Last news in Fakti

30 Септември, 2011 14:21 2 906 0

Скромен Рома прайд утре

  • рома прайд-
  • роми-
  • софия
Скромен Рома прайд утре - 1
Фестивал на ромското изкуство, Унгария. Снимка: БГНЕС

Първият в България Ромски прайд ще мине скромно – с детски рисунки, стихотворения и традиционни занаяти. Песни и танци, паради и шествия няма да има, каза за Факти.БГ Теодора Крумова от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, един от организаторите на прайда, който ще се проведе на 1 октомври в много европейски столици.

„Рома прайд“ у нас не е замислен да е масов, за да няма провокации, особено на фона на събитията, тръгнали от пловдивското село Катуница. В Букурещ пък ще има истински купон – с много хора, музика и танци, но това ще се случи на 7 октомври.

Утре в София около 20 деца, студенти и доброволци ще раздават рисунки, цветя и есета за бъдещето на страната ни, написани от ромски деца. Всеки от минаващите по Моста на влюбените на НДК ще може да остави бележка със своята идея за България или мечта, която пък може да отиде при някой непознат.

14 български града ще се включат в инициативата. В Камено ще има изложение на традиционни ромски занаяти и производство на предмети на бита като лъжици, вретена и други. В Пещера на събитията ще присъства известният ни боксьор от ромски произход Серафим Тодоров, който ще разкаже за себе си и живота си. В Нови пазар ще има изложба на традиционни предмети, показващи  културата  и достойния труд на различните етноси у нас. Такива са планирани в Етро Поле, Бяла Слатина и други.

„Идеята е да покажем какво можем. Да покажем каква е ромската култура и че с нея можем да се гордеем. Да покажем, че можем да се гордеем с културите на различните етноси и да живеем заедно в България“, заяви Теодора Крумова.

Кампанията ще бъде под надслов „Имам една мечта: Да учим и живеем заедно“.

Междувременно, утре в центъра на София са планирани антиромски протести по "Фейсбук", както и протест на ВМРО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА