Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 14:21 5 539 33

Европейската комисия с важно решение относно електрическите коли от Китай

  • електрически коли-
  • китай-
  • ес-
  • ек-
  • мито

Готова е да въведе антидъмпингови мита върху тях още тази пролет

Европейската комисия с важно решение относно електрическите коли от Китай - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК), която провъзгласи „зеления преход“ за официална политика на Европейския съюз (ЕС), е крайно недоволна от бързото нарастване на броя на китайските електрически превозни средства на своя пазар и е готова да въведе антидъмпингови мита срещу тях през пролетта.

„Делът на китайските електрически превозни средства на пазара на ЕС е нараснал през последните 2-3 години от по-малко от 1% до около 8% и продължава да се увеличава бързо. Съществува ясен риск от увреждане на европейската индустрия, поради което ние провеждат разследване в Китай въз основа на оценки на риска, което може да доведе до налагането на антидъмпингови мита“, каза заместник-ръководител на ЕК Валдис Домбровскис в изказване във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.

Според него, предварителните резултати от това разследване „може да бъдат формулирани през пролетта, а окончателните резултати ще последват през есента“. „Въпреки това, ЕК ще може да въведе антидъмпингови мита въз основа на предварителните резултати“, поясни Домбровскис.

В речта си той многократно подчерта, че смята Китай за „авторитарна страна, предизвикваща световния ред“, като призова САЩ, заедно с ЕС, да се противопоставят на неговата „икономическа експанзия“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи подобни тези по-рано в сряда във Вашингтон в неправителствената неоконсервативна фондация Heritage Foundation, където по-специално призова САЩ активно да се подготвят за засилена конфронтация с Китай, да блокират китайските инвестиции в транспорта и търговска инфраструктура и предотвратяване на износа на технологии с двойна употреба за Китай.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    91 9 Отговор
    Как от ЕС сочат с пръст всички държави като тоталитарни които не им играят по свирката

    Коментиран от #14

  • 2 8080

    65 6 Отговор
    Точно тоталитарните режими убиват цели отраали на икономиката като енергетиката и селско стопанство като се крият зад лозунги,, Да спасим планетата от затопляне "
  • 3 Запознат

    81 4 Отговор
    У тоталитарен Китай медицинските грижи и образованието са безплатни.

    Коментиран от #4, #28

  • 4 Абсолютно

    12 38 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    И в концлагерите е така.

    Коментиран от #7

  • 5 да де

    72 0 Отговор
    Не разбрах какво общо има НАТО с вноса на автомобили.
  • 6 РАЗБИРАЩ

    63 4 Отговор
    Тъпите еврочиновници трябва да разберат, че няма как да спрат Китай. Трябва да се възползват от възможностите, ама англосаксите искат само да командват.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой

    58 2 Отговор
    Хм, ами що само за китайските возила ще се отнасят тези ограничения? Ограничете и тези от САЩ - да има равностойна конкуренция, а и европейския автопроизводствен комплекс да глътне малко въздух, че е пред умиране.
    Ама, не. Ще блокираме само китайските автомобили. И кой е крив на европейците, че китайците могат да произвеждат по-евтино по-качествени автомобили?
  • 9 световните джандари какво ще направят

    36 0 Отговор
    на Китай ? Ще им дръпната шалтера ? евро - атл. Г е йо ве

    В речта си той многократно подчерта, че смята Китай за „авторитарна страна, предизвикваща световния ред“, като призова САЩ, заедно с ЕС, да се противопоставят на неговата „икономическа експанзия“.

    Коментиран от #17

  • 10 Мейд ин чайна

    9 34 Отговор
    Китай станаха мощни, защото свободния свят им изкупуваше всичките произведени боклуци.
    Спре ли САЩ и Европа да пазарува, Китай отива надолу.....
    Индия е новият Китай....

    Коментиран от #12

  • 11 Икономист

    46 3 Отговор
    "В речта си той многократно подчерта, че смята Китай за „авторитарна страна, предизвикваща световния ред“, като призова САЩ, заедно с ЕС, да се противопоставят на неговата „икономическа експанзия“

    Май вече забравихте за кухите приказки като "свободна търговия" и "конкуренция на пазара". Иначе ако Китай или друга държава постави мита на вашите стоки веднага се сещате за лозунгите.

    "Световния ред" според вас се заключаваше в това вие да диктувате какво ще се случва по света а другите да изпълняват - обаче колкото и да се напъвате идва нов световен ред в който вие не сте господарите.

    Проблема е че китайците предлагат по-добри стоки от вашите на по-ниска цена а това намалява печалбите ви.

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 .....

    44 4 Отговор
    Значи за китайски Ел. автомобил ревът, че ще има спад за европейските производители на коли, а въобще не си мръднаха пръста за фермерите да ги защитят от евтиният внос от Украйна и Молдова е направете си извода кои са начело на ЕС
  • 14 гост

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    А според теб Китай е първа демокрация , а? Ххахахах !!
  • 15 Направо

    2 20 Отговор
    забрана за тези боклюци!
  • 16 13675

    31 0 Отговор
    Я, ЧУПКА значи искате ел. коли ама европейски скъпи.... абе, чудите се как да взима те парите от хората
  • 17 Пурко

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "световните джандари какво ще направят":

    Ми като Гешев, ще натиснат ентер... И после пак като Гешеффф ще опърдят гащите.. И пак друг виновен
  • 18 Пурко

    19 0 Отговор
    И да добавя... Глупостите, които могат да направят 100 умници, не може да ги направят милион глупаци..
  • 19 Фурсула лайнен

    20 1 Отговор
    ЕС е прогнола вмирисана структура...Дните и са преброени...
  • 20 ес и сащ са само едни вонящи тоалетни

    18 2 Отговор
    и нищо друго ,но обичат да се наричат развит свят ,сега всички видяха каква е истината
  • 21 Задунаец

    1 16 Отговор

    До коментар #11 от "Икономист":

    До ИКОНОМИСТ! Не е ясно каква икономика си учил да станеш еканамист, но на лекциите за конкуренция не си бил. Защото в условията на силна държавна протекционистична политика, конкуренция няма. А ти това явно не го разбираш. В нормалния свят съществува антимонополно законодателство, което урежда защитата на конкуренцията. Според това законодателство, държавна помощ / субсидии могат да получат някои земеделски браншове, обществени сектори свързани със здравеопазване, образование и социални дейности. Това е записано в основните закони. Но чукча не обича да чете! Той обича да да слуша Гаварит Мацква и Женмин Жибао! А в китай, другаря ти си, може да подпише едно Окръно на ЦК на ККП и да даде колкото си иска помощ на която си иска компания, от който и да е бранш, за да пусне на пазара стоки на дъмпи гови цени. Това е Партийна Еканомика, дрогарьо Еканамист!

    Коментиран от #23

  • 22 Запознат

    22 2 Отговор
    Нали конкуренцията е най добрия начин за развитието на промишлените отрасли. Качество срещу пари е перфектното съотношение, Европа затъва в демагогията си, ще вдигаме митата за да направим картела по силен.
  • 23 гост

    18 0 Отговор

    До коментар #21 от "Задунаец":

    Ти може би искаш да кажеш че американците или германия всичко им е по правилата и не подпомагат собствените си компании? Я се събуди
  • 24 Бяла мечка

    3 11 Отговор
    Който не може да прави автомобили, сглобява електрокари.
  • 25 Спиро

    11 1 Отговор
    Супер.
    Развития капитализъм желае да ползва евтината китайска ръка а не иска евтините китайски стоки.
    Защо ли?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пасаториста

    9 0 Отговор
    До коментар 21 Задунаец
    То "щото Тесла, не се субсидира, от ФАЩ?
  • 28 Даа

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    И в нас беше така, ама нали искахме демокрация и сега и сърбаме попарата.

    Коментиран от #33

  • 29 джо

    9 0 Отговор
    "В речта си той многократно подчерта, че смята Китай за „авторитарна страна, предизвикваща световния ред“, като призова САЩ, заедно с ЕС, да се противопоставят на неговата „икономическа експанзия“." В продължение на 80 години и особено последните 30 -те године тези цивилизовани колонизатори свикнаха да продават колите си на цена която те определят тъй като нямаше конкуренция и цените им бяха високи . Продължаваха да твърдят как либералната икономика работи прекрасно пазаръt се регулира безпроблемно. Но както започнаха да навлизат Китайските коли почнаха да обвиняват Китайската държава ,че е субвансирала автомобилната индустрия и затова колите им били евтини и какво от това ? . Елементарно казано - няма място за Китайските ние свикнахме да печелим от високите цени и нас не могат да конкурират няма да позвалиm това .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Даа":

    Това у нас не е демокрация а анархия. За съжаление никой не смее да го каже публично.