Last news in Fakti

13 Март, 2023 12:15 1 573 39

Още надолу! С близо 8 процента е по-евтин природният газ в Европа тази сутрин

  • газ-
  • газпром-
  • втечнен газ

Фючърсите за април на хъба Ти Ти Еф в Нидерландия се търгуват за 48,65 евро за мегаватчас или малко над 500 долара за 1000 куб. метра

Още надолу! С близо 8 процента е по-евтин природният газ в Европа тази сутрин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цената на природния газ в Европа се понижи със 7,96 процента към 10:36 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата в петък вечер. Това показват данните от лондонската борса ICE, пише БТА.

Фючърсите за април на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват за 48,65 евро за мегаватчас или малко над 500 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 51,55 евро за мегаватчас, като затвори късно в петък вечер при 52,86 евро за мегаватчас. От 17 февруари цената се задържаше на нива под 50 евро за мегаватчас, а от 24 февруари се продаваше и за около 45 евро за мегаватчас. На 10 март обаче цената от 43,60 евро се повиши до 52,86 евро за мегаватчас.

Природният газ на "Газов хъб Балкан" в сегмента "Ден напред" с ден на доставка за днес поскъпна с 4,30 процента до 94,12 лева за мегаватчас в сравнение с цената му с ден на доставка за вчера от 90,24 лева за мегаватчас. На българската газова борса цените на синьото гориво през последните дни се задържат трайно под 100 лева за мегаватчас.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 14 Отговор
    Нормално.Износа на газ от Русия за ЕС се е увеличил с 17 процента през февруари.А вече е по топло.

    Коментиран от #4

  • 2 А така

    19 16 Отговор
    И какво стана без руския газ не само не дойде края на света като се кълняха денонощно родни и международни путенисти, а цената на газа вече е по-ниска от тази на която го подаваше газпром дори половин година преди войната.

    Коментиран от #5, #7, #33

  • 3 Новичок

    19 3 Отговор
    Супер,сега значи ще скочат цените на стоките.Тук по тези ширини е така,когато цените на суровините падат,нашите " бизнесмени" вдигат цените,и те така...
  • 4 Да, бе да

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Увеличил се е с 17% спрямо януари 2023, но спрямо 2022 година се е свил с над 70%

    Коментиран от #8

  • 5 Последния Софиянец

    21 12 Отговор

    До коментар #2 от "А така":

    Газа в Европа пак е руски.

    Коментиран от #10

  • 6 котарак

    19 14 Отговор
    Руснаците изтърваха един платежоспособен клиент като ЕС. Сега да чакат индийци да им превеждат рупии

    Коментиран от #16, #20

  • 7 Гордостта на Тарра

    15 13 Отговор

    До коментар #2 от "А така":

    Европа изкара късмет с топла зима .. При една нормална зима ще видят газ в запас друг път ..

    Коментиран от #14

  • 8 Последния Софиянец

    11 10 Отговор

    До коментар #4 от "Да, бе да":

    ЕС напълниха хъбовете с руски газ още преди санкциите.Сега през февруари започнаха да се изпразват и износът на Русия за ЕС се увеличи.

    Коментиран от #13, #15, #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А така

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Сигурно затова износа на газпом е с 45% надолу за цялата изминала 2022 година спрямо 2021 година
    Това са официално обявените данни от самия шеф на газпом

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    8 8 Отговор

    До коментар #10 от "А така":

    ЕС напълниха хъбовете с руски газ за цялата зима още преди санкциите.Путин получи парите за цялата година накуп.

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А така

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Гордостта на Тарра":

    А така Значи дори и времето е против Путлер заради меката зима това ли ви е обясненото? Сега ще чакате да скрипни времето, а ако не ще се надявате другата да е по-студена. Е надявайте се надеждите умирали последни. Обаче докато се надявате САЩ вече са най-големия износител на втечнен газ в света.
    Цената на газа на европейската борса вече под нивата много преди войната, а поскъпването беше факт още от предната година преди войната, защото специалната газова операция на Путлер беше подготовката му за “специалната военна операция”. Обаче И двете специални операции претърпяха неуспех вече
  • 15 Да, бе да

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Хранилищата в Европа са по пълни от всякога за това време на годината и от тях даже не се ползва почети газ, защото Европа е залята от доставки на втечнена газ .
  • 16 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "котарак":

    Изтърваха не един , а ЕДИНСТВЕНИЯ !!!! И друг няма и да намерят НИКОГА !!! Тръби за Индия и Китай няма да има и след 20 години , а и след два пъти по 20 , щото дотогава и двете ще са се отказали от газа , а самата Раша няма да я има след не повече от 10 , толкова може да изкара без износ на изкопаеми боклуци !! За втечнен газ даже няма да споменавам , там Раша е износител ПО-МАЛЪК от Египет примерно и само ще намалява !!

    Коментиран от #24

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 4 Отговор
    Ква я мислехте,а ква стана,а русохили........Оня глиста овчаров нали говореше за над 3000$,а стана .........пак си направихте сметките по партизански.Да ви е...ем та малко да почнете да отбирате от сметки И..оти,наследници на хора се..щи по драките и пиещи вода от бидето след 9ти септември 44г!Това са мои думи,ако ги използвате требе да платите,мииисири!

    Коментиран от #23

  • 18 А така

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Можеби заради това си разпродава златните и валутни резерви за да попълва бюджетен дефицит поради невъзможност за получаване на международно финансиране.Може би заради това въвежда и допълнителни извънредни данъци за попълване на бюджетния дефицит.

    Коментиран от #21

  • 19 Газпромовци

    6 4 Отговор
    На продаваха 1000 кубика за 150 . Сега 500 ни се втжда евтиния... Мъка ...

    Коментиран от #29

  • 20 Обичам да присвоявам

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "котарак":

    Изгубиха един клиент крадец (
  • 21 Какви резеррви ?

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "А така":

    Нали уж са фалирали ?!?

    Коментиран от #25

  • 22 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    4 8 Отговор
    Путлер какво ще прави няма пари за бомби
  • 23 500 не е лошо

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Беше 100 - 200 , станал 500...

    Коментиран от #27, #30

  • 24 Изтърваха крадеца

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Продават на Индия , Китай , Асеан , Пакистан 4 милиарда население ....

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Антипутлерист

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Какви резеррви ?":

    Не бързай толкова. Появи търпение още малко. Фалита и последващия разпад тепърва предстоят.
  • 26 Да, бе да

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Изтърваха крадеца":

    Подават, но в какви обеми и на какви цени?
    Ако прием, че нефта ще го пренасочат напълно към други пазари макар и на много под пазарните цени то с газа това е напълно невъзможно да стане за по-малко от 6 години поради липса на инфраструктура. Не случайно в момента се изгаря масово газта която е добита и не може да бъде продадена на европейския пазар. При газта е така, че и добива няма как да се спре лесно и бързо. Като знаем колко добре могат да се организират там оптимистичния срок за появата на такава инфраструктура е 10 години за песимистичен не говоря изобщо.Какво ще се случи през тези години дали ще олеле страната е друг въпрос.
  • 27 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "500 не е лошо":

    Данните за цените назад във времето ги има и стига манипулации
    Да през 2020 цените на всички горива се беше сринала до много ниски стойности поради много намалялото търсене, но това беше нещо моментно както и пиковите космически цени на газа от миналото лято бяха моментно краткотрайно явление. Например през полета на 2020 даже имаше един кратък период когато фючърсите за петрола бяха станали с отрицателни стойности, но моментните аномалии не са важното. Цените на газа в момента са по-ниски от тези половин година преди войната Това е факт и се задържат на тези нива.
  • 28 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Изтърваха крадеца":

    На кой , на кой ?? Хахахаххахаха !! Я да ми обясниш коя е тая "държава" Асеан ????? На кой си мислиш , че ги плещиш тия простотии , тва да не са ти кремълски коне с капаци от Копринка , хахахах !! ЕДИНСТВЕНИЯ , на който продават е Китай по една тръбичка , дето 2029 година , повтарям СЛЕД 7 ГОДИНИ трябва , ама изобщо не е е сигурно да стигне 36 милиарда куб !!! В момента едвам стига 25 милиарда куб !! На цена под 200 долара и на нея даже китайците се мръщят и искат отстъпка поне 20 % !! При износ за Европа през 2021 над 200 млд куб на цена около 300 долара !! За Индия и Пакистан ще почакаш , ама няма да дочакаш , хахахах !! Нито за Китай , щото за да стигнат тия 36 млд куб трябва да дадат над 300 млд долара за нови тръби и нови находища !! А Раша вече не може отдели 3 , а не 300 , само гледай и си търси по-високо място , знаеш за какво !!
  • 29 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Газпромовци":

    Я пак на колко сани продавали ватниците ???? Ти нас за будали или за болни от деменция ли ни взимаш или вие сте такива ??? Има ОФИЦИАЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ЕК , за злоупотреба с монополно положение , за което Газпром отнесе милиарди глоби и го принудиха да промени всички договори , включително с България , подписан от любимия ти Р.ОВЧ. !!!!! С цена НАД 500 долара на 1000 куб при такава за Германия под 300 !!!!! Газпром НИКОГА НА НИКОЙ в Европа не е продавал на 150 долара , не ами на ТРИ ПЪТИ по 150 долара !!
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "500 не е лошо":

    За руските загуби в жива сила дневната норма още в началото бе 550-600орки.При 500 сте Смятали неправилно.В момента руснаците си изпълняват дневната норма,а и преизпълняват понякога.За да успее една офанзива е необходимо атакуващата страна да има превъзходство 4/1.Такова в момента няма нито една от страните.Разликата е във високоточните и умни оръжия,които използва украйна .При атака на украйна и трябва 2,3 до 2,5 превес на атакувания участък.Когато правех изчисленията още по време на ковид,като говорехте,че е от прилеп изяден суров и умрял,ви обясних,че Нещото е По-здрав от Кадафи лаборатории към англосаксите ,а туйй дет следва е по лошо от нещото.Съвсем скоро ще гледате високоточни оръжия да атакуват руската логистика.Крим няма да бъде украински до спиране на стрелбата в края на октомври.Колкото до петрола.Той бе на отрицателни стойности по време на ковид,но вие сте забравили!
  • 31 Абе стига

    2 5 Отговор
    Сте повтаряли едно и също газ и петрол . Вие евроатлантиците сте от тъпи по тъпи! В Европа няма да има зърно защото е голяма суша от там няма да има хляб и животни за месо , млечни продукти , яйца и др хранителни продукти .В Русия имаше студена зима с много сняг ще имат много зърно , слънчоглед царевица а от там следва на масата им хляб месо мл продукти плодове и зеленчуци . Много ми е кеф че да европейците ще има празни рафтове . Най ВАЖНОТО НЯМА ДА ИМА ВОДА ! Много се радвам че лаврите от скалците оцеляха от топлата зима за да изедат каквото е оцеляло от посевите .

    Коментиран от #32

  • 32 Абе

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Абе стига":

    То и газ нямаше да има според някои миналата година, а то какво стана.
    Сега нова мантра със зърното. Ами зърно има предостатъчно и ще има. Даже сега цените са по-ниски от преди заради войната и пренасочения износ от Украйна. Затова даже зърно производителите у нас протестират защото не искат да подават на тези ниски цени, а са надяват на печалбите които имаха преди това.
  • 33 Гошо

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "А така":

    Като имаш предвид че беше 120 за 1000 куб. метра. преди щуротиите европейски Не знам каво е толкова радостно сега че станал 500

    Коментиран от #34, #35

  • 34 А така

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гошо":

    Ами 120 имаше само през полета на 2020 за един много кратък период от време в разгара на ковид ограниченията. Виж какви са цените на европейската газова борсата през 2021 и сравнявай тях с сегашните.
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гошо":

    Прогнозите на такива като теб Бяха за над 3000$ не рубли или лев през зимата и цялата 23г!Виж дали някой купува и чакай да видиш какво ще стане с Газта до края на тази седмица!Защо не пееш ,като глиста овч.преди нова година,а??
  • 36 ПУТИНИСТИТЕ СА ШОКИРАНИ

    2 1 Отговор
    Година караме без руска газ......
  • 37 АЙДЕ БЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Кой изнася газ, без да му я плащат.....
  • 38 Защо

    1 0 Отговор
    Браво пада газа . Спрямо 2021г. 250$ 2023 г. 600$ яко пада .
  • 39 Ники

    0 0 Отговор
    И още ще поевтинява газта... много се радвам, че като потребител не се поддахо на внушенията на "експерти", че газът ще стане непосилна "стока" за хората... напротив, сметките ми са поносими , а комфортът и удобството , които имаме не бих ги заменила... да имам изобилие от топла вода с дете е голям бонус!