15 Март, 2023 15:50 630 5

Засилен интерес! Световното търсене на петрол през 2023 г. ще се увеличи до 102 милиона барела дневно

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • локдаун-
  • северен поток

Възстановяването е подпомогнато от увеличения брой пътувания и превози със самолет и растежа на търсенето в Китай след края на локдауните, според доклада на МАЕ

Засилен интерес! Световното търсене на петрол през 2023 г. ще се увеличи до 102 милиона барела дневно - 1
Снимка: Shutterstock

Международната агенция по енергията (МАЕ) е запазила прогнозите си за растежа на световното търсене на петрол през 2023 година с 2 милиона барела на ден до рекордните 102 милиона барела на ден. Това се посочва в доклад на базираната в Париж агенция, публикуван днес и цитиран от ТАСС, информира БТА.

Възстановяването е подпомогнато от увеличения брой пътувания и превози със самолет и растежа на търсенето в Китай след края на локдауните, според доклада на МАЕ.

На световния пазар на петрол през първата половина на 2023 г. ще има излишък въпреки съкращаването добива в Русия през март, сочи докладът.

Според прогнозите на агенцията натрупването на запаси ще отслаби напрежението, въпреки че пазарът ще се сблъска с дефицит през втората половина на годината, когато се очаква Китай да доведе световното търсене на петрол до рекордно равнище.

През първото тримесечие увеличението на търсенето ще е 710 000 барела на ден, а към края на годината, през четвъртото тримесечие, ще нарасне до 2,6 милиона барела дневно, се посочва в доклада. През четвъртото тримесечие на 2022 г. показателят се е понижил с 80 000 барела дневно.

Световното предлагане на петрол през 2023 година ще се повиши с 1,6 милиона барела дневно за сметка на страни, които не са част от Организацията на страните производителки на петрол и нейните партньори (ОПЕК+), отбелязва МАЕ.

Според прогнозите на агенцията страните извън ОПЕК+, ще осигурят достатъчен растеж на добива за удовлетворяване на търсенето през първата половина на 2023 г., но то няма да стига през втората половина на годината, когато сезонните тенденции и възстановяването на китайската икономика ще доведат до повишение на търсенето до рекордни равнища.

Световните запаси на петрол през януари са се увеличили с 52,9 милиона барела. МАЕ уточнява, че запасите от петрол на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през януари са нараснали с 54,8 милиона барела до 2,85 милиарда барела, което е четири пъти на средното равнище за пет години. Запасите на страните извън ОИСР са се повишили с 13 милиона барела дневно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия Печели..

    5 2 Отговор
    Отново Честито..

    Коментиран от #4

  • 2 Русофил

    3 1 Отговор
    Тази прогноза вече остаря.
  • 3 Иво

    4 0 Отговор
    Поредно оправдание вещаещо вдигане на цената.
  • 4 Русия е

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русия Печели..":

    Пътник
  • 5 Гориил

    4 0 Отговор
    Всичко ще трябва да се купува на пазарни цени под формата на смеси. В противен случай задушаване и конвулсии.