Last news in Fakti

29 Септември, 2023 10:39 4 466 15

Най-големите европейски икономики ще черпят природни ресурси от тук

  • ес-
  • германия-
  • казахстан-
  • природни ресурси-
  • консорциум

Казахстан е готов да си сътрудничи с ЕС в тази област

Най-големите европейски икономики ще черпят природни ресурси от тук - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан е готов да стане надежден партньор на Германия и други европейски страни в областта на природните ресурси и критичните суровини. Това заяви президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев по време на среща с представители на деловите среди на двете държави, съобщиха от неговата пресслужба.

"Държавният глава очерта редица перспективни области за взаимно сътрудничество. Според него Казахстан е готов преди всичко да стане надежден партньор в областта на природните ресурси и критичните суровини, от които индустрията на Германия и Европа се нуждае “, се казва в съобщението.

Очаква се до 2040 г. глобалното търсене на критични материали и редкоземни метали да се учетвори. Според оценки на Световната банка в Казахстан има над 5000 неоткрити находища на стойност над 46 трилиона долара. Според казахстанския лидер инициативата за създаване на консорциум, заедно със съществуващите споразумения за междуправителствено партньорство, ще изведе сътрудничеството между Казахстан и Германия на ново ниво.

По-рано, по време на преговорите с Шолц, Токаев предложи да се създаде консорциум за реализиране на съвместни проекти за суровини с подкрепата на двустранна работна група за финансиране на проекти с участието на частни инвеститори от Германия. Шолц от своя страна изрази интерес към увеличаване на доставките на петрол, диверсификация на веригите за доставки и реализиране на инфраструктурни проекти.

Ключов транзитен център

Освен това Токаев по време на преговорите с ръководството на HHLA (Hamburger Hafen und Logistik) заяви, че страната му възнамерява да засили позицията си на ключов транзитен център в Евразия.

„Отбелязвайки ключовата роля на компанията в развитието на транспорта и логистиката в Германия, държавният глава приветства решението на HHLA да открие клон в Казахстан. Касим-Жомарт Токаев подчерта, че тази индустрия е от стратегическо значение за Казахстан, тъй като страната възнамерява да укрепи позицията си на ключов транзитен център в Евразия“, се казва в съобщението.

По време на разговора бяха обсъдени перспективите за засилване на сътрудничеството между Казахстан и Германия в областта на транспорта и логистиката. „Беше отбелязан интересът на Казахстан към привличане на финансиране за закупуване на нови танкери за превоз на сухи и наливни товари, както и модернизиране на пристанищата Актау и Курик на Каспийско море“, подчертава пресслужбата.

Говорейки на среща на бизнес средите на Германия и Казахстан, Токаев, който е в Германия на двудневно официално посещение, заяви необходимостта от сътрудничество между двете страни за използване на потенциала на транспорта и логистиката. Ръководителят на Казахстан отбеляза, че „средният коридор“ става все по-важен „в новата геополитическа реалност“ за осигуряване на връзки между Европа и Азия.

Транскаспийският международен транспортен маршрут („среден коридор“) минава през Китай, Казахстан, Каспийско море, Азербайджан, Грузия и по-нататък към европейските страни. Извършва контейнерни превози с железопътен и морски транспорт.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    36 11 Отговор
    Нямат край примерите, когато продажни политици, разпродават природните ресурси на страните си за лично обогатяване! У нас пръв беше Костов.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Варненец

    13 28 Отговор
    Рушоробите припадат, можело и без рашки горива.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    23 8 Отговор
    как оглупяха народите че избират такива продажници. значи наистина пръскат небето с разни отрови! от там идва оглупяването на народите!

    Коментиран от #13

  • 5 В.В.П.

    15 3 Отговор
    Не може..Казахстан е собственост на Рф .Тц тц.
  • 6 Хахахаха

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Мдааа. Путин е най-големия разптодажник. И то даже сега не продава, а подарява на Китай и Индия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фас

    10 9 Отговор
    Да вземат пример от Нигер от колко години с французите и Нигерия също богата на уран и редки метали но е най-бедната в африканския континент
    Така че Казахстан да не очаква много големи печалби защото ще бъдат използвани като Нигер или въобще целият африкански континент който е колонизиран от западните страни и САЩ а както знаете африканския континент живеят най-бедно
  • 9 Нурсултан

    12 9 Отговор
    Казахстан е кръгла 0 без Русия.И скоро ще го разбере.
  • 10 УСА боклук

    5 0 Отговор
    Сега трябва да се реши и транспорта им

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Уса

    2 2 Отговор
    Тук се разиграва партия шах със знанието на Путин.ЕС ще попадне в капана на ресурсите
  • 13 И най вече

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ":

    Начело с Пеевски ни очакват какви ли не "благини" от югоизток
  • 14 Помияр

    1 1 Отговор
    И този е пътник, гледайте как ще пипне новичока!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.