Last news in Fakti

7 Ноември, 2013 12:02 1 219 0

Поредна газова криза между Киев и Москва

  • украйна-
  • русия-
  • газ

Не трябва да се забравя, че „Нафтогаз“ е заплашен от санкции за неизпълнението на клаузата „вземай или плащай“

Украйна и Русия са изправени пред поредната газова криза. Тя е породена от факта, че украинската енергийна компания „Нафтогаз“ трябва трябва да плати за получения през октомври 3,2 млрд. природен газ от Русия, съобщава ИТАР-ТАСС.

По информации в руските медии до 17 часа московско време Киев трябва да плати над $1 млрд.

ИТАР-ТАСС се съмнява това да бъде направено, защото Украйна все още не се е разплатила напълно за предишните месеци.

Експертите посочват, че крайно сложна е ситуацията в Украйна. Само ТЕЦ-овете дължат за синьо гориво $2,125 млрд. От „Нафтогаз“ наливат допълнително масло в скандала, посочвайки че правителството също не е изпълнило своите задължения да покрие ряазликата между цента на закупения от Русия газ и тази, на която той се продава на вътрешния пазар. Това са нови $1,338 млрд. към сметката пред Кремъл.

Не трябва да се забравя, че „Нафтогаз“ е заплашен от санкции за неизпълнението на клаузата „вземай или плащай“. Според пресмятания на Фонда за национална енергийна сигурност санкциите за Украйна ще се за  близо $10 млрд. за 2013 г. Заместник-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност през тази година „Нафтогаз“ едва ли може да купи 14-18 млрд. куб. м. синьо гориво от Русия срещу договорени 41,6 млрд. куб. м. За 2012 г. глобата за Киев за договорено, но неизползван руски газ също беше около $10 млрд.

Дълговете на „Нафтогаз“ растат и едва ли компанията ще може да договори нови кредити. Украинската компания прибягваше до услугите на Газпромбанк и „Газпром“, но последният развой на събитията прави малко вероятността двете институции да отпуснат пари.

В същото време украинският бизнесмен Дмитрий Фирташ получи $750 млн. като заем от редица руски банки за купуването на газ.

Директорът на института за национална енергетика Сергей Правосудов „Нафтогаз“ усилено се тика към фалит. Частни структури на Дмитрий Фирташ, Сергей Курченко и Ринат Ахметов изместват държавната компания от апетитни хапки като вноса на синьо гориво от Европа или от доставките за големи промишлени комплекти.

По този начин за „Нафтогаз“ ще става все по-трудно да намира свежо финансиране.

Банкрутът на „Нафтогаз“ е единственият път за решаването на проблема с дълговете, препоръча Сергей Правосудов.

"След това Украйна може на чисто да започнете нова история на газ чрез разделянето на активите на" Нафтогаз "между новите играчи - частни газови компании", - добавя Правосудов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА