Last news in Fakti

27 Октомври, 2011 14:30 868 1

Учени палят свещи за БАН

  • бан-
  • учени-
  • протест

С орязания бюджет догодина средната работна заплата за учените ще е 478 лв.

Учени палят свещи за БАН - 1
Снимка: БГНЕС

Денят на будителите, 1 ноември, ще е ден за протести на учените от БАН. Общото събрание на академията взе това решение, тъй като в проекта за Бюджет 2012 са отредени с 5 млн. лв. по-малко за научната институция. „Бюджетът е неадекватен и грешно съставен. Той не може да помогне на академията да изпълнява своите функции. И едва на 60% осигурява заплатите на учените в академията. Този бюджет е унищожителен“, заяви за Факти.бг председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

Догодина на БАН са отредени 54 756 100 лв. Сумата ще направи средната работна заплата на учените едва 478 лева, въпреки висококвалифицирания труд, който полагат. „Това е срам за българската държава“, категоричен е Съботинов.

Пари за издръжка няма да има, което удря сериозно изпълнението на проектите на БАН. „И тази година няма никакви условия за работа на лабораториите на институтите – нито отопление, нито ток, нито вода. Нещата са много, много тежки, камо ли ако този бюджет се приеме“,

Учените ще излязат на мирен протест със запалени свещи, което се превърна в тяхна запазена марка по време на миналогодишните протести срещу планираното преструктуриране на БАН и липсата на пари. Отново над сградата на научната институция ще бъде спуснато траурно черно знаме. „Хората ще протестират, защото са доведени до състояние да не могат да живеят“, заяви академикът.

„Това е финансова политика на министър Дянков. Той не вижда как може да ползва от академията и как държавата да се възползва от нея. Питайте него защо има такова особено отношение“, заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов, който е потърсил и образователния министър Сергей Игнатов, засега без отговор.

Той изтъкна, че БАН има много добър научен потенциал, доказала се е пред света и е реформирана.

Вчера акад. Съботинов прати писмо на премиера Борисов, в което се изразява тревога за поредното орязване на субсидията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 научен работник

    0 0 Отговор
    60млн на година - полза никаква.
    за 100млн продадоха Булгартабак - огромна компания, давала и даваща хляб и приходи за хазната десетки години...
    За да не им стигат 60млн за заплати, при положение, че заплатите са им ниски, представете си колко раздут щат имат... и се фукат с няколко изобретения за всичките си години съществуване