29 Март, 2016 10:01 2 852 3

Петролен фонд смята за печелившо да инвестира в имоти

  • фонд-
  • норвегия-
  • инвестиции-
  • имоти-
  • петрол

Най-големият суверенен фонд в света – Норвежкият петролен фонд, чийто активи възлизат на 830 млрд. USD планира да ги увеличи. Причината е, че приходите за 2015 г. са минимални и съпоставими с тези от 2011 г.

Петролният фонд планира да инвестира 41. млрд. USD в световния пазар на недвижими имоти през тази година. Ако вложенията се окажат добри, фондът може да купи имоти за още 16 млрд. USD. За реализиране на тази цел той планира да увеличи броя на своите служители в подразделенията, които се занимават с недвижими имоти, от 104 на 200 души до 2017 г.

„Целта ни е да сформираме глобален, но концентриран портфейл от недвижими имоти. Стратегията ни е да инвестираме в ограничен брой големи градове на ключови пазари, като използваме възможностите предоставяни от световния логистичен пазар” се посочва в доклада на Фонда. В него също така се казва, че „чистият доход от отдаването под наем на имоти ще бъде стабилен за дълъг период от време, което ще осигури сигурен висок приток на средства към него”.

В края на 2014 г. петролният фонд на Норвегия удвои броя на служителите си в подразделението, отговарящо за недвижими имоти от 52 на 104 сътрудници. Делът на инвестициите в недвижимости се очаква да нарасне от 0.3% през 2011 г. на 5% през 2017 г.

Норвежкият петролен фонд късно се включи в „играта с недвижимите имоти”, признава неговия президент Майкъл Мадуъл, като прави сравнение с други фондове като Abu Dhabi Investment Authority, Kuwait Investment Authority и сингапурския GIC.

Други големи инвеститори могат да последват примера на Фондът, прогнозират анализатори от Knight Frank. По информация на консултантската компания близо 70% от 50-те суверенни фонда в цял свят, разполагащи общо с активи на стойност 6.5 трилиона USD, вече са направили значителни вложения в недвижимости, включително и фондовете на Китай, Сингапур и Азербайджан. Тези фондове, които са вложили малко или въобще не са инвестирали, могат да се опитат сега да „наваксат” пропуснатото.

„Имотите са много сполучлив клас активи, особено на фона на ниската доходност от облигации. Те осигуряват стабилен доход и разполагат с потенциал за ръст. От гл.т. на суверенните фондове, имотите са от този клас активи, които могат да погълнат огромно количество средства”, обясняват от Knight Frank.

През 2015 г. недвижимите имоти бяха сред най-доходоносните инвестиции на Норвежкия петролен фонд. При недвижимостите доходността е била 10%, докато при акциите и облигациите, съответно 3.8% и 0.33%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 arbo

    0 0 Отговор
    да идват в София и да изкупуват панерките! Предвижда се до 2 години цената им да се увеличи с 200-300%

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "arbo":

    Съществува търговска закономерност,според която хубавото поскъпва още повече,а лошото се обезценява...пак още повече:)
  • 3 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    България е най-доброто място за инвестиция за НЕДВИЖИМ ИМОТ!...............всеки умен бизнесмен,като прочете историята ще се увери,че това е така!.........но,малко уточнение...ако е "вила"за лични нужди,няма проблем!,но ако иска да прави бизнес,дупе да му е яко!За да оцелее, трябва да има посланик зад гърба си!