Last news in Fakti

30 Март, 2006 00:00 553 0

Бумът на недвижимите имоти в Източна Европа - от Полша до Москва

  • москва-
  • страни-
  • европа-
  • момента-
  • имоти-
  • строителни-
  • полша-
  • години-
  • недвижими-
  • очаква-
  • офиси-
  • източна-
  • които-
  • скоро-
  • трябва-
  • преди-
  • казва-
  • страните-
  • търговски-
  • недвижими имоти
Страните от Източна и Югоизточна Европа предлагат изключително добри възможности за инвестиране. Подходящата основа за това се базира на средния ръст на икономиката в региона, който се изчислява на 4 - 4.5 на сто на година. Този основен извод прави германското икономическо списание "Европолитен" в своя анализ за развитието на икономиката в региона и на възможностите за инвестиране.

Около 70 на сто от продукцията на източните страни се внася в Западна Европа, въпреки че голяма част от износа се реализираше още преди падането на желязната завеса. Страни като Чехия, Полша и Унгария все повече се стремят да изпълнят критериите на споразумението от Маастрихт и това е основният фактор за бързия им растеж. Очакванията са, че тези страни в обозримо бъдеще ще достигнат двойно по-голям икономически ръст в сравнение с държавите от Западна Европа. Като основно предимство за пореден път се изтъкват ниските разходи за работната ръка и по-облекчената данъчна натовареност. Подобно развитие се очаква и за България и Румъния, се казва още в анализа.


Един австриец в Киев

Докато германските бизнесмени не се осмеляват да вложат парите си в инвестиционните фондове за недвижими имоти, австрийските строителни предприемачи влагат милиарди евро в имоти в страните от Централна и Източна Европа - чак до Украйна. Така те се надяват да реализират сочни печалби.

Винфрид Лехнер е австрийски архитект и ръководител на проектантското бюро "Агора". Макар и сдържан човек, той се изразява със суперлативи за Москва и описва, че в момента в руската столица се случва нещо изключително. Целият Запад нахлува в града и нуждата от недвижими имоти не може да се измери, казва той и допълва, че в момента там се вливат милиарди евро.

Това се случва за по-малко от 20 години от разпадането на бившия Съветски съюз и Москва се е превърнала в строителна площадка от най-голяма величина. В Москва навсякъде се копае, събаря, подменя и ремонтира по мотото "по-високо, по-луксозно и по-помпозно", което следва новият руски икономически елит. Нуждата от развитие на пазара на недвижими имоти е причинена заради застоя по време на 70-годишния комунизъм и плановата икономика, разделена на пет години. Германските специалисти в сектора оценяват, че в изграждането на офиси и търговски площи в Москва трябва да бъдат вложени поне 80 млрд. долара, за да се достигне нивото на град, като Берлин например.


Товарни камиони вместо танкове

Стремежът на руските милиардери да придадат нов блясък на своята столица и да й създадат нов имидж наистина е голям. Това лесно може да се види с бърз преглед на заложените строителни проекти. На мястото, където преди патрулираха танковете на руската армия, които трябваше да създават респект пред западните страни, в момента се движат преди всичко строителни и товарни камиони. Само за последните 12 години търговските площи в 10-милионния град се увеличиха над 200 пъти и скоро няма изгледи строителният глад да се засити.

Паралелно със строежа на шопинг центрове и луксозни търговски улици се забелязва и тенденцията за изграждането на модерни офиси. В момента на пазара в Москва се предлагат 3 млн. кв.м застроена площ за офиси.


Москва - новият Манхатън?

Скоро се очаква да се отговори на търсенето и на офисни помещения, се съобщава още в анализа. До 2015 г. в метрополитния град трябва да се построят над 60 небостъргача, които съвсем ще променят облика му. Отдавна отминаха царските времена, когато нито една сграда не можеше да е по-висока от кулите на дворците. Днес властва максимата - колкото по-високо, толкова по-добре. Не случайно любимият проект на дългогодишния кмет на Москва Юри Лужков се казва "Манхатън в Москва".

,Само на четири километра от Кремъл се изгражда най-амбициозният проект на града. От общо 15 строителни площадки скоро там се очаква да изникнат 2.5 млн. кв.м площ, разделена в офиси, модерни жилища и хотели. С планираните инвестиции от 12 млрд. долара "Луксозният град" се нарежда сред първите мащабни проекти в цяла Европа. Около 100 хил. човека се очаква след 2010 г. да живеят и работят в миниметропола на Москва.


От Виена към Украйна

Но не се строи само в Москва. От няколко години пазарът на недвижими имоти е достигнал своя бум и в останалите страни от Източна Европа. Новите страни - членки на Европейския съюз, и другите в източна посока вече заприличват на западните държави. Строителният бум в тях носи на инвеститорите възвращаемост на инвестициите и големи печалби. Така например индустриален имот, предназначен за търговски център в Украйна, може да осигури доходност от 15 на сто. В страните, в които пазарът е малко по-спокоен като Чехия, Словакия и Полша, доходността може да достигне и 8 на сто.

Според последните данни на европейската статистическа служба "Евроконструкт" (Euroconstruct) в момента строителството на жилищни сгради в Полша се форсира така, както никога досега. Само до 2007 г. в Полша трябва да са готови повече нови сгради от тези в 15-те стари страни от ЕС, взети заедно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА