7 Ноември, 2017 10:11 9 792 5

Как по-бързо се сключват сделки с имоти

  • сделка-
  • имот-
  • продажба-
  • документи-
  • изповядване
Как по-бързо се сключват сделки с имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Покупко-продажбата на имот е дълъг процес. Той започва от момента на обявяване жилището за продажба и приключва с изповядването на сделката при нотариус. Несъмнено най-дългият етап е намирането на купувач. Съществува обаче и друг ключов моменти, който отнема време, а именно набирането на документите преди прехвърлянето на недвижимия имот.

Всяка сделка е специфична и освен стандартните документи, в почти всеки случай, се изискват и някои допълнителни. Обикновено със събирането им се нагърбва или брокерът, който е намерил клиент за даден имот, или адвокатът на някоя от страните. Често първите правят това за сметка на огледи, а вторите по-рядко се заемат с такива услуги, тъй като не разполагат с достатъчно асистенти, които да изпращат по институциите, за да вадят необходимите за прехвърляне на собствеността документи.

Част от големите агенции за недвижими имоти вече аутсорсват тази услуга. Така във времето, в което би трябвало да събират документи, те правят огледи с нови клиенти. Компанията, която се занимава с този процес е успяла да сведе до минимум времето за набиране на необходимите документи за изповядване на сделката. „Процедурата по събирането на документи отнема между 16 и малко над 20 часа”, казва за imot.bg Петър Благоев, управител на фирмата, предлагаща този вид услуга, от която могат да се възползват и частни лица.

Понякога този процес може да отнеме малко повече време, тъй като процедурата по вадене на документ е по-дълга. „Така например, при някои от старите имоти често се налага да се направи заснемане от геодезисти, тъй като в старите нотариални актове не се е налагало да се описва квадратура на мазета, тавани, което днес няма как да се случи без да се уточнят тези параметри”, допълва Благоев.

Какви документи са необходими за дадена сделка зависи и от това дали имотът ще бъде купен с банков заем или с налични средства. При новото строителство също е необходим друг набор от документи. „Най-вече се занимаваме с удостоверения за тежести за тези обекти, тъй като по-голямата част от документите, изискуеми за сделката, са налични от строителя. Важно е да отбележим, че ние носим отговорност дали документът е издаден правилно. Ако в последствие страната, пред която се представя било то нотариус или банков кредитен инспектор, установи грешка, то ние я коригираме за наша сметка”, допълва Благоев.

Услугата е особено полезна за чужденци, които са си купили имот у нас. При тях най-важният момент след придобиването на жилището е регистрирането му в комуналните дружества – „Топлофикация”, „Софийска вода”, ЧЕЗ. „В повечето случаи в тези институции служителите са само с български език и нямат възможност да съдействат на един чужденец при попълването на документите”, обяснява Благоев.

Що се отнася до цената на услугата, то за всеки документ има фиксирана цена, като за комплект от документи се ползват отстъпки. Цената зависи най-вече от това колко пъти е необходимо да се отиде до дадено учреждение, за да се издаде един документ. Обикновен се плаща от продавача. При по-луксозните имоти цената на услугата се поема от посредническата агенция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    15 5 Отговор
    Интересно ми е как за своя сметка ще оправят грешка при издаването на скица и минала покупко продажба? Най- чистия вариант е собственика да си вади документите, за да реагира навреме. Също така съветвам всички да не слушат брокерски глупости и да изискват от продавача документи като за кредит дори и да плащат кеш! Принципно ако продавача го мързи да събира документи да си плаща на брокера!
  • 2 ГЛУПАВНАРОД

    7 5 Отговор
    ВСЕКИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ПЛЮЕ ПО НЯКОЙ - ВСИЧКИ РАЗБИРАТ ОТ ПРАВО, ОТ ФУТБОЛ, ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА. СИПЕ СЕ ЗЛОБА И Т.Ъ.П.О.Т.ИЯ. АКО НЯКОЙ Е СРЕЩНАЛ КАЛПАВ АДВОКАТ - ВСИЧКИ СТАВАТ КАЛПАВИ. АКО СРЕЩНЕ БРОКЕР - ВСИЧКИ ПОД НОЖА. ИНТЕРЕСНО ТЕЗИ, КОИТО ОПЛЮВАТ ДАЛИ ИСКАТ ЗАЛАТИ? А ДАЛИ УСЛУГИТЕ, ЗА КОИТО ПОЛУЧАВАТ ДОХОД СА КАЧЕСТВЕНИ? НО СИ ИСКАТ ЗАПЛАТИТЕ. ПРОСТОТИЯ ДО ШИЯ БЪЛГАРСКА
  • 3 УЙО

    7 6 Отговор
    Техническо време за подаване на заявления при покупка на имот(на всички документи) - не повече от час !!
    Време за вземане на същите документи (на всички документи) - не повече от час !!
    Всеки вадил тежести , член 87 , семейно положение , данъчна оценка или скица , знае че не отнема толкова много време . Документите са елементарни за попълване !! Ако имота е проблемен си е виновен само собственика затова , че е оставил на произвола имота си . До всички адвокати дето са решили да се правят на оборотни в някъкви форуми : Не сте брокери и не познавате пазара на имоти , нямате и почти никъкъв практически опит за да изказвате каквото и да е било мнение . До всички брокери дето са объркали да дават мнение : Цената , която се плаща за услугата към брокер , не включва само намирането на имот , а и ваденето на документи .
  • 4 vlado varna

    3 7 Отговор
    Колкото по-бързо българинът разбере, че трябва да си плаща за съответната услуга на съответния специалист, толкова по-малко измами ще има. Тази статия е пълен смях - било по-добре да се обърнеш към брокер, отколкото към адвокат? Айде да питам аз: 1."Великия брокер" колко време е изучавал правни науки, че да е компетентен по правни казуси? (адвокатът е учил 5г правни науки, след това е бил на стаж, след това е държал изпит за правоспособност, след това е държал изпит пред висшия адвокатски съвет за придобиване на адвокатски права.)
    2.Колко правна литература и казуси е изчел и изгледал "великия брокер"? Адвокатът е изчел поне 1 вагон учебници и поне 3 вагона практика на съдилищата)
    3. Има ли застраховка този брокер, от която да се покрият вредите, които клиентът е претърпя?( всеки адвокат има такава)
    Мога да поставя и още куп други въпроси, които да изразят разликата между брокера и адвоката, но ще се огранича до тук, защото умните хора ще ме разберат само от отговорите на горните три въпроса. За останалите ще задам бонус още 2 въпроса и ще им помогна с отговорите. Та ето и бонус въпросите:
    1.Ако ви боли зъб при ковача ли отивате или при зъболекаря? (аз лично посещавам зъболекар и си плащам за услугите му).
    2.Ако трябва да ви претърпите хирургическа операция, при специалист-хирург ли отивате или влизате в някой форум, пиете две ракии за упойка и на база прочетените във форума съвети започвате да се оперирате сами пред монитора? ( аз определено ще потърс

    Коментиран от #5

  • 5 СолПипер

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "vlado varna":

    Тия адвокати ги изкара астронавти летели до Андромеда! Повечето са зубрели 3-5 настолни книги, техните библии да кажем, официози и гуру съветници-автори. Може и да има както казваш някои с прочетени книги няколко вагона, но 2-5 на 100, някои феномени. Адвокатския съвет.... - не ме разсмивай, ако на някой чичко-паричко или просто "клечка" щерката му има болната амбиция да стане юристка, сякаш каквото и да покаже ще и резнат крилцата мечтата и да не се осъществи.Казваш адвоката това, адвоката онова....в случая става въпрос покупко-продажба на имот, лично предпочитам да отида на брокер отколкото на твоето прехвалено съсловие, което никога не би ми било нужно - дори да ме съдят сам ще се защитавам в съда!