Last news in Fakti

27 Юни, 2014 18:41 15 381 10

За Бога, братя, не теглете!

  • петър кичашки-
  • за бога, братя-
  • не теглете-
  • банки-
  • дестабилизация

Мнението е на Петър Кичашки, Движение „Модерна България“

През 1991 г., когато правителството освобождава от регулация цените, министър-председателят Димитър Попов възкликва: „За Бога, братя, не купувайте!“. Къде на шега, къде не точно, ще възкликна и аз: „За Бога, братя, не теглете!“. Това заяви Петър Кичашки, Движение „Модерна България“ по повод опитите за удари срещу банковата система.

След като влязоха квестори в КТБ и банката беше поставена под специален надзор, всички се питат дали това може да се случи и на други банки. Истината е, че опасност няма. Паниката е излишна. Както се казва – спокойно, ножът е от дървен.

КТБ беше поставена под надзор, заради нещо, което се дочува в публичното пространство – огромни финансови ресурси, измерващи се в 9 цифри, са напуснали банката. Не се лъжете – не опашката от 50 човека пред КТБ доведе до липса на ликвидност в четвъртата по големина банкова институция у нас, а именно това, че огромни финансови потоци бяха насочени другаде.

Не може да има фалит на ПИБ. Не може да има фалит и в други банки. Защо? Простичко! Когато през 90-те имаше серия от фалити на банки, това се случи, защото банките тогава се бяха оплели в серия от взаимовръзки, кредити и зависимости. Сега между банките финансови зависимости всъщност няма. Временното затваряне на КТБ не води до липса на пари, в която и да е друга банка извън КТБ.

Единствената паника пред банките е тази, която може да се породи изкуствено. Появява се недобронамерена група от хора с общи интереси, които започват да хулят банката. Ползват се всякакви методи – от изпращане на анонимни СМС-и, през и-мейли, та чак до медийни публикации. Явно сме много лесни за манипулации. Един бизнесмен има милиони кредити в една банка и живее с мечтата, че, ако тя фалира, той няма да ги връща. Купува си списък с и-мейли на граждани (да, продават се), купува си списък с телефонни номера (да, продават се), плаща си една-две сочни публикации в удобни медии и ние вкупом се редим пред банката, за да си теглим парите.

Само се  чудя, ако утре някой ви прати СМС или и-мейл с покана да скочите от високо, защото животът на Земята така и така е на привършване, дали ще има опашки по стълбищата на сградите? Защо се връзвате на някакви тарикати, които са пред удавяне, но клатят цялата лодка с цел да се издавим всички, та да могат те да се хванат за бездиханните ни тела и да доплуват до брега?

И като си изтеглите парите от стабилната банкова институция, къде ще ги сложите? Под дюшека? В „Буркан банк“? И предпочитате да си изложите парите на крадци, вместо да ги държите в банката? Защото някой си е пуснал СМС, че банката ви ще фалира? Не ви ли звучи налудничаво да се връзвате на такива глупости?

Аз на такива номерца не се хващам. Няма да си тегля парите от банката, защото банката няма да фалира. Я, по-спокойно! Не се връзвайте на пропагандата на няколко удавили се човека, които ще си имат разправии със съдебната система заради тази партенка, с която само плашат хората.

Съветвам ви вместо до банката, да идете до супермаркета и да си купите пуканки, за да се нагледате на шоуто. Впрочем и пред супера има опашка, нали не вярвате, че и магазините ще фалират?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    4 0 Отговор
    Ми кво да праим бе пич?Няма кво да ядем!
  • 2 Андрей Николов

    2 1 Отговор
    И от къде имат мейлите и телефоните на вложителите? :) Пълни мошеници са и банките и хулителите, от една порода са. И не ме гледай умно българино! :)
  • 3 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    МНОГО СИ УМЕН ВЕ КИЧАШКИ
  • 4 Vasik Atanasova

    9 0 Отговор
    НА 24Г АКЪЛ ДАВАШ
    ДАЙ ИМ ПАРИ НА ХОРАТА ОТ КЕШ ИМАТ НУЖДА
    АКЪЛА СИ ГО ПАЗИ ЗА СЕБЕ СИ
  • 5 reho

    1 3 Отговор
    po dobre e akul da se dava 4e da napraim pari a ne gotovi pari

    Коментиран от #10

  • 6 niama opravia

    1 0 Отговор
    banki za vlogove kolkoto iskash! kvi diusheci te goniat kvi burkani? trevata shtom se klati ima neshtо
  • 7 Любомир Петков

    1 0 Отговор
    Системата е ш...на,щом се крепи на няколко банки,който ни дерат като катерици когато правим преводи било за осигуровки или нещо друго, работят с парите ни и живеят като крезове.После не теглете,
    ми ако ни трябват пари кво да правим да седим и да си чоплим носовете ли.Вместо да дават царски заплати на чиновниците си а собствениците да си купуват яхти и имоти по ривиерата БНБ да ги задължи да подържат 100% ликвидност,та колкото и да теглят вложителите да не трепкат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "reho":

    ТО В БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ АКЪЛ ТИ ДАВА
    АМА ТЕ ПОДВЕЖДА И ПОСЛЕ ТИ ГЛЕДА СИИРА И СЕ СМЕЕ