Last news in Fakti

11 Септември, 2023 18:42 3 813 19

Глобални тенденции! Износните цени на руската пшеница тръгнаха надолу

  • пшеница-
  • русия-
  • зърнена сделка-
  • украйна

Товарните тарифи са останали без промяна през последните седмици на равнище от около 40-45 евро метрични тона, но вероятно ще се повишат най-скоро време

Глобални тенденции! Износните цени на руската пшеница тръгнаха надолу - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Износните цени на руската пшеница са се понижили през миналата седмица, следвайки глобалните тенденции, тъй като анализаторите продължават да повишават прогнозите си за реколтата и износа за този сезон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Цената за руската пшеница със съдържание на протеин от 12,5 на сто с "Франко борд" доставка (продавачът е осъществил задълженията си по доставката, когато стоката е преминала през борда на посочен от купувача съд/кораба в уговореното пристанище за натоварване - бел.ред.) през октомври е била 240 долара за метричен тон миналата седмица, което е спад спрямо 245 долара на тон през предходната седмица. Това съобщи Институтът за селскостопански пазарни проучвания "ИКАР".

Според оценката на консултантската компания в областта на земеделието "СовЕкон" цената за този клас пшеница е 246-250 долара за тон "Франко борд" доставка спрямо 248-250 долара седмица по-рано.

Руските атаки срещу украински и дунавски пристанища не са повлияли на цените на пшеницата. "Нанесени са щети на някои дунавски инсталации и транспорт. Навигацията обаче продължава да работи към настоящия момент", според съобщение на "СовЕкон".

"Товарните тарифи са останали без промяна през последните седмици на равнище от около 40-45 евро метрични тона, но вероятно ще се повишат най-скоро време", според "СовЕкон".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    11 31 Отговор
    след десетина години ще има мноооого гладни рускини по плажовете , на лов за БГ европейци. младите ще се позабавляват

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 2 Русофил

    8 33 Отговор
    Напоследък няма дори една позитивна новина за русията. Май така ще е в близките
    30 години.

    Коментиран от #10

  • 3 Така ли?

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    В момента е пълно с украинки, говорещи руски ти как ще ги различиш, особено когато се ядосат и псуват на чист руски?

    Коментиран от #5

  • 4 Русофил

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Няма да ги пуснат. Ще трябва да раждат солдати, че намаляха нещо.
  • 5 КОТарАК

    2 16 Отговор

    До коментар #3 от "Така ли?":

    пълно е с рускини в момента, от Одеса и регионите ,,освободени,, от матушката. ако имаше украинци , щяха да посрещнат президента си. и по-забавно ще става с тия рускини ,ако подобрим визовия режим и туризма след джуджака
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Трябва Русия да стане 1 млрд руснаци

    3 5 Отговор
    Който не отглежда свои деца отглежда децата на други
  • 8 Хахахаха

    22 1 Отговор
    А две статии по надолу във същите факти четем "Въпреки плановете за намаление! Делът на руския петрол расте през първите шест месеца на годината", ама тук услужливо и политкоректно това не се заявява гръмко като "глобални тенденции", нали глобалисти?

    Коментиран от #12

  • 9 КОТарАК

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "соломон напасания":

    ХА ХА/ аз когато съм трахал рускини , баща ти скачаше пред Бил Клинтън на площада ,крещяха там..Ю ЕС ЕЙ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 О. Ч. З

    2 9 Отговор
    Така се прави яко пропаганда да се доказва че винаги има някой по зле от нас
    Имаше едно време песен как ще ги стигнем американците смо че не знам как ще напишат песен как ръснаци ще ни настигнат във копането на дъното

    Коментиран от #13, #14, #17, #19

  • 12 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Ами да беше прочел и остатъка , че ПРИХОДИТЕ от петрола на Раша СПАДАТ , въпреки увеличения дял и то значително !!! Ама и това е пропаганда , нали , щото не ти отърва , нито на любимците ти в Кремъл !!
    Приходите от петрол и газ на Русия са се сринали с една четвърт през юни . Приходите на Русия от петрол и газ са се свили с над четвърт миналия месец на фона на по-ниските цени на петрола и ограничените газови потоци към Европа, съобщава Bloomberg.

    Бюджетните постъпления от петролни и газови данъци са намалели с 26% през юни на годишна база до почти 529 млрд. рубли (5,84 млрд. долара), заяви финансовото министерство в сряда. Данъците върху газа са се сринали с 54% до 125,7 млрд. рубли, а постъпленията от петрол и петролни продукти, които формират над 76% от приходите от въглеводородни продукти, са спаднали с почти една десета до 402,8 млрд. рубли, показва изчисления на Bloomberg.
  • 13 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "О. Ч. З":

    Специално ТОЗИ ВИНАГИ е бил по-зле от нас , дори по времето на "великия" СССР !! Поне обикновените хора в него , за съжаление на истинските пропагандатори от още "по великото" КГБ !! Затова и тогава и сега дават мило и драго да се преместят у нас , а желаещи за обратното нещо не се забелязват !!! Ама хич !!
  • 14 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "О. Ч. З":

    А специално пък за пшеницата е такъв балон под налягане , че нямам думи !!! Раша НИКОГА не е печелела от износа на пшеница , поне не нещо за което се заслужава да се говори !! Тоя износ ВИНАГИ е отивал и ще отива в африканските страни на НАЙ-НИСКИТЕ цени , което значи на безценица и като махнеш транспорта и другите разходи остава колкото за един банкет в Кремъл ! Това е просто начин да се купи някой и друг африкански политик , щото пък там петрол и газ не им трябва , а и няма как да го закарат ! Целия износ на пшеница на Раша е около 20 милиарда годишно !! И това е оборот , а не печалба , печалбата е не повече от 1-2 милиарда , точно за новогодишните премии на "администрацията" на гнома !
  • 15 Радо

    8 2 Отговор
    Голяма радост ,че на Вуте му е зле , .... а че нашата къща изгоря , ... няма значение !

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Радо":

    Коя къща изгоря , тая на подчинените на Мутрофанова ли , хахаха !! Тя наистина изгоря и няма да се върне никога !! А ако ще плещиш за България , къщата на истинските българи , тя НИКОГА не е била по-добре !! И продължава да се подобрява , за ужас на такива като теб !! Българина никога не е бил по-богат и с по-големи перспективи от сега , ама то е нормално , след като е скъсал ватнишките вериги !!
  • 17 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "О. Ч. З":

    Според прогнозите на Международния съвет по зърното (International Grains Council), през селскостопанската 2021/2022 година, се очаква спад на износа на пшеница в света с около 18 млн. тона.
    За предходната селскостопанска година (от юли 2020 г. до юни 2021 г.), ТАСС публикува на основата на официални данни, първите 10 държави в света по износ на пшеница:
    Русия (38,1 млн. тона) - включително и количества от смес от пшеница и ръж
    САЩ (26,8 млн. тона)
    Канада (26,3 млн. тона)
    Украйна (16,9 млн. тона)
    Франция (14,4 млн. тона)
    Аржентина (12,2 млн. тона)
    Казахстан (8,1 млн. тона)
    Германия (7 млн. тона)
    Турция (6,4 млн. тона)
    Австралия (3 млн. тона)
    Други ( 8 млн. тона )
    Изводите , за русолюбци дето не могат да си ги направят !! Първо макар да е на първо място , Русия държи ПОД 23 % от световния износ на пшеница !! Второ общия износ на САЩ , Канада , Украйна и ЕС надхвърля 3 (три) ПЪТИ износа на Русия !! Трето 38 млн. тона при средна цена от 200 евро на тон ,макар че руската пшеница ВИНАГИ се е продавала с до 30 % по-ниска цена , прави жалките 7 , 6 милиарда приход !!!! Повтарям , ПРИХОД , а не печалба !! Дори да добавиш останалите видове зърно , царевица , слънчоглед , ечемик , които са в ПЪТИ , ама 4-5 пъти по-малко за Раша , трудно ще надхвърли 10 милиарда евро , пак повтарям , ПРИХОД , а не печалба !! И тъй като при зърнените култури печалбата е не повече от 10-15 % , често дори 7-8 , всеки може да сметне за какви жа

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Всеки може да сметне за какви жалки суми е цялата хвалба на ватниците и подлогите им у нас !!
  • 19 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "О. Ч. З":

    Пак да обясним за такива като теб , износа на зърно винаги е бил един вид "социална дейност" за подпомагане на по-бедните държави , които не могат сами да си осигурят прехраната , за да не възникват гладни бунтове и преселения !! И покрай това да се купи някой и друг продажен африкански политик !! И за твой още по-голям ужас , почти половината от износа на САЩ , Канада и ЕС всъщност е на СЕМЕНА за посев !!! Които са 4-5 пъти по-скъпи от обикновеното зърно и в самата Раша до 90 % от семената са ВНОС от същите тези държави !!! Което съвсем занулява и без това жалката "печалба" от износа !!