24 Октомври, 2013 09:01 28 497 30

Милион българи засегнати от повишения данък за старите коли

  • кола-
  • автомобил-
  • данък москвич

Ако на талона на автомобила пише Евро 3 или Евро 4, то данъка ще скочи най-малко – с 20%, обясни Дончо Барбалов

Милион българи ще бъдат засегнати от повишаването на данъка върху старите коли. Това изчисли Георги Кадиев, депутат от БСП и член на бюджетната комисия в студиото на „Тази сутрин” по бТВ. Той обяви, че се готви алтернативно предложение в комисията, което на противодейства на това на финансовото ведомство.

В началото на октомври правителството прие предложение за промяна на данъка за моторните превозни средства, която предвижда отпадането на данъчните облекчения за коли, произведени до 2000 година, с катализатори. Мотивът е, че срокът на годност на катализаторите е изтекъл и не би трябвало да се полага данъчно облекчение.

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, направление "Финанси и стопанска дейност", посочи, че близо 156 хил. коли ще могат да се възползват от по-нисък данък заради деклариран катализатор. Ако на талона на автомобила пише Евро 3 или Евро 4, то данъка ще скочи най-малко – с 20%, обясни Барбалов. По думите му само най-новите коли отговарят на условията да бъде запазен данъка им. Той допълни, че за законопроекта за скок в данъците е станал ясен за общинарите едва след като се е появил на страницата на финансовото ведомство, без каквато и да била комуникация.

Алтернативното предложение на Кадиев е по холандски модел. То включва да се премахне данъкът МПС какъвто е в момента и да влезе в цената на горивото. „Колкото повече карате, толкова повече гориво се ползва и се плаща повече данък. Общият данък като приходи сега от МПС го разделихме на похарчените литри гориво, без метан и газ”, обясни идеята Кадиев с уточнението, че вероятно подобен налог ще има отражение върху инфлацията и цените на стоките. Барбалов заяви, че подобен данък обикновено се прави, за да се финансира строежа на пътища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 15 Отговор
  • 2 Симеон Тасев

    0 15 Отговор
    екстра без тъй скоро ще си купувам нова кола
  • 3 emilyamaha .

    4 11 Отговор
    Пропаднала държава е това,в цял свят колкото по-нова е колата толкова ти е по-нисък данъка,не случайно са въведени тия еко норми ЕВРО-1,2,3,4,5 Ама Ганьо си е пак на опъки,да не говорим,че само новите коли до 2-3 години са им останали катализаторите,на всичките други много одавна са свалени и продадени.

    Коментиран от #5, #22

  • 4 Бай Иван

    9 4 Отговор
    А после се чудят защо не могат да си съберат доброволно данъците.
    Като ги вдигнат още спирам да ги плащам и това е. Аре стига бе за една нещастна кола 300лв данък, тези добре ли са?
  • 5 Димитър Цветанов

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "emilyamaha .":

    Eмилия маха или Емил ямаха,пише се "отдавна",пропаднала е държавата,защото хората нямат доходи за да си позволят нови коли,та сега това се явява жив рекет.

    Коментиран от #7

  • 6 Владо Йорданов

    15 1 Отговор
    Ако на талона, ако катализатора, ако годината... вредните емисии излизат от ауспуха на всеки автомобил. Той пуши ние всички го дишаме и се тровим. Еми да вземат да ги мерят в крайна сметка. Толкова ли е сложно? Ако замърсява колата - данъка голям, ако не замърсява малък.
    Стига с тези врели не кипели. Какво значение има кога е произведена колата и какво пише в талона и.... Важно е как се поддържа и колко трови наистина.
  • 7 emilyamaha .

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Димитър Цветанов":

    Господин остроумен,ако наистина си толкова умен няма да ти е проблем да си плащаш данъците.
    Идеята е всеки сам да си направи сметка дали да си купи дърта бангия и да плаща 500лв данъци(както е във всички БЕЛИ държави) или да си прибави данъците който трябва да плати за 4-5години, към покупката на кола за да вземе по-нова с по-малки данъци.Така ще се стимулира карането на по-екологично чисти коли.
    Сегашното положение не е нормално, кола с екологичен стандарт Евро4 данъка е 500лв.,а на един умрел голф 2-ка който бълва десетки пъти повече вредни емисии 20лв.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 brake point

    9 1 Отговор
    Никъде не видях ще махат ли коефициенти за коли до 5 години да се умножава данъка по 2,8.От една страна екология гоним от друга вдигаме данъка почти тройно щото колата била нова.И другата глупост да се признава намаление само до 74KW също трябва да изчезне.Днес 80% от новите колите са над тази мощност.И какъв е стимула да си купиш нова кола дори евро 6 след като няма да ти го признаят заради мощност над 100 коня.Например повечето 1,9 тди мотори са над 100 коня.2,0 HDI също.А колите на които се слагат са си направо масови.

    Оказва се на практика че няма да намалят данъка на новите а просто ще вдигнат данъка на старите коли.Комунистически номерца за запълване на бюджета.

    Коментиран от #14

  • 9 Бай Иван

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "emilyamaha .":

    Редно е Емиле който кара по нова кола да плаща по високи данъци защото данъка не се налага за това ,че колата има или няма катализатор а се налага за това ,че си успял да си купиш по добра кола и затова плащаш повече защото ползваш лукс Това е данъйк лукс.Не разбираш ли? Същото е и с жилищата.Данъка не се определя от това колко са нови или стари а от това колко са големи и в какъв район на града са построени.Това е данък лукс!
  • 10 pacoran

    9 4 Отговор
    Е тва е БСП взимат от Българите и дават на циганите после ходете пак да гласувате за тия

    Коментиран от #12

  • 11 Ilqz Hasanov

    10 2 Отговор
    заради тези данъци не мога да си позволя по мощна кола
  • 12 Петко Петков

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "pacoran":

    за това са виновни Българите щото само лялят и драскат глупости а не вземат тоягите и в народното събрание бой па да видим после дали пак ще е така.
  • 13 Цветомир Петров

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "emilyamaha .":

    Емилия_маха ! Драги ми смехурко . С тези пари Пречиствателна станция ли ще строят комунистите , питам? В белите държави има ли заплата 150 евро. !10 данъка за 10 години по 500 лева правят ли 20000 лева за нова кола. Бих те пратил на едно място , но ще се съобразя с добрия тон , който модераторите изискват. Досещаш се къде ,нали ?
  • 14 Цветомир Петров

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "brake point":

    Естествено бе брат. Нали вдигнаха пенсиите и взеха заем от един милиард . От къде ще ги върнат ? Естествено че от нас !

    Коментиран от #15

  • 15 Бай Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Цветомир Петров":

    Прав си , но не бива да се настройваме срещу пенсионерите! На тях трябва да им се даде възможност да умрат спокойно и достойно. Но наистина начина по който се осигуряват тези пари не е добър.
  • 16 Олег Нейков

    4 1 Отговор
    "Недеите да махате данака" ще се минете защото ще ни приемат докумтите за ГТП и в КАТ без бележка за платенданък , или ще търсите бележките от бензина
  • 17 Симеон Тасев

    4 1 Отговор
    по- добре ще е без данък
  • 18 Hristo Todoroff

    1 3 Отговор
    На моята кола катализатора си е там.Въпреки,че е на 16 год.Но катализатора е филтър за твърди частици и вредни емисии пак си има.Като искат данъчните да направят преглед на всички коли за тяхна сметка и ще се установи дали имат или нямат катализатор.Също така данъка може да се вдигне и според % на увеличението на вредните емисии на автомобила.

    Коментиран от #21

  • 19 vertu

    0 8 Отговор
    най-големите отайки бидняци ни постигнали нищо в живота си
  • 20 Николай Николов

    7 0 Отговор
    Добре сега,търсят алтернативно решение,тогава защо сте взели това решение,или просто в края на мандата трябва да кажете,че сте извършили някаква дейност.Просто лъжете простите хора.
  • 21 Бай Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Hristo Todoroff":

    Личи си ,че много ги разбираш катализаторите.
  • 22 по темата

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "emilyamaha .":

    Евро не е цял свят бе шемет, а само европейската измет съставила и наложила този рекет.
  • 23 Milena Gri

    5 0 Отговор
    налага се да направим един коментар на следното:

    "Алтернативното предложение на Кадиев е по холандски модел. То включва да се премахне данъкът МПС какъвто е в момента и да влезе в цената на горивото. „Колкото повече карате, толкова повече гориво се ползва и се плаща повече данък. "

    това е измама! чиста измама, ощетяваща собствениците на автомобили. данък МПС е за ПРИТЕЖАНИЕ, а не за ползване на автомобил. за ползване на автомобила плащаме еко-такса и винетка. данък МПС е за притежание - без значение дали автомобилът се движи нон-стоп, или събира прах в гаража. за ползването на пътищата шофьорите ЗАПЛАЩАТ ВИНЕТКА! е, като си купя винетка, за да имам право да ползвам пътищата, защо държавата ще ми прибира парите още веднъж, скрити в цената на горивото, щото, разбираш ли, колата ми много търкала пътищата? е нали за това е винетката - купуваш, платил си си, караш! идеята на депутата-боклук е НЕЗАКОННА и ако се приеме, ще ощети собствениците на автомобили! за употреба на пътищата плащаме ВИНЕТКА, за употреба на автомобил плащаме ЕКОТАКСА! данък МПС е ЗА ПРИТЕЖАНИЕ - и е незаконно да се обвързва с употребата на автомобила, при положение, че тя по условие е санскционирана с два други налога!
  • 24 PROFESIONALISTA

    4 1 Отговор
    Естествено, че ще засяга милиони българи, нали това е целта- да се съберат едни пари леко и неусетно. То ако засягаше само някой богаташ, нямаше да го приемат. А износването на катализатора е само презумцията, а не причината. Ако беше причината това, щяха да направят схема, по която да се истанови дали не е сменен например. А така- всички под ножа, а причината е една- да се напълни от някъде държавният бездънен джоб.
  • 25 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    vav vremena na tejka kriza tia izednici vsichko vdigat.shte dokarat naroda do proseshka toiaga.
  • 26 Ото Скорцени

    1 0 Отговор
    Всички барутарници в БГ са без катализатори. Дори чисто новите, купени от магазина. Техните катализатори пък са откраднати.
  • 27 Marian Genchev

    1 1 Отговор
    Защо да пращам по голям дянак като старите коли са с газови уредби а те не замарсяват
    околната среда ето и цитат "Използването на L.P.G. води до значително намаляване на
    вредните вещества, съдържащи се в изгорелите газове и способства за опазване на околната
    среда. L.P.G. не съдържа олово и сяра, които повреждат катализатора на автомобила и ламбда
    сондата."
    Прочететего хубаво и ми кажете защо да плащам по голям данак на моята стара кола.

    Коментиран от #28

  • 28 Ото Скорцени

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Marian Genchev":

    Защото не си се научил да пишеш. На такива като теб с купена диплома за основно образование трябва да им се забрани да карат автомобили.

    Коментиран от #30

  • 29 Ивайло Каназирски

    2 0 Отговор
    Писна ми от тези .. Вдигнаха минималната заплата с 20 лв и всичко с по 20 лв.... Защо пипат данъците ?? Народа е толкова беден, че няма на къде. Сега сирийци храним. Еи какви сме дупедавци .. Едни протести не ни станаха като хората.
  • 30 Marian Genchev

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ото Скорцени":

    с хеитъри не щем да си пишим и говорим.така че,не ми пука какво си писал и затова ти казвам да го дух... хеитъре.