Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Май, 2024 13:21 3 885 19

Рязко ще се увеличат разходите за поддържане на единен европейски газов пазар

  • газ-
  • европа-
  • ес-
  • цена

ЕС все още не е излязъл от кризата

Рязко ще се увеличат разходите за поддържане на единен европейски газов пазар - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Поддържането на единния газов пазар на Европа вероятно ще струва много повече в бъдеще, тъй като системата се преструктурира поради загубата на най-големия си източник на доставки и преминаването от газ към по-екологични алтернативи, пише в свои материал вестник Financial Times.

ЕС все още не е излязъл от кризата и поради определени фактори „намаляващата група от оставащи потребители ще трябва да поеме разходите за поддържане на извънгабаритни газови мрежи“, се казва в публикацията. Европа може да се окаже в порочен кръг, в който системните тарифи продължават да растат, защото по-малко потребители са склонни да ги плащат.

Още новини от Украйна

Въвеждането от Германия през 2022 г. на такса от други страни за съхранение на газ в техните хранилища е една от най-противоречивите стъпки в индустрията. Това решение беше взето, за да компенсира многомилиардните загуби, които правителството понесе при закупуването на газ на рекордно високи цени преди две години, за да запълни хранилищата.

Европейските оператори на газопреносни мрежи в Австрия, Словакия и Чешката република планират да увеличат таксите за транспортиране на газ през техните системи, за да компенсират загубата на приходи от руски транзит. Тези допълнителни транспортни разходи ще оскъпят доставката на газ на юг и запад от Централна Европа.

ЕС се нуждае от фундаментални решения относно тези допълнителни разходи, „в противен случай фрагментирането на неговите пазари може да бъде неизбежно“, отбелязва вестникът.

Транзитната линия през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа след разрушаването на Северен поток.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    66 3 Отговор
    "загубата на най-големия си източник на доставки" - а, нали се освобождаваха от зависимости, какво стана?
  • 2 той медведев ако събере

    39 4 Отговор
    мнозинство скоро оръжие и техника в полска ще гори . ядрената бомба за киев ще я има . Водорода е по-насметка .

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    49 2 Отговор
    Да минават на вятър-колкото по-силно духат толко ще им е по-евтино!
  • 5 факуса

    48 3 Отговор
    от евтина зависимост в още по голяма и необратима по скъпа зависимост,верно простотията не ходила по гората
  • 6 Ще има големи промени

    3 47 Отговор
    Те вече са започнали. Възобновяемите източници изместиха въглеводородите. Какво има неясно?

    Коментиран от #8, #15

  • 7 Газ

    41 3 Отговор
    Щеше ли да има газова криза, ако САМОсанкционирането в Европа и наложеното ни и на нас.
  • 8 Шматка

    32 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ще има големи промени":

    Верно! Имам соларен панел 2 киловата и нощно време дава ток, та се цепи!! Та и на комшиите давам по 5-6 кофи ток, че ми прелива цистерната!
  • 9 един

    2 36 Отговор
    Кремълски сънища,нищо няма да се увеличи драстично освен ако няма катаклизми или световна война!Европа беше свикнала на разточително използване на газа/за щяло и не щяло/,което се промени след войната и високите цени,сега употребата на газа
    спадна а с това и цената му!Спря производството на ел.енергия от газ,много от домакинствата на Запад/а и у нас/,преминаха на друго отопление и нещата се напаснаха,сега Газпром реват и губят милиарди!

    Коментиран от #14

  • 10 да де

    27 2 Отговор
    грижи от " братята американци " , а ?
  • 11 Упсссссс

    20 4 Отговор
    Как беше-Сбогом Газпром....а яжте муу глА вЪ та сега....
  • 12 Тра-ла-ла

    25 2 Отговор
    Е колко пъти писахте "Чао Газпром!". Нали спасителите ни отвъд океана ще ни доставят всичко нужно за без пари.
  • 13 Петър

    16 1 Отговор
    Възобновяемите източници некога не могат да известят въглеродните ,това е само в сънищата на ЕС и то се отразява на тяхните икономики.
  • 14 Измислици

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Нещо не разбираш . По високите цени на енергоносителите означава по по високите цени на всичко и ниско конкурентни услуги и производство.А да не говорим че с тази измислица с друго отопление през зимата направо избираш рибата .
  • 15 Ще има да

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ще има големи промени":

    Глад и мизерия.
    Достъпността на ресурси води до развитие на обществото. А в случая това не е така .
  • 16 Това

    9 0 Отговор
    С енергията е някаква тотална измислица .има една поговорка хитрата сврака с двата крака .Европа и по специално Германия не и излезнаха сметките .евтино производство в други страни газ за без пари от Русия и лайф из лайф .но ако китай я стиснат за топките а Русия за гърлото то на САЩ нищо друго не му остава освен да и поднесе гърнето за да не се наука в къщите.
  • 17 Другият един

    4 0 Отговор
    Като пишех преди в блиц че Европа ще стане най не конкурентно - способното место на света от там ме блокираха Ха сега цървули слугинажни прав ли съм бил крив ли?
  • 18 Ще си платят

    4 1 Отговор
    Западните държави продължават да доказват, че собствените им санкции не са им пречка. През март доставките на желязо и стомана от Русия са се увеличили 1,7 пъти - до 328 млн. евро.
    Най-много е внесла Белгия - 130,5 млн. Увеличение от 3,5 пъти, рекорд от юни 2022 г. Италианците са купили 85 милиона, датчаните - 35, чехите - 23, холандците - 20, унгарците - 13,7.
    Вносът на алуминий се е увеличил с 29% на годишна база. Освен това Германия има петкратно увеличение - до 22,4 млн. евро. Испания има плюс 69%, Полша – 21%.
  • 19 гошо

    1 0 Отговор
    Само за енергийни суровини от 2021 до 2023 година са платили около 750 милиарда Евро- разлика ,допълнително. Получаваха за 175 долара 1000м3 природен газ цената беше достигнала до 2.000 долара най евтиното в момента на Нидерландската борса беше 320 долара. Радвайте се- извъювахте независимостта си "Сбогом Газпром" Чао Газпром" -
    думи които повтаряха лицемерите предатели и се радваха като лудите се радват без да знаят защо тъй като Задокдеанският господар го искаше..