Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 08:25 1 821 40

Ново поскъпване на основните хранителни стоки

  • тържища-
  • цени-
  • храни-
  • плодове-
  • зеленчуци

Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се повиши с 0,18% до 2,284 пункта

Ново поскъпване на основните хранителни стоки - 1
Снимка: БГНЕС

За поредна седмица повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци поскъпват минимално на борсите в страната през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,18 на сто до 2,284 пункта, уточнява БТА. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,280 пункта, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Равнището на ИТЦ в началото на миналата година беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Краставиците от внос поскъпват със 2,4 на сто до 3,46 лева за килограм. Цената на доматите (внос) се повишава с 0,9 на сто и те се търгуват по 3,53 лева за килограм, а тази на картофите скача с 3,2 на сто до 1,30 лева за килограм.

Морковите запазват цената си от 1,17 лева за килограм, а зрелият лук кромид (внос) поскъпва с 8,5 на сто до 1,53 лева за килограм. Цената на зелето скача с 10,5 на сто до 1,05 лева за килограм, а на червените чушки (внос) – с 2 на сто до 3,60 лева за килограм.

Цената на ябълките от внос се вдига с 2,2 на сто и те се търгуват по 1,84 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 3,8 на сто до 2,20 лева за килограм, а бананите – с 1,1 на сто до 2,86 лева за килограм. Мандарините поевтиняват с 3 на сто до 2,30 лева за килограм, а портокалите – с 3,9 на сто до 1,98 лв./кг.

Цената на кравето сирене е по-ниска с 0,3 на сто до 11 лева за килограм, а на кашкавала тип "Витоша" с 0,1 на сто до 16,74 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поевтинява с 0,8 на сто и се купува по 1,17 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) поскъпва с 0,9 на сто до 2,27 лева за литър.

Цената на пилешкото месо скача с 0,8 на сто и то се предлага по 6,27 лв. за килограм. Яйцата (размер М) се купуват по 0,37 лева за брой на едро в края на седмицата, което е с 2,6 на сто надолу.

Цената на ориза се понижава с 1,2 на сто и се търгува по 3,28 лв. за килограм, а на лещата – с 0,5 на сто и е съответно 4,20 лева за килограм. Цената на зрелия фасул се понижава с 1,7 на сто до 4,10 лева за килограм.

Захарта се търгува по 2,18 лева за килограм, което е с 1,8 на сто надолу. Цената на олиото е по-висока с 3,8 на сто - до 2,70 лв. за литър. Брашното тип 500 поевтинява с 0,8 на сто до 1,22 лева за килограм. Цената на кравето масло (пакетче от 125 грама) се вдига с 1,5 на сто до 2,65 лв. за брой.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благодарско

    4 39 Отговор
    На дядя Путич !

    Коментиран от #6, #40

  • 2 евалата чалгопитеци

    35 1 Отговор
    Как е Промяната? Трупате ли сланинки?
  • 3 ХАХАХА

    39 1 Отговор
    ХАХАХА, какво значение има това ,според думите на глиста важното е да се помага на осрайнината ,че гомям страх тресе наколенките ,а на икономиката на България и населението много му здраве от правоверните евроатлантици.
  • 4 Ами

    29 0 Отговор
    Сигурно Путин е виновен.
  • 5 Стадото

    33 2 Отговор
    Го чака съдбата на укрите, с такива партньори такава съдба! Яжте банани демократично!
  • 6 Тагаренко

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Благодарско":

    Трябват пари за Украйна.

    Коментиран от #15

  • 7 ПЪЛНО ЗЪРНЕСТ ФЕР МРЕР🗣

    5 7 Отговор
    КАКВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ПРЕЗ...
    ФЕВРУАРИ МЕСЕЦ,ВЕ.......🤔

    Коментиран от #8

  • 8 Бмх

    25 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПЪЛНО ЗЪРНЕСТ ФЕР МРЕР🗣":

    Такива каквито и през лятото - вносни
  • 9 Венцеслав Стефанов Сикаджията

    26 0 Отговор
    А, що бе? Нали беше паднала инфлацията? Каква "изненада"!
  • 10 Анонимен

    24 0 Отговор
    Не се плашете ,казаха по новините ,заплатите ,и пенсиите изпревариха неимоверно много инфлацията ,която пък както казаха падна .Нали чухте и видяхте ,че по стъкмистика (статистика ),средната заплата в много провинц.градове скочила ,пък за София да не говорим .Изобщо кочината в Булгаристан всичко върви по мед ,и масло по стъкмистика( реално в провинцията вместо 2000 и кусур средната е 1200-300 най много) ,но благодарение на вдигането на заплатите на всички хрантутници(няма да изброявам ,списъка е дълъг) в Бг,стъкмистиката показва ,че средната надхвърли 2000 .Брей много се вдигна БВП в Бг.Този индустр.капитал ,т.е.частен бизнес в Бг ,така захрани пенсионерите и останалите простосмъртни ,че банките пращят от спестявания.Пък един професор по икономика в Ютуба каза ,че българина няма финансова култура ,а аз добавям ,че е уплашен до голяма степен ,чувства несигурност ,и пести ,,бели пари за черни дни ,но селския тарикатлък ще се излекува с обезценяването ,,на белите пари за черни дни,,
  • 11 РЕД И ХАОС

    13 0 Отговор
    Никой не казва, че високите цени и ниското качество са следствие на ниската конкуренция. А е така поради липса на пазар - на потребление. Точно обратното на неолибералната опорка, че потреблението повишава цените, високите доходи. Знаем, че няма високи доходи. Трябва доходите и цените да станат световни - нали това е пазарна икономика. В Турция, Унгария и Аржентина имат ниски цени, затова имат инфлация. Швейцария, Япония и Китай, имат голяма парична маса, но нямат инфлация.

    Коментиран от #16

  • 12 Гост

    19 0 Отговор
    Какво стана бе статистици .....инфлацията падна .....падна, така падна че направо се утрепа!!!
  • 13 кви зеленчуци бе?

    4 4 Отговор
    Вие консерви нямате ли?
  • 14 РЕД И ХАОС

    10 0 Отговор
    Не увеличените доходи при инфлация, пък и при увеличена енергия - само, води до изяждане на доходите и намалено потребление, водещо до спад на икономиката и спад на цените. . Дефлационна спирала, но при отворен пазар и не златни пари, ще има само стагфлация, или поне само стагнация и депресия - свиване на бизнеса и на работните места в следствие ниско потребление.

    Коментиран от #17

  • 15 Дядя Вова ,

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тагаренко":

    Мы с тобой !
  • 16 Кой пък ...

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "РЕД И ХАОС":

    ....ти каза ,че в Аржентина са ниски цените.Посл.2години уча испански, и подържан връзка с едно семейство ,живее на квартира в пров.бълг.град .Подържан връзка ,мъжа в момента е в Аржентина да види роднините си .Та той ми каза ,че в Аржентина цените са много високи в сравн.с Бг,и затова живеят тук,там било ,,ужас,,В Аржентина не можел да близне Арж.хек ,а тук ,каза си хапвал често ,и не само .

    Коментиран от #21

  • 17 Здрасти

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "РЕД И ХАОС":

    Как се увеличават доходи?

    Коментиран от #18

  • 18 РЕД И ХАОС

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Здрасти":

    С намалени печалби за бизнесът, и печалба от оборот и ноу-хау и техника, потребление - високо доходни работници-потребители. В зърно производството са като в най-богатите страни като метод, с добавена стойност 100 000 лева на зает там. Ако само 70% отиде за работна ръка, това е средно 70 000 лева, там минималната заплата ще е 50 000 лева. Така е в редица сектори. Ако доходите станат нормални, и във всички сектори ще го постигнат - висока добавена стойност - чрез оборот и техника - заеми. Китай и Скандинавия имат 300% ЗАЕМИ СПРЯМО депозити, България 50%. Когато взимаме частни заеми от 2004г. до 2008г., БВП по номинал става двойно, икономиката прави с 30 милиарда лева повече всяка година. Имотите на българинът стават от 50 милиарда на 400 милиарда, с толкова населението става богато. Сега работниците имат 2-милиарда лева в банките, а бизнес класата има 150 милиарда.
  • 19 РЕД И ХАОС

    2 1 Отговор
    С намалени печалби за бизнесът, и печалба от оборот и ноу-хау и техника, потребление - високо доходни работници-потребители. В зърно производството са като в най-богатите страни като метод, с добавена стойност 100 000 лева на зает там. Ако само 70% отиде за работна ръка, това е средно 70 000 лева, там минималната заплата ще е 50 000 лева. Така е в редица сектори. Ако доходите станат нормални, и във всички сектори ще го постигнат - висока добавена стойност - чрез оборот и техника - заеми. Китай и Скандинавия имат 300% ЗАЕМИ СПРЯМО депозити, България 50%. Когато взимаме частни заеми от 2004г. до 2008г., БВП по номинал става двойно, икономиката прави с 30 милиарда лева повече всяка година. Имотите на българинът стават от 50 милиарда на 400 милиарда, с толкова населението става богато. Сега работниците имат 2-милиарда лева в банките, а бизнес класата има 150 милиарда. Не увеличените доходи при инфлация, пък и при увеличена енергия - само, води до изяждане на доходите и намалено потребление, водещо до спад на икономиката и спад на цените. . Дефлационна спирала, но при отворен пазар и не златни пари, ще има само стагфлация, или поне само стагнация и депресия - свиване на бизнеса и на работните места в следствие ниско потребление. Никой не казва, че високите цени и ниското качество са следствие на ниската конкуренция. А е така поради липса на пазар - на потребление. Точно обратното на неолибералната опорка, че потреблението повишава цените, високите доходи. Зна
  • 20 Чочо

    6 1 Отговор
    Ето ,как инфлацията изяжда ,така хваленото увеличение на заплатите.
    И......отново сме най бедни и неплатежоспобни в Европа.
    Дерзай,народе!!!!!
  • 21 РЕД И ХАОС

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кой пък ...":

    В Аржентина имат по-високи доходи долари спрямо българите, и в долари е евтино спрямо другите страни, като при Виденов имаше дефлация в долари - в световни цени - пазарни цени. Турция също е така. Турция, Аржентина и България имат еднакво БВП на човек.

    Коментиран от #26

  • 22 разбирам те

    1 3 Отговор
    Всяка българска фирма - благотворително дружество! И ще дойде най-красивия ден, когато ти ще си далеч от мен.
  • 23 РЕД И ХАОС

    2 2 Отговор
    Хората не ядат пари, те ги дават на бизнесът и работниците им. Дай печалбата на работникът, потреблението и оборотът - продажбите ще се увеличат, и печели от оборот. Работникът ще вземе и заеми, и това ще е турбо за икономиката. Конкуренция и ефективност ще нараснат. Заради ниските доходи се мъчат какъв фалшив продукт да пробутат. БЕДЕН ПАЗАР. Но износът ни и вносът ни е 70% от БВП. Светът няма нужда от наши продукти - коли, компютри, електроника, и ЕС не правят компютри, но може да наситим нашият пазар с наше производство на това което можем. Само да има потребители.

    Коментиран от #24

  • 24 естествено

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "РЕД И ХАОС":

    и петилетния план за три години!
  • 25 РЕД И ХАОС

    4 0 Отговор
    Българинът е на 40то място по образование и интелигентност, след израел.. нищо не разбира, нищо не вдява

    Коментиран от #27

  • 26 Кой пък ...

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "РЕД И ХАОС":

    Първият ви коментар беше за цени ...там не ставаше въпрос за ,долари, евро и т.н.
  • 27 естествено

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "РЕД И ХАОС":

    При цоциализъма комунистическата пропаганда ни учехте, че българина бил на второ место по интелигентност след евреите. Сега пък го докарахте чак до четиридесето. направа да падладейш ти казвам.... Сигурно руснаците са ни изместили от второто место. Да.

    Коментиран от #30

  • 28 РЕД И ХАОС

    4 2 Отговор
    С увеличение на доходите, ще загине мафията и олигархията. И те статуквото - олигархия натискат за ниски доходи, работникът хвърлял заплатите в тоалетната чиния, а те правили работни места. Конкурентни на световният пазар - чрез евтин труд. Евтин продукт срещу конкуренцията, чрез евтин труд, ниски данъци, и все пак цивилизованите от социализмът българи. Но няма социализъм и кадрите спряха, и за Турция и за ЕС. АПОКАЛИПСИС. Китай е соц страна, 70% работят за държавата, те вече надминаха Япония по съвременност, технологии и образование, потребление и качество на живот. никой няма да ги стигне.

    Коментиран от #29

  • 29 много интересно

    0 7 Отговор

    До коментар #28 от "РЕД И ХАОС":

    За обикновения работник на Запад е малък празник, ако веднъж в месеца отиде на ресторант. В България "бедните" работници ходят по веднъж-два пъти в седмицата, и поне два пъти си поръчват доставка у дома, но са бедни. Разбирам та на къде бийш.

    Коментиран от #33

  • 30 РЕД И ХАОС

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "естествено":

    1991 г. бе, не при социализмът И то при МЕНСА, вероятно за няколко месеца. После капиталистическата преса успокояваше бедният народ, че бил най-умен.

    Коментиран от #32

  • 31 не разбрах

    0 2 Отговор
    Как се увеличават доходи значи?

    Цял живот борихме класовия враг германците, а сега ревем за техните пенсии.....
  • 32 коя МЕНСА?

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "РЕД И ХАОС":

    Тази която изкара Путин с IQ 127 ли? Че кой им вярва на тези?
  • 33 РЕД И ХАОС

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "много интересно":

    5% СРЕДНА КЛАСА, ходят и в Гърция. 6% от населението ходи на почивка, 6% на 5 години, общо 12% ходят на почивка, но само 6% редовно. РАБОТНИЦИТЕ ИМАТ 2-МИЛИАРДА В БАНКИТЕ И НАМАЛЯВАТ, БИЗНЕСКЛАСАТА ИМА 150 МИЛИАРДА. Обяснил съм всичко, ти ммагарее ли си?

    Коментиран от #34, #35

  • 34 най-обичам

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "РЕД И ХАОС":

    Най-обичам да си бърборя с някой, който още неизпратил поредния си умнизъм и вече си е щракнал плюсчето. Неизживяно детство. Това по-умен ли те прави, или ти го повдига повече? Самочувствието.

    Коментиран от #37

  • 35 бизнес класата в България

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "РЕД И ХАОС":

    са хората с куфарчетата. Те от бизнес не разбират. Били са в точното време на точното място и най-вече проверени и верни на Партията кадри. И така най-върлите комунисти за една вечер станаха най-върли капиталисти.
  • 36 Г Бар 🍄

    1 0 Отговор
    Няма лошо, важното е на гъбите да не посегнат. Другото не ни засяга
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сократ

    2 0 Отговор
    Не е вярно. Това е руска пропаганда. Според сглобката всичко върви по мед и масло.
  • 39 Баба

    1 1 Отговор
    Благодаря на големите хранителни магазини Всяка седмица има промоциииии Жалко унищожи ха Българското производство на натурални те плодове и зеленчуци сега и животновъдството
  • 40 Не забравяй

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Благодарско":

    На урсула да благодарите за поредния пакет санкции!