Last news in Fakti

3 Септември, 2013 12:43 14 930 11

Чужденци купуват земя у нас след Нова година

  • земя-
  • чужденци

Чужденците ще могат свободно да си купуват земя у нас след 1 януари 2014 г. Тогава изтича гратисният период, от който страната ни се е възползвала при влизането си в ЕС.

Идеята за удължаване на срока на действие на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2016 г. беше отхвърлена, съобщи БНР. Така след края на тази година всеки, който иска да купи терен у нас, ще може да го направи, независимо от своята националност.

В момента това пак е възможно, но за целта чужденецът трябва да регистрира фирма у нас и да купи парцелите от името на юридическото лице.

В България не са малко и противниците на идеята да се купува земя от чужденци. Тази позиция възприемат предимно привърженици на националистическите партии.

От бизнеса пък отдавна настояват това да се случи, тъй като това би повишило инвестициите.

Докато бе министър сегашният президент Росен Плевнелиев предложи неизползваеми държавни терени да се подаряват на чужденци, които да развиват сериозен бизнес у нас. Идеята му обаче не бе приета.

Според Свилен Радев, земеделски производител от варненския регион, мораториумът за продажба на българска земя за чужденци не трябва да отпада, защото в противен случай ще бъдат накърнени националните ни интереси.

Чужденците, които купуват земя, може да я ползват с други цели, а не за земеделие, смята той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 4 Отговор
  • 2 Симеон Тасев

    0 6 Отговор
    ще се развие бизнеса и ще има конкуренция което плаши монополистите явно
    иначе идеята е супер
  • 3 по темата

    1 2 Отговор
    Смъртните случаи на приелите и утвърдили закона за продажба земя на чужденци ще стане нормално в страната, веднага след като военните действия в близкият изток обхванат и региона!
  • 4 бати батев

    3 2 Отговор
    Комунистите ще разпродадат родината като баница и хич няма да им мигне окото.Срам

    Коментиран от #7

  • 5 Иван Господинов

    0 1 Отговор
    И като изкупят земята ще ни останат само 4 резервата София, Пловдив, Варна и Бургас в които да се натикаме и да се самоизядем
  • 6 Peter Mitev

    1 1 Отговор
    Леко и неусетно ни завладяват ... ще станем "крепостни селяни" в собствената ни държава ... и в един момент ще заиграе СОПАТА !!!
  • 7 Shmeker

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "бати батев":

    Кви комунисти ве? При комунизма природните ресурси са на народа. Това е главната идея на комунизма. Комунизъм в Бългрария няма от както има монополи.

    Коментиран от #8

  • 8 бати батев

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Shmeker":

    Сам по себе си комунизмът е един голям монопол,разбит сега на няколко по-малки.Природните ресурси никога не са били на народа а на шепа престъпници и друго важно.идеята на комунизма е как да присвоят чуждото и то със сила(за справка виж национализацията след1945г)И друго България я няма от както има комунизъм

    Коментиран от #9

  • 9 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "бати батев":

    така е прав си за съжаление всичките страни който са попаднали под така наречение комунизъм рано или късно са тоталки от всякъде истинкия комунизъм който няма как да съществува мисълта за ближния това е нещото което е като идея но това се пречупва през погледа на разни управници който разграбиха тихо мълком България до 1989 та и след това вече почна по-наглото грабене и същевременно пратиха децата си да учат в чужбина не в България тъй като тука нестава много е изостанала учебната ни система и план но както и да е
  • 10 Атанас Митов

    0 0 Отговор
    predimno ot postaveni lica na DOGAN I NA MESTAN...- SERGEI...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OSYZNAITE SE BYLGARI........!!!
  • 11 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Защо ли си мисля че една съседна държава ще има огромен интерес ? Е няма да назовавам коя е де - то се подразбира ....