Last news in Fakti

5 Март, 2012 20:30 1 558 6

Синята зона поскъпва, въвеждат и зелена

  • синя зона-
  • паркиране

От 08.00 до 19.00 часа да е времевото ограничение в бъдещите синя и зелена зони за платено почасово паркиране в София от лятото. Това са последните промени, които гласуваха съветниците от транспортната комисия в общината.

Очаква се тогава сегашната „синя зона" да се намали и да обхване само идеалния център, като паркирането да струва 2 лв. на час, а ограничението за паркиране да е до два часа.

Останалата част от широкия център ще бъде зелена зона и паркирането там ще струва 1 лв. на час, както е и сега, като ограничението за престой ще е 4 часа. Сред предложенията, които се обсъждат, е „синята зона" да започне да функционира и в събота до 14.00 ч., а също и през нощта от 22.00 до 4.00 в района на централните столични заведения.

Председателят на транспортната комисия в общината Радослав Тошев обясни радио „Дарик”, че за тези, които живеят в райони със синя зона, винетният стикер ще бъде 15 лв. на месец и 150 лв. за година. За зелената зона стикерът ще е 10 лв. месечно и 100 лв. за година. За служебния абонамент са дадени опции за тези, които искат да сключат договор за такъв, да имат възможност и за 24 часа.

Съветниците решиха още "Служебният абонамент" да е десет процента от всички паркоместа в "синята" и "зелената" зони.

В транспортната комисия е прието единодушно предложението вдигането с паяк да отпадне за онези, които не са платили за синя зона например. Така санкцията ще бъде само заскобяване, което обаче ще стане по-скъпо - 30 лв. вместо 10 лв. както е сега, а за всеки просрочен час ще се плаща по два лева, като това ще важи само в рамките на работния ден, в който е заскобена колата. След изтичането на работния ден в 19.00 часа глобата автоматично скача на 60 лв., каза Тошев.

Той допълни, че спрямо първоначалния план за разделение между синя и зелена зона има корекции, като към синята зона ще е районът около Медицинска академия, както и една-две улици в район „Оборище" и ИСУЛ.

Комисията одобри и предложение цената на еднодневно паркиране в бъдещите буферни паркинги на метрото при ползване на метрото да бъде четири лева. Цената за час паркиране без ползването на градския транспорт ще е един лев.

Промените ще бъдат разгледани на заседанието на СОС в четвъртък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 монопола

    0 1 Отговор
    ГАДНЯРИ !!
  • 2 монопола2

    0 1 Отговор
    АЛЧНИ ГАДНИ К...ЛЕТА !
  • 3 joro

    0 1 Отговор
    ТОВА ПАРИТЕ ДА ТИ ВЗЕМАТ ,Е НЕМА ПО ДОБРИ .СВЕ6ТИ ДА СИ КУПАТ ДА ИМ Е..М..........
  • 4 ЮКЛИЯ

    0 1 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КОГА ТОЧНО ШЕ ВИ ПЛАЩАМ ПО 2 ЛВ. А ? НА 32-РИ В ШЕСТЪК !!! ДО СЕГА НЕ СЪМ ПЛАЩАЛ И ПАК ЩЕ НАМИРАМ НАЧИНИ ЕДНА СТОТИНКА НЯМА ДА ВИ ДАМ РЕКЕТЬОРИ ! Я МЕ ХВАНЕТЕ ЗА ...... ............... ДА МЕ РАЗВЕДЕТЕ МАЛКО ИЗ СКАПАНАТА ВИ ПРОДУПЧЕНА КАЛНА И ИЗКЪРТЕНА СИНЯ ЗОНА МОЖЕ ТОГАВА И ДА ВИ ДАМ 2ЛВ. (

    имам и бонус за вас – кремче !!! )

    Коментиран от #6

  • 5 фег

    0 1 Отговор
    браво браво малко им е на раята ама пък мазно им влизат новите цени..да видим до къде ще си траят ..като гледам 500 са ги колили та за едни паркоместа ли ше се дигнат смях смях
  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЮКЛИЯ":

    @4 kvo se panesh be.v ciala evropa se plashta parkiraneto samo vie ste revliovci.