Last news in Fakti

8 Октомври, 2014 15:16 1 222 1

По-високи изисквания към асансьорните фирми

  • асансьор-
  • наредба-
  • промени

На днешното си заседание Министерски съвет промени няколко наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите. Промените са насочени към основни проблеми, свързани с формалното изпълнение на наредбите, материално-техническото и кадровото обезпечение на фирмите, осъществяващи техническите прегледи, непропорционалното съотношение между броя на инспекторите и броя на проверяваните съоръжения, както и унифицираната периодичност при прегледите, която към момента не отчита възрастта и техническото състояние на съоръженията. Необходими са минимум три лица, които да изпълняват функциите съответно на: специалист, осъществяващ дейностите по технически надзор, технически ръководител и отговорник по качеството. Въвежда се изискването поне едно от трите лица да притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ и най-малко 5 години стаж по специалност, свързана с проектирането, производството, поддържането, ремонтирането, преустройването или техническия надзор на съоръжения с повишена опасност.

С други промени лицензираните лица и лицата, вписани в регистъра по Закона за техническите изисквания към продуктите, се задължават да използват компютъризирана информационна система за електронно отчитане на извършваните от тях дейности по технически надзор (информация за регистрираните съоръжения с повишена опасност и за извършените технически прегледи, изпитвания и други на съоръжения с повишена опасност). Електронно ще се отчитат и дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения с повишена опасност. Това ще гарантира максимално решаване на проблемите с формалните проверки, лесна оценка на риска и контрол върху лицензираните фирми. Въвеждането на информационната система допринася за по-качествено административно обслужване и за развитие на електронното управление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    0 0 Отговор
    Тук нещата не опират само до изисквания а най ,вече до отговорности.Всеки асансьор се обслужва от определена фирма и тя трябва да носи съдебна отговорност ако нещо се случи!