Last news in Fakti

13 Декември, 2013 12:11 1 157 0

Киев вкарва отново посредник в руския газ

  • русия-
  • украйна-
  • газ

Посредниците в газовите доставки действаха от края на 90-те години на ХХ в. до 2009 г. , когато между „Газпром“ и „Нафтогаз“ беше сключен директен договор

При доставките на газ от Русия за Украйна може да се появи нов посредник. За тази роля се подготвя бившият партньор на „Газпром“ Дмитрий Фирташ, съобщава в. „Ведомости.“

Водещият руски делови вестник се позовава на информация на пожелали анонимност източници от двете преговарящи страни.

За влизането на посредник в газовите доставки настоява Киев, отбелязва близък до „Газпром“ източник. Въпросът ще се обсъди на палнираната за 17 декември среща на високо ниво в Москва между руския и украинския президенти – Владимир Путин и Виктор Янукович.

Посредниците в газовите доставки действаха от края на 90-те години на ХХ в. до 2009 г. , когато между „Газпром“ и „Нафтогаз“ беше сключен директен договор.

Итера беше посредник между 1999 и 2002 г. След това влезе Eural TG, която беше наследена от регистрираната в Швейцария Rosukrenergo.

В нея "Газпром" държи 50%, а останалата половина е на базирания във Виена "Центрагаз холдинг". Чрез австрийския холдинг украинските олигарси Дмитрий Фирташ и Иван Фурсин държат съответно 45% и 5% от "Росукренерго". Компанията не върши нищо друго, освен да посредничи, и е спечелила през 2007 г. от такси почти 800 млн. долара.

Компанията в момента все още съществува. Фирташ продължава да има квота за внос от 8 млрд. куб. м. руски газ, която се изпълнява от неговата фирма Ostchem.

В средата на месец ноември, когато се водеше поредния газов спор между Украйна и Русия, Ostchem получи допълнително синьо гориво, за да попълни притежаваните от нея подземни газохранилища.

В момента компанията на Фирташ е основен вносител на руски газ с 12,3 млрд. куб. м. от януари до октомври срещу едва 9,2 млрд. куб. м. за „Нафтогаз“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА