Last news in Fakti

2 Май, 2023 11:21 761 3

Още надолу! Петролът леко отстъпи под натиска на подновените опасения за икономиката

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • брент

Фючърсите на сорта Брент от Северно море намаляха с 2 цента до 79,29 долара за барел

Още надолу! Петролът леко отстъпи под натиска на подновените опасения за икономиката - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на петрола паднаха, макар и минимално, в днешната азиатска търговия под натиска на очакванията за ново повишаване на основните лихвени проценти от страна на Управлението на федерален резерв на САЩ, както и поради по-слабото от очакваното промишлено производство в Китай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море намаляха с 2 цента до 79,29 долара за барел.

Американският лек суров петрол загуби също с 2 цента до 75,64 долара за барел.

И двата сорта паднаха с повече от 1 долар във вчерашната търговска сесия.

Промишленото производство в Китай неочаквано отстъпи през април, сочат официални данни, оповестени в неделя, а това е първото му свиване от декември. Индексът на мениджърите по доставките (PMI) за април спадна до 49,2 спрямо 51,9 за март, слизайки под границата от 50, която разделя разширяването и свиването на дейността.

Същевременно УФР се очаква утре да обяви повишаване на основните лихвени проценти с нови 25 базисни пункта, а обичайно всяко покачване на лихвите намалява търсенето на петрол.

Негативно въздействие на пазарите на черно злато оказват и нестихващите проблеми на банковия сектор в САЩ, след като регулаторните органи поеха контрола на банка "Фърст рипъблик" (First Republic Bank), след което приеха офертата за закупуването ѝ от "Джей Пи Морган" (JPMorgan).


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    3 2 Отговор
    Цените на петрола паднаха - лоша новина за русията. Няма паре, само рубли.
  • 2 Аа не

    3 1 Отговор
    Те цените на петрола падат, ама цените на хранителните продукти не искат да падат защо така. Когато се вдигне Петрола веднага и цените. 🙄
  • 3 Мишел

    0 2 Отговор
    Обаче вчера на Dow Jones се отрази само фалитът на Първа републиканска банка, една от двайсетте най големи в САЩ.
    Трета голяма банка фалира от началото на годината.