Last news in Fakti

27 Юни, 2016 09:37 15 038 4

Къщи в центъра на Велико Търново от 15 000 до 200 000 EUR

  • велико търново-
  • къщи-
  • цени-
  • imot.bg
Къщи в центъра на Велико Търново от 15 000 до 200 000 EUR - 1
Снимка: М. Богданова ©

Велико Търново отново влезе в новинарските емисии със срутването на поредната къща архитектурен паметник на културата. Имотът се намира по пътя за крепостта „Царевец” и покрай него ежедневно минават групи турист. По време на последния инцидент няма жертви, но това едва ли може е успокоение, тъй като минавайки през централната част на Велико Търново броят на запустелите къщи е значителен и няма как да не направи впечатление, както на жителите на града, така и на туристите.

Част от възрожденския архитектурен ансамбъл се саморазрушава постоянно. На практика от началото на годината няма месец без подобен инцидент. Причината е повече от ясна – няма пари или не се знаят собствениците. Част от тях се опитват да продадат имотите си, но инвеститорският интерес е малък. Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че към момента само в центъра на Велико Търново се оферират близо 100 къщи. От 15 000 EUR до 200 000 EUR варира цената им. Причината за драстичната разлика е, че в централната градска част някои от масивните постройки са в почти пред разпад и по-скоро за бъдещия собственик интерес представлява парцелът, който се намира в сърцето на града, отколкото постройката върху него. Други къщи са реновирани и се оферират като семейни хотели или пък са подходящи за друг тип търговска дейност, но и за тяхното реализиране на пазара се изисква повече време, коментират анализатори. Най-евтините къщи са стари постройки, в повечето случаи гредоред и са с разгъната застроена площ между 50 и 100 кв.м. Повечето къщи в ценовия диапазон между 30 000 EUR и 60 000 EUR са строени в края на миналия век и се нуждаят от ремонт. Това, на което разчитат собствениците е да привлекат бъдещите купувачи с наличието на разкошна гледка към хълма „Царевец”. Къщите над 130 000 EUR са или отлично реставрирани стари постройки или пък такива ново строителство.

Най-скъпата оферирана къща във Велико Търново е с цена 220 000 EUR. Срещу тази сума новият собственик получава напълно реставрирана къща, в която е роден един от най-известните представители на българската интелигенция - публициста Никола Христов Габровски, който е сред основателите на Българската социалдемократическа партия. Заради уникалната си архитектура и история на къщата, тя е обявена за архитектурен паметник седма степен, което освобождава имота от данък сгради и такса смет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митьо Пищова търновски

    0 0 Отговор
    Търся къща в Арбанаси с джакузи, купувам 1тон ягоди сметана и шампанско.
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Кой ненормалник ще даде толкова пари за такава съборетина, пък била тя на пъпа на града.
  • 3 Чичу Ади

    0 0 Отговор
    Понеже имам инфо за подобен случай в Търново, някой замислял ли се е, че тези къщи-паметници на културата на пъпа на града, като си сменят собственика не могат да бъдат преустройвани, а само реставрирани.... Та за това новите собственици им помагат на тези къщи да паднат и вече няма паметник, а само монумента е останал (земята). Следва една инвестиция и я хотелче, я магазинче, я офисче... Като ще да е паметник на култура ми Янко, да се грижи държавата за него, общината... Не да ги продават на частни лица и после да им казват да не ги събарят, да не ги преустройват. Същото като с тютюневия склад в Пловдив в началото на годината. Който го е купил е решил да го ползва, не да се бие в гърдите в пивницата, че притежава паметници и други. Държавата скапана... Няма да се оправим!
  • 4 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Тая първата къща е егати съборетината.