Last news in Fakti

19 Декември, 2022 14:12 1 187 6

Тихомир Тошев: Ръст на бързите кредити за тримесечието

  • тихомир тошев-
  • бързи кредити

Хората с ниски доходи все по-трудно изкарват до заплата

Тихомир Тошев: Ръст на бързите кредити за тримесечието - 1
Снимка: БГНЕС

Повишение на потреблението, пълни заведения и много резервации за празниците- такава е равносметката в периода преди коледните и новогодишните празници, направена пред БНР от кредитния консултант Тихомир Тошев.

„На този черен петък похарчихме с 30 млн. лева повече, отколкото миналата година. По Коледа и Нова година също ще се похарчат доста повече пари“.

На другия полюс обаче са хората с ниски доходи, отбеляза той.

„Тези, които имат малко или никакви спестявания и ще изкарат една бедна Коледа. Инфлацията изяде голяма част от покупателната им способност. Те са засегнати повече от инфлацията. Няма да могат да купят и това, което са можели през миналата година“.

Трябва да си направим бюджет за коледните и новогодишните разходи, посъветва кредитният консултант.

„Да не се забравят по-високите сметки през януари. Не е нужно да прекаляваме със скъпите покупки и подаръци“.

Онлайн пазаруването стана много популярно още по време на пандемията от ковид и си остава такова, въпреки повишените цени за доставките, посочи Тихомир Тошев.

„Възможността да намериш различни стоки, при това на добри цени, ще продължава да блазни“.

По-добре е да не купуваме стоки на изплащане, защото има оскъпяване от 15 до 30% годишно, посъветва той.

Тошев напомни, че за българина жилището е голям приоритет.

„Много хора, които имаха по-големи спестявания, решиха да ги спасят, когато започна войната в Украйна. Те излязоха на пазара на недвижими имоти, за да купуват. Това доведе до ръст в цените – с около 15% за първите 6 месеца“

Другата причина, която мотивира покупката на жилища в България, е, че оставаме с едни от най-ниските лихви по ипотечните кредити в цяла Европа, обясни той.

„Започнаха да се покачват през октомври, но незначително. През следващата година този плавен процес ще продължи, но не очаквам да отидем на нивата в страните около нас. Предвиждам около 3.5-4% догодина“.

Засега кредитирането не е засегнато от процесите, които се случват около нас, посочи още кредитният консултант.

„Тази година се поставя нов рекорд по отпуснати ипотечни и потребителски кредити от съществуването на кредитен пазар в България. Ръстовете са доста сериозни – с почти 28% при ипотечните и около 15% при потребителските. Ниските лихви са сред мотивиращите фактори. Очаквам интересът да се запази и през следващата година“

Тошев обясни, че има и ръст в търсенето на бързите кредити.

„През последните 3 месеца той е значителен. За хората с ниски доходи е все по-трудно да вържат бюджета си до следващата заплата. Проблемът е, че те забравиха колко скъп продукт е това. Много са тези, които изпадат в невъзможност да ги обслужват, когато изтеглят по-голяма сума. Има ръст и на лошите бързи кредити. Съветвам хората да не прекаляват. Суми над 500 лева не трябва да се теглят като бърз кредит“.

Над 90% от спестяванията на българите са в левове и няма нужда те да бъдат обменяни в евро, посочи Тошев.

„Няма риск да държим спестяванията в левове. Ако ги обменим сега, ще платим такса. Това ще стане автоматично през 2024 година, когато трябва да влезем в еврозоната“.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечo

    9 1 Отговор
    всичко тегли кредити хората ниямат пара после като неможе да вращаме ни садят ако е банка ако не идват хората да си искат парите на място кадето си живееш да гледат дацата сеир
  • 2 скоро

    7 2 Отговор
    няма да има кой да ги връща
  • 3 ЯКО БОЙ

    9 2 Отговор
    ПРОСТИТЕ ХОРА ТЕГЛЯТ КРЕДИТИ ЗА ДА СИ КУПЯТ НЕЩО, КРЕДИТ СЕ ТЕГЛИ ЕДИНСТВЕНО ЗА ДА СЕ ИНВЕСТИРАТ ПАРИТЕ И ДА СЕ ВЪЗОБНОВЯТ НЕКОЛКОКРАТНО!

    Коментиран от #5

  • 4 айде бе?

    3 3 Отговор
    „Няма риск да държим спестяванията в левове. Ако ги обменим сега, ще платим такса. Това ще стане автоматично през 2024 година, когато трябва да влезем в еврозоната“. НА КАКЪВ КУРС ОБАЧЕ,ГАРАНЦИЯ - НЯМА!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЯКО БОЙ":

    ПреДи години естеството на спорта ми бе такъв,че познавах хотелите в бг и по една част от света.....В бг по ресторантите където се хранех имаше една и съща категория хора....сега пак е същото.......Ганчооо овци явно не могат да си направят уютен дом и кухня.....Днес в Берьозка си купих хляб и се загледах.....Нещо ,като нищо именуващо се ....от манатарка,а в малкото бурканче две три колелца моркови и някаква манатарчица с микроскоп да я гледаш 10,32лв........Помислих си ....те моите манатарки тогава трябва натъпкан буркан от1литър да е 200лв със супер оцет.Ако бях останал на стария път вероятно нямаше да имам такива колосални виждания за живота и природата,които вие нямате.Интересно ,че изучаването на нови опитности не намали шахматната ми сила,а я доразви на още по високо ниво!Единственно спрях да играя по турнири ,които носеха парите ни едно време...Та,това ти го пиша за да разбереш.Повечето хора каквито се родят такива си и отиват от тоз свят!Видя ми се,че отбираш от финанси ,та затова ти го писах на ТЕБ!
  • 6 тихомир тошев- бързи кредити

    2 0 Отговор
    Колкото повече кредите теглите, толкова по-богат ставам АЗ !!!!