17 Февруари, 2023 10:07 6 833 8

Какво се случи с цените на горивата в Европа

  • lng-
  • shell-
  • европа-
  • пазар-
  • цени

Старият континент увеличи вноса на LNG с 60% през 2022 г

Какво се случи с цените на горивата в Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европа през 2022 г. е увеличила вноса на втечнен природен газ (LNG) с 60%, до 121 милиона тона, според доклада на Shell за пазара на LNG. В същото време бързо нарастващото европейско търсене на LNG тласна цените на газа до рекордни нива и предизвика нестабилност на енергийните пазари по света.

„Европейските страни, включително Великобритания, внесоха 121 милиона тона втечнен природен газ през 2022 г., което е с 60% повече от 2021 г., което им позволи да издържат на рязък спад на вноса на газ от руски тръбопроводи“, се казва в доклада. Спадът с 15 милиона тона на китайския внос, съчетан със спад на вноса от Южна Азия, помогна на Европа да осигури достатъчно газ и да избегне дефицит.

Най-големите страни вносители на LNG след европейския пазар през 2022 г. са Япония, Китай и Южна Корея. Така миналата година Китай закупи 60 милиона тона LNG по договори, а само 3 милиона тона бяха закупени на спот пазара (срещу 26 милиона тона година по-рано).

Като цяло обемът на световната търговия с LNG през 2022 г. достигна 397 милиона тона, което е с 16 милиона тона повече от 2021 г. Австралия, Катар и САЩ станаха основните световни износители на LNG. Русия е на четвърто място. Освен това САЩ осигуриха най-голямото увеличение на световните доставки за годината с 6 милиона тона, като изнесоха 80 милиона тона LNG.

„Прогнозите в индустрията предполагат, че търсенето на LNG ще достигне между 650 и повече от 700 милиона тона годишно до 2040 г. Необходими са повече инвестиции в проекти за втечняване, за да се избегне разликата между търсенето и предлагането, която се очаква да възникне до края на 2020-те – 1990-те години, “ подчертава Shell.

Рискове за американския газов пазар

До 2030 г. 80% от новите доставки на LNG в света ще се осигуряват само от две страни - Катар и САЩ.

Shell също отбелязва увеличение на доставките през 2025-2030 г. от Канада, Мозамбик и Мексико.

Все пак нарастващата роля на САЩ на световния пазар и бързото нарастване на износа на LNG носят рискове за вътрешния пазар на САЩ. До 2030 г. над 95% от капацитета на LNG в САЩ ще бъде концентриран само в два щата.

Световен пазар

на газ остана под натиск до средата на 2020 г. поради засилената конкуренция между Европа и Китай за ограничени нови обеми LNG. В същото време ръстът на търсенето на LNG в Европа през 2022 г. доведе до намаляване на вноса му от други страни, което доведе до увеличаване на емисиите.

„Според прогнозата на Shell за пазара на втечнен природен газ за 2023 г., повишеното търсене на LNG в Европа вероятно ще увеличи конкуренцията с Азия за ограничени нови доставки през следващите две години и може да доминира търговията с LNG в дългосрочен план“, се казва в доклада.

„Това също така подчертава необходимостта от по-стратегически подход – чрез дългосрочни договори – за осигуряване на надеждни доставки, за да се избегнат скокове на цените“, каза изпълнителният вицепрезидент на Shell Стив Хил в доклада.

Високите световни цени на LNG доведоха до намаляване на вноса на LNG от Южна Азия. В резултат на това Пакистан и Бангладеш внасят повече мазут, за да минимизират недостига на електроенергия, а Индия използва повече въглища, каза Shell. Германия, от друга страна, беше принудена да увеличи производството на електроенергия от въглища поради спад в доставките на газ от Русия.

Поради високите цени през миналата година промишлените потребители в Европа са намалили средното си потребление на газ с 16% в сравнение с 2021 г., се казва в доклад на Shell.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 13 Отговор
    През февруари вноса на газ от Русия за ЕС се е увеличил с 17 процента.Без коментар.

    Коментиран от #4

  • 2 Българин

    39 8 Отговор
    Ахам, вече ми е ясно защо американците взривиха тръбите на северен поток. Парите никога не лъжат

    Коментиран от #3

  • 3 Дянков

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Не сме ние . Извън земните бяха , онзи ден свалихме едно НЛО.
  • 4 352

    9 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Къде го прочете това или го сънува?
  • 5 Търновец

    6 10 Отговор
    Току що друга агенция публикува съобщение че КЗК е глобила Лукойл с почти 68 млн лева - незабавна национализация - въобще защо Костов го даде на Руската мафия?
  • 6 И с"я - кво?

    19 5 Отговор
    Не се сме зависими от Русия, а от САЩ - от трън, та на глог.
  • 7 Кейт балу

    15 3 Отговор
    Сащ купуват руски газ и го продават на Европа. А техният е най вредният шистов газ.така че какво стана със зелената европейска политика????
  • 8 емил

    6 1 Отговор
    Всичко ми е ясно едно не ми е ясно как така ЕС плати за 2022 година около 850 милиарда Евро като субсидия за енергоресурси. Газ можеш да купиш винаги и от всякъде но важното е на каква цена.