Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 17:51 1 000 0

Младенов: Отзоваваме ДС-посланиците независимо от решението на КС

  • кс-
  • посланици-
  • досиета-
  • дс-
  • лустрация

Този важен орган застана на пътя към изчистването на образа на България, смята министърът

Младенов: Отзоваваме ДС-посланиците независимо от решението на КС - 1
Снимка: БГНЕС

Представителите на България, чиито връзки с Държавна сигурност бяха обявени от Комисията по досиетата, ще бъдат отзовани и върнати в страната. Това заявява външният министър Николай Младенов в изявление по повод огласеното днес решение на Конституционния съд, с което отмени лустрационните текстове в Закона за дипломатическата служба.

Решението на Конституционния съд да отмени текстовете от промените на Закона за дипломатическата служба, които засягат хората с връзки с тайните служби на бившия комунистически режим, ме кара да съжалявам, че този важен орган застана на пътя към изчистването на образа на България, посочва Младенов. Има сили, за които запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати, посочва той.

По думите на първия ни дипломат политическата воля на Народното събрание, на правителството и на избрания нов президент е ясно и категорично изразена и остава непроменена: България няма да бъде представлявана пред света повече от хора с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим. Двадесет години след падането на Берлинската стена не можем да си позволим тази тема да хвърля сянка върху българската нация, подчертава Николай Младенов.

Днешното решение на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват държавата ни. Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, категоричен е външният министър.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА