Last news in Fakti

19 Септември, 2015 10:11 8 523 2

България с интерактивен тунел на времето (СНИМКИ)

  • ямбол
България с интерактивен тунел на времето (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

През последните десетилетия се обръща повече внимание, респективно се влагат и повече инвестиции, в това българските градове да се разрастват. Не само столицата, но и в покрайнините на по-големите градове изникнаха цели жилищни комплекси. Премина се през комплексите от затворен тип, моловете и офис центровете по време на имотния бум, след което отново се върнахме към изграждането на единични жилищни и офис сгради.

В същото това време, докато градовете растяха, в централните части на повечето от тях, можеха да се видят (и все още са факт) редица сгради архитектурни паметници на културата в окаян вид. В Деня на София столицата ни се сдоби с музей, който разказва нейната история. Какво обаче става в по-малките градове, които носят вековна история? Един такъв пример е Ямбол. Днес там се открива реномираната сграда наречена „Безистена”. Сградата е единствената запазена от този тип към днешна дата от периода на османското владичество. Строителството й е отнело 2 години – 1509-1510 гг. През 20-те години на миналия век е превърната в градски хали. След частично преустройство към основната сграда да изградени допълнителни постройки, благодарение на които районът се превръща в оживен търговско занаятчийски комплекс. В началото на 70-те години тя е реставрирана във вид близък до първоначалния й. 1972-а е годината, в която е обявена за паметник на културата от национално значение. За съжаление, след 1989 г. сградата е дълго време затворена, за да бъде открита днес в целия си блясък. Това е възможно благодарение на реконструирането й по ОП „Регионално развитие”. Инвестицията е на стойност 5 млн. лв.

Интерактивен тунел на времето

Ако желаете да се „разходите в миналото”, то определено интерактивният тунел на времето е мястото, което трябва да посетите. Той се намира в приземния етаж на „Безистена”. Там имате възможност да разгледате 3D възпроизвеждане на исторически сгради, събития и туристически маршрути. На пет езика – български, английски, немски, руски и френски, могат да бъдат видени кратки филми, разкриващи тайни от прабългарската история.

Влизайки в интерактивния тунел първото, което ще видите, са керамични съдове от късния неолит (5200-4900 г. пр. Христа), керамични съдове от желязната епоха – 1000-300 г. пр. Христа. Ще видите как са се обличали булките с. Кабиле преди хилядолетия.

След това ще попаднете в интерактивния център, където стъпвайки върху карта, ще може да активирате определени райони, за които да научите повече исторически факти. Благодарение на две восъчни фигури ала Мадам Тюсо в Лондон ще може да се снимате с „госпожа” и „господин” от преди няколко столетия.

В края на интерактивния тунел ще може да разгледате уникална изложба на редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ябмол, а също така и ценни експонати, предоставени от Регионален исторически музей.

Уникална акустика

„Безистенът” е отлично място за провеждане на концерти, поради отличната акустика, с която разполага сградата. Централното помещение може да бъде използвано също така за конференции, семинари и различни обществени дейности.

„Безистена” не е единствения културен проект, който може да привлича туристи в Ямбол. Заедно с художествената галерия „Жорж Папазов”, Музея на Бойната слава и археологическия резерват „Кабиле” той се превръща в отличен пример за останалите български общини как се съхранява хилядолетната ни история и напълно оправдава девиза си: „Идвам от древността, отивам в бъдещето!”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛЕКсс

    0 0 Отговор
    Ако не бяхте сложили снимки на кмета на града с лиляна павлова можеше и да повярваме че статията не е платена от политическа партия ГЕРБ.
  • 2 Някои

    0 0 Отговор
    Безистен след 1989г. Не беше затворен, беше магазии и кафета. Всички сядахме на Гешо кафе.