тотално!
  • 4 Винкело

    10 0 Отговор
    На сто... на сто... на сто... и кьорава дума няма колко пари са това.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Функционално неграмотен 8 ниво

    6 1 Отговор
    Значи захарта в България била поскъпнала с 44,9%?? Де да знам... От 1.25 лв. на 2.65 лв. ми се вижда че покачването е към 112%, ама щом казвате ;)))