Last news in Fakti

19 Януари, 2024 06:59 1 237 10

Секторът на услугите в България е с най-висока добавена стойност за икономиката

  • добавена стойност-
  • услуги-
  • икономика-
  • бск

Това показва анализ, изготвен от експертен екип на Българската стопанска камара (БСК)

Секторът на услугите в България е с най-висока добавена стойност за икономиката  - 1
Снимка: БСК

Секторът на услугите в България е с най-висока добавена стойност за икономиката на страната – 57% или 52,92 млрд. лв., следван от индустрията (35%). Това показва анализ, изготвен от експертен екип на Българската стопанска камара (БСК).

Изведени са 25 водещи групи сектори, които допринасят в добавената стойност на страната.

Сред услугите водещи са дейностите в областта на информационните технологии със 7,80 млрд. лв., или 8,4%.

Търговията на едро с неселскостопански междинни продукти, отпадъци и скрап, нехранителни потребителски стоки и на дребно в неспециализирани магазини са добавили 7,38 млрд. лв. към българската икономика, или общо 7,9%.

Индустриалният сектор (включително строителството) отчита 35,5% или 33,13 млрд. лв. към добавената стойност по факторни разходи през 2022 г. В него силно се откроява „Производство, пренос и разпределение на електрическа енергия“ с 8,14 млрд. лв. На второ място е „Строителство на жилищни и нежилищни сгради“ с 1,61 млрд. лв., следвано от „Добив на уранови, ториеви и руди на цветни метали“ с 1,29 млрд. лв.

Селскостопанският сектор на икономиката е произвел 4,37 млрд. лв., или 4,7% от добавената стойност на страната. Той включва 13 групи сектори, при около 120 за индустрия и услуги. Водеща е секторната група „Отглеждане на едногодишни растения“ с 3,40 млрд. лв., или 3,65% от общата добавена стойност в България, като се нарежда на трето място сред групите с най-висока добавена стойност в страната.

Общо всички търговски групи сектори са генерирали 18,92 млрд. лв., или една пета (20,3%) от добавената стойност на страната. За сравнение, цялата преработваща промишленост е произвела 17,67 млрд. лв. (18,9%). Строителството е произвело малко над 5 млрд. лв. (5,4%). Туристическият сектор (вкл. турагентството) е добавил 2,80 млрд. лв. (3.0%).

През 2022 г. общата брутна добавена стойност по факторни разходи на нефинансовите предприятия в България достига 93,33 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    13 1 Отговор
    Къде я видяхте тая индустрия бре
  • 2 Някой

    22 2 Отговор
    Държава с икономика на услугите я пише бегала. Производство си трябва, за да бъде икономиката силна.
  • 3 123

    16 1 Отговор
    Срамота.
    За 30г "демокрация", и свободни от "лошият" социализъм , от много акъл до тук я докарахме. Типична бананова република, с развит частен сектор, където възможносите на българина стигат до там щ, да отвори най- много дюнерджийница, или салон за маникюр. Умираща Държава без собствени заводи, наука, или икономика. Издържаща се единстено с подаяния, получени от европейски фондове и данъци. Държава без бъдеще, и топящо се население. От много акъл, дотам се докарахме

    Коментиран от #4

  • 4 факуса

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    затуй ни взеха не приеха в ес,и първо ни разбиха икономиката,щот ги конкурираше на много места
  • 5 Енергетик

    7 0 Отговор
    "В него силно се откроява „Производство, пренос и разпределение на електрическа енергия“

    Е как обаче на нашите продажници малко им се виждат печалбите и щели да вдигат още цената на тока и да сложат още едни посредници като ни изкарат на "свободния" пазар. Все пак сектора е много печеливш и нашите хора трябва да се наредят на баницата - друго си е ей така без да свършиш работа и за 5 стотинки да прибираш милиони като продаваш ток.
  • 6 Българин

    8 0 Отговор
    Сега козячетата да ми обяснят колко велика държава сме станали за 34 години под американска власт и каква силна икономика имаме в която нищо не произвеждаме а само услуги предлагаме. Скоро и Букина Фасо ще ни задмине а при лошите руснаци бяхме на 23-то място в света и то според данни на господарите им.

    Но няма да напишат нищо защото им се плаща само за плюене по Русия.

    Коментиран от #9

  • 7 Перо

    7 0 Отговор
    То, освен сектор на услугите, има ли нещо друго в БГ?
  • 8 Фен

    4 0 Отговор
    Целта на ЕС е постигната! Колония, без производство, само услуги! Честито на атлантиците!
  • 9 Право куме във очите

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Евалла За написаното
  • 10 Питам

    1 0 Отговор
    Абе защо не се вдигнат поне двоино данъците на тия услуги?