30 Август, 2011 14:20 4 909 0

Сергей Игнатов: Студентското кредитиране започва да работи

  • сергей игнатов-
  • студентско кредитиране-
  • първокласници

Около 2000 първолаци не са се записали все още за училище

Сергей Игнатов: Студентското кредитиране започва да работи - 1
Сергей Игнатов /Снимка БГНЕС/

 МОМН сключи днес договор с трета банка за студентски заеми. Това е Алианц Банк България.

4825 студенти са взели кредити за над 20 млн. лв. за миналата година. Повечето от тях са от частни университети, съобщи министърът на образованието.

"В България в тези тежки години полагаме добра основа. Това е доста добър инструмент. Вярвам, че в близките години младите хора, които взимат кредити, ще се увеличат", коментира Игнатов.  Според него студентското кредитиране разширява възможностите за равен достъп до образование.


Програма „Студентско кредитиране Законът за студентското кредитирине е с 3-годишна давност, но работи от година. Младите хора имат право на гратисен период за изплащане на кредита, което става след като се дипломират, а държавата е гарант. Междувременно по време на обучението студентите плащат лихвата. Покриването на кредита може да се проточи до 10 години.
80.5 млн. лв. е гаранцията, която държавата дава за студентското кредитиране за следващата годината, обясни министър Игнатов.

Държавата е гарант на кредитите, които банките ще отпуснат на студентите. Лихвеният процент е фиксиран в закона на 7 процента.

Максималният размер на кредита, който младите хора могат да получат, трябва да отговаря на студентската такса. Те трябва да са до 35 години и да се обучават в редовна форма на обучение и да не са го прекъснали.


Около 2000 първолаци не са се записали все още за училище.

Министърът на образованието изрази недоволство, ако  дори едно дете се скита по улиците или мие коли. Когато един родител не пуска детето си на училище, той върши престъпление срещу неговия живот и трябва да подлежи на много големи санкции", категоричен бе министърът.


Министър Игнатов изказа съболезнования за загиналото 15-годишно момиче в Созопол, което падна от скала, докато група ученици се снимали за спомен. Четирима осмокласници са паднали, но Елица е била с раница, което се оказало фатално."Каквито и виновни хора да се определят, не може по никакъв начин да върнем живота на това прекрасно дете", заяви образователният министър.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА