Last news in Fakti

18 Октомври, 2013 11:53 1 413 1

Намаляват с 2% данък-лихва

  • данък-лихва-
  • данък-
  • лихва

Данъкът върху лихвите по депозитите беше въведен по предложение на министъра на финансите в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков

Данък "лихва върху депозити" ще се намалява с по 2% всяка година, за да бъде напълно премахнат до края на мандата. Това заявиха от „Коалиция за България” в парламента.

Предложението ще бъде направено между първо и второ четене на бюджета за догодина. Така догодина данъкът, вместо 10, трябва да стане 8%.

Данъкът върху лихвите по депозитите беше въведен по предложение на министъра на финансите в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков. През юли социалистите заявиха, че налогът ще отпадне.

Два месеца по-късно обаче финансовият министър Петър Чобанов съобщи, че управляващите не предвиждат тази година данъкът върху лихвите по депозитите да отпадне. Тогава той обясни, че от действието на този налог се разчита на средства от порядъка на 90 млн. лв.

29 млн. лв. са събрани до месец май от новия данък върху лихва по депозит. Това е една четвърт от очакванията за годината, които са 132 млн лева, разкри в средата на годината депутатът на ДПС Йордан Цонев.

"Не сме казали, че ще намаляваме данъците. Но данък лихва беше абсолютно несправедлив, а когато има една несправедливост, тя трябва да се поправи", обяви лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Браво, това облекчение направо ме направи щастлив!