Last news in Fakti

7 Юни, 2007 00:00 1 051 0

Георги Георгиев, Българска асоциация на собствениците на земеделски земи:Комасацията ще вдигне двойно цената на земята

  • комасация-
  • масиви-
  • години-
  • земеделие-
  • обаче-
  • пазар-
  • няколко-
  • които-
  • декар-
  • цената-
  • имоти-
  • земята-
  • собственици-
  • проблем-
  • често-
  • асоциацията-
  • цените

Господин Георгиев, какво наложи създаването на асоциацията?
- Целта е възможно най-скоро да се решат поземлените проблеми, включително налагането на ясни отношения между собственици и ползватели. Това е необходимо за успешна национална стратегия по комасация на земята. Тя обаче не може да стане без общините и държавата, която е най-крупният собственик. Общините също станаха такива, най-вече с имотите, определени за възстановяване по съдебни решения, по чл. 19 от Закона за земеделските земи. Проблем обаче е забраната 5 години те да се разпореждат с тях. Ние ще настояваме този срок да бъде намален, а при комасация да отпадне съвсем.


Планирате комасация на притежаваните от членовете на асоциацията земи. Как ще стане това?
- Първо ще създадем единна база данни на тези площи. При изповядването на сделки често сме установявали, че сме собственици на съседни имоти. Механизмът ще е различен. В някои масиви ще сме съсобственици. В други ще заменяме землище или масив срещу аналогичен имот на друг участник на пазара. Извън асоциацията има и местни инвеститори с по 2000-3000 дка, арендаторите също купуват.


Къде ще започнете комасация?
- В районите, където са основните ни инвестиции. Около 95% от тях са в Северна България и Югоизточния регион - област Бургас и Ямбол. В Южния Централен район и в Югозападна България почти не инвестираме.


Защо?
- Предлагането е значително по-слабо и цените са високи. Ние купуваме с цел комасация, защото тя вдига цената на земята. Първата крачка обаче е концентрация на собствеността, което правим в момента. У нас проблем е разпокъсаността - 80% от земеделските имоти са под 10 дка, често има няколко наследници, а някои собственици дори не знаят къде се намират земите им. Това е проблем при формирането на масиви от по няколко хиляди декара, които предполагат модерно земеделие.


Търсят ли се вече подобни масиви за обработване?
- Интерес има, но към площи от 20 000 - 30 000 дка, каквито у нас още няма. Получаваме запитвания основно за аренда от почти цяла Западна Европа - датчани, белгийци, германци. Те обаче ще инвестират само при големи масиви и уредени арендни отношения, които позволяват да планират производството си и да реализира доходност в рамките на 5-10 години.


Какви са най-големите масиви у нас?
- Комасирани земи засега има само в държавния поземлен фонд. В него има парцели по 7000-8000 дка, но те са единици и не можем да говорим за сериозно земеделие. Комасацията от частни субекти тепърва започва. За да има развито земеделие, цялата страна трябва да бъде обособена на масиви. Тогава и земеделската земя наистина ще придобие стойност.


Защо покачването на цената й изостана?
- Ако един актив не носи доход, няма търсене и стойността му е ниска. С разпадането на ТКЗС земеделската земя се обезцени. Допреди 3-4 години буквално нямаше купувачи. с появата на дружествата със специална инвестиционна цел цените започнаха да растат. Средните за страната вече гонят 200-250 лв. на декар, докато преди 3-4 години декарът струваше 50-70 лв.


С колко ще се вдигне цената на един комасиран масив?
- На този етап - от два до три пъти. Това поскъпване ще повлече и цените на малките имоти от по 5-10 дка, но там ръстът ще е значително по-нисък - 10-15% годишно. Печалбата от комасация е голяма, но процесът е много рискован, често има опити за измама и е къртовски труд да издириш собствениците и да обединиш стотици парчета земя. За арендаторите също е от полза, защото могат да наемат хиляди декари от един собственик. А това се отразява и на рентите.


Как ще се развиe арендният пазар?
- Засега арендният пазар изостава от продажните цени на земята, които последните години скочиха няколко пъти. Европейско земеделие и ренти от 25-30 лв. на декар има само в Добруджа.
В останалите райони рентите в сключените тази година договори са 10 до 15 лв. на декар. Катализатор за развитието на арендния пазар ще са европейските субсидии. Те ще дадат най-голямо отражение в регионите, където още няма пазар, тъй като носят сигурна доходност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА