6 Ноември, 2015 18:07 12 582 19

Забраниха остъкляването на балкони

  • закон-
  • етажна собственост-
  • промени-
  • остъкляване-
  • балкон
Забраниха остъкляването на балкони - 1
Снимка: М. Богданова ©

Един български патент от днес вече е в историята, след като Народното събрание прие промени в Закона за етажната собственост. Според тях се забранява промяна по фасадата на сградата, което включва и остъкляването на балконите. Закриването на терасите масово се използва у нас за разширяване на помещенията, особено когато става дума за панелките. Собствениците, които са планирали да превърнат балкона в част от полезната площ на жилището, посредством остъкляване, вече няма да могат да го направя.

С днешните промени се слага и край на отлагането на неотложните ремонти. Ако такива са необходими, а не се извършат, то домоуправителят ще бъде глобен. Сумата на санкцията е между 500 лв. и 1000 лв. Глоба е предвидена и за кмета на района – от 300 лв. до 700 лв. По-строгите санкции са продиктувани от факта, че рушащите се сгради са опасни за тези, които ги обитават и един навременен ремонт ще предпази хората, коментираха депутати по време на обсъжданите промени.

Промяна има по отношение на новите жилищни сгради. Те трябва да изберат домоуправител в срок до 6 месеца след влизането им в експлоатация.

Относно Етажните Собствености (ЕС), е предвидена опция функциите на Управителния съвет на ЕС да се предоставят в срок до 2 години на юридически лица. Членството в етажната собственост ще може да се прехвърля от стария на новия собственик жилище. Няма обаче да се прехвърлят задълженията, така че стария собственик ще продължава да дължи суми и след като вече е продал имота си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минаващ

    0 0 Отговор
    Глупости. Тези разпоредби няма да се спазват, никой няма да бъде наказван, а и да бъде наказан - няма да плаща, докато не изтече давността. Мъртвородена работа.
  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    А досегашните кочини ще бъдат ли съборени?
  • 3 бай Иван

    4 0 Отговор
    Домоуправителя щял да бъде глобен...... Ха ха ха абе вашта .....той пък какво ви е виновен?
  • 4 неутрален

    0 0 Отговор
    защо с нещо не се опитате да бъде подкрепен или поощрен управителя на ЕС, но веднага да бъде наказан или санкциониран, нестига, че почти неможе да се събират парите от живущите за някаква поддръжка или плащане консумативи и никой не иска да се захваща с тази нелека задача, Вие пак решихте да дезорганизирате нещата и на ези, които са се решили да я вършат. Каква Ви е целта? От Васд освен санкции, увеличаване на данъци, поскъпване на винетки, налагане данък вредни храни, данък двор, а преди известно време и данък колиба, Вие нищо разумно непредложихте.

    Коментиран от #9

  • 5 krasi velchev

    2 0 Отговор
    Как точно сега се сетиха за остъкляването на балконите.Набива ми се в очи един странен факт.Във връзка с протестите на полицаите и реформата в МВР ,премиерът ,каза,че има полицаи,които са натрупали над 400дни платен отпуск неползван.По закон ,сега трябва да им се изплатят тези неползвани дни.От няколко години насам в държавните учреждения и предприятия се разрешава отлагане за следващата година на максимум 10дни от пл.отпуск.Значи този закон до момента ,не се е отнасял и за работещите в МВР.Такива тъпотии,не е имало и по време на социализма (комунистическия режим).
  • 6 Angel Nikolov

    1 0 Отговор
    АЗ ЩЕ СИ ПЛАТЯ ГЛОБАТА НО АКО НАРОДН НЕ ОДОБРЯВАМ КОИ ЩЕ ПЛАТИ ГЛОБАТАОТО СЪБРАНИЕ СЕ БОЯДИСА В ЦВЯТ КОИТО АЗ
  • 7 Angel Nikolov

    2 0 Отговор
    АЗ ЩЕ СИ ПЛАТЯ ГЛОБАТА НО АКО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ БОЯДИСА В ЦВЯТ КОИТО АЗ НЕ ОДОБРЯВАМ КОИ ЩЕ ПЛАЩА ГЛОБАТА
  • 8 Angel Nikolov

    4 0 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ И НЕ ДРАЗНЕТЕ ХОРАТА ТОЛКОВА ПРОБЛЕМИ ИМА ЗА РЕШАВАНЕ ВИЕ С БАЛКОНИТЕ СЕ ЗАНИМАВАТЕ
  • 9 Дядо поп

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "неутрален":

    Какво друго да очакваш от мутри,те знаят само рекет,
    тормоз и бой на тъпото племе дето ги избра.
  • 10 Дядо поп

    2 0 Отговор
    гласували за тия примати има тепърва да
    си проклинат ръката пуснала бюлетина за мутрите.
  • 11 булгар

    1 1 Отговор
    На много места не им разрешават отпуск, защото няма хора за работа и така им се натрупват.
  • 12 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Преди 2-3 месеца монтирах ски-багажник на колата.Дали и това няма да забранят???
  • 13 бай Иван

    1 0 Отговор
    Най великия тунинг на апартаментите от ерата на комунизма си отива.
  • 14 гост

    1 0 Отговор
    И досега по закон се изисква разрешително за преустройство на балкон в жилищна площ, но никой не си вадил такова, а преустройствата за много хиляди единици. По какъв начин тази промяна ще бъде спазвана и защо тези които са го направили ще са по-тарикати от тези които в бъдеще ще го направят? Много по-важно е да запранят монтажа на климатици на фасадите, да се изгражда инфраструктура, а не само кооперация на полянката.
    Не че не е смислено да има разрешителен режим, но как при санирането това остъкляване се озаконява автоматично, а ако се направи след няколко месеца, било то и да се запази стила на фасадата, това ще е лошо? И още, че капещите и тракащи климатици са много по-голям проблем за една фасада отколкото остъклената тераса, която е свързана в 90 процента от случаите с ремонт и саниране на апартамента.

    Коментиран от #18

  • 15 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Незавидното състояние на държавата ни се дължи отчасти
    и на подобни забрани.За да се контролира тази и други
    безсмислени забрани се изискват пари,и тези пари трябва
    да се вземат от бюджета.На практика властта тегли заеми,
    орязва заплати и др простотии,за да финансира спазването
    на един куп тъпи забрани.
  • 16 копеле

    2 0 Отговор
    От сега нататък да се строят жилищни кооперации без балкони, хем повече място ще има
  • 17 Моу е тап

    2 0 Отговор
    Никой нищо не може да ти каже за терасата - поредния Закон на хартия само.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 значи един ще

    1 0 Отговор
    си прави колиба а домоуправителя е виновен имаше една поговорка-кой ми ср@в гащите .тея дето гласуваха не го ли прочетоха а тоя дето го измисли предлагам той да плаща глобите ни от кат по същата логика