Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2023 21:55 3 481 11

Какво се случва между Европа и Китай

  • ес-
  • китай-
  • икономика

Китайците идентифицират 3 основни тенденции в политиката на ЕС спрямо Пекин

Какво се случва между Европа и Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро най-големите китайски мозъчни тръстове - Центърът за изследване на китайско-европейските отношения към Института за международни изследвания към университета Фудан и Шанхайският институт за европейски изследвания, подготвиха доклади за състоянието и перспективите на отношенията между Китай и ЕС. Изводите, макар и не еднозначно песимистични, са съвсем ясни. Китайците идентифицират три основни тенденции в политиката на ЕС спрямо Пекин:

Първо, тъй като за Китай „устойчивият растеж“ отново е политически приоритет, се очаква икономическото и търговско сътрудничество на ЕС с Китай да се разшири. Това ще помогне на блока да смекчи икономическите трудности и да спре възможна рецесия. В същото време, ЕС вероятно ще продължи политиката на намаляване на зависимостта от Китай и търсене на алтернативни партньори в конкретни икономически и търговски области.

Още новини от Украйна

Второ, Европа може да възобнови политическия обмен с Пекин на всички нива и да засили политическия диалог с него. Въпреки това фактори като идеология, санкции поради нарушения на човешките права, украинската криза, въпросът с Тайван, натискът на САЩ и бъдещото шведско председателство ще продължат да ограничават политиката на ЕС спрямо Китай.

Трето, различни по естество въпроси, касаещи сигурността - военните действия в Украйна и ситуацията в Тайванския проток, ще продължат да заемат важно място в китайската политика на ЕС, особено предвид факта, че някои държави-членки на блока доставят на Киев нападателни оръжия. Това може да доведе до ескалация на конфликта в Украйна, което ще внесе несигурност в отношенията между Китай и ЕС“.

Грубо казано „европейската политика спрямо Китай става все по-зависима от САЩ“. Използвайки украинската ситуация, англосаксонците все повече принуждават Европа да намали връзките си с Китай - или, казано по-просто, те я подготвят за неизбежния разрив. Разбира се, европейските елити все още се опитват да се противопоставят на ускорения развод с Китай, защото разбират цената, която трябва да платят за това и защото не виждат сериозна „китайска заплаха“ за Европа. Но нарастващата зависимост от англосаксонците ограничава възможностите за европейско маневриране - следвайки американците в украинската страна, тоест в отношенията с Русия, те се обричат ​​на ролята на последователи в китайската.

Германците, французите и италианците се опитват по всякакъв начин да се съпротивляват, защитавайки правото си самостоятелно да определят нивото на отношения с Китай. Скорошното посещение на Олаф Шолц в Пекин, както и предстоящите пътувания на Еманюел Макрон и италианския премиер Джорджи Мелони трябва да покажат, че Европа няма да се предаде толкова лесно. Дори на ниво ЕС все още няма желание за следване на твърд антикитайски курс - президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също заминава скоро за Пекин. Но в Китай обективно оценяват рисковете.

Факт е, че общите икономически загуби от пълното отделяне на западната икономика от китайската се оценяват от експерти като доста приемливи. Според изчисленията на Института за икономически изследвания (Ifo-Institut, Мюнхен) БВП на Германия ще намалее само с 0,7%. Оказва се, че само в името на това ЕС поддържа статуквото с Китай.

Засега Германия и Европа имат сили да устоят на такъв натиск, но си спомняме, че Берлин доста дълго време понасяше удари в руската посока, отказвайки да скъса отношенията с Москва след 2014 г. Но в крайна сметка те бяха разкъсани – както заради следване на съзнателно провокативната политика на САЩ спрямо Украйна, така и заради баналното подкопаване на „Северен поток“. Разрушаването на европейско-руските връзки, да не говорим за конфликта между Европа и Русия, беше изстрел в крака за ЕС. Разрушаването на европейско-китайските връзки ще бъде нещо повече от реванш - то ще постави ЕС на колене, от което той никога не може да стане.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    27 2 Отговор
    Че кво за става? Китай си е все така жълт,а Европата си почернява динамично и ритмично от ден на ден...
  • 2 европолитика

    18 2 Отговор
    тип : гей педерсен
  • 3 КОТарАК

    2 14 Отговор
    нищо не се случва-бизнеса продължава, а Хрушчов в мемоарите си пише , как Сталин му е казал ,че ако не е бил ЛЕНД лиза са щели да изгубят войната-ПРОВЕРЕТЕ )))

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Мдам

    9 3 Отговор
    Европата иска на сватба с Китай, ама ФАЩ не дава..

    Коментиран от #11

  • 5 Мда

    19 5 Отговор
    Европа с всички сили защитава интересите на сащ навсякъде по света. Жалка картинка...
  • 6 Българин

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    С ленд лиз война не се печели, трябват и хора, щото без тея хора сяга статуята нямаше да е на свободата, а на чичу Ади. За това беше тоя ленд лиз, не от любов към руснаците
  • 7 Минувач

    13 0 Отговор
    След като изкопаха дълбок ров между Европа и Русия за всичко възможно, сега САЩ като нищо ще принудят марионетките си да копаят ров и с Китай. Така ще отслабят икономически и Русия, и донякъде Китай, а и Европа. САЩ ще изпокарат всичките си основни противници (Русия и Китай военно) и Европа (икономически конкурент), за да могат те да си заобикалят санкциите, да продават своите ресурси, оръжие и стоки. След масивното безогледно печатане на долари и практически фалит на САЩ с оглед на дълга им, те ще разрушат света, за да се измъкнат сухи за пореден път. Досега те са увеличавали тавана на дълга си над 100 пъти, веднъж не го увеличиха навреме и правителството им спря работа преди няколко години за известен период, нямаха пари за бюджетните си разходи.
  • 8 Защо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Май общуваш само с Зеленски . Аре виж , как Русия спасява сащ в гражданската война .
  • 9 Нищо ново

    1 7 Отговор
    ЕС е китайска подлога
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мдам":

    Запада си разбра грешката че с комунистически страни които се прикриват зад уж пазарна икономика на трябва да налива там технологии.Ще видите до 10г.на какво ще приличат китай и русия ако запада прекъсне технологичните връзки към тия страни.Но началото е поставено