Last news in Fakti

21 Декември, 2011 20:16 1 677 0

МВнР съкращава 130 щатни бройки

  • мвнр-
  • устройствен правилник

Новият Устройствен правилник създава три генерални дирекции

Правителството прие днес нов Устройствен правилник Министерство на външните работи, с който числеността на персонала се определя на 1350 щатни бройки. Това представлява намаление с 9 % или 130 бройки, съобщиха от правителствената пресслужба.

От Устройствения правилник не става ясно колко от бройките ще бъдат съкратени в администрацията в София и колко – от задграничните представителства. Не се знае и дали съкращението ще засегне само незаети щатни бройки или ще има и реално съкратени служители.

Според правителствената пресслужба с извършените в края на 2009 г. и в началото на 2010 г. съкращения числеността на персонала на МВнР ще бъде намалена общо с около 21 на сто в сравнение с числеността му към 1 август 2009 г.

Новият Устройствен правилник предвижда въвеждането на генерални дирекции като структурни звена на МВнР. Създават се три генерални дирекции – по политическите, по глобалните и по европейските въпроси.

Длъжността на генералния директор по политическите въпрос е задължителна за всички външни министерства на страните от ЕС и отговаря за изработването на националните позиции и външнополитическата координация по линия на общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС.

С приемането на новия правилник в МВнР ще има 18 дирекции и инспекторат при досегашни 24 дирекции и инспекторат.

Това не е първата административна реформа, която правителството на ГЕРБ провежда във външно министерство. Предишният "нов" устройствен правилник бе приет през февруари 2010 година. Тогава промените бяха подготвени от бившия министър Румяна Желева.

Николай Младенов още с влизането си в министерството показа, че не приема някои от тях и обяви, че замразява обявените от нея съкращения в мисиите зад граница. Впоследствие бяха приети и промени в Закона за дипломатическата служба, които се прилагат и в най-новия правилник.

Приемането на постановлението се налага предвид силно ограничения бюджет на Министерството на външните работи за 2012-а. С това, според правителството, се постигат две основни цели - подобряване на вътрешноведомствената координация и на взаимодействието с дипломатическите служби на държавите членки на Европейския съюз при формирането и провеждането на Общата външна политика и политика за сигурност, се казва още в правилника.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА