Last news in Fakti

12 Януари, 2012 14:08 5 958 0

Китай да внимава с небостъргачите

  • небостъргачи-
  • икономическа криза-
  • китай-
  • сащ

Небостъргачите са предвестник на икономическа криза. Това е основният извод в доклада „Индексът на небостъргачите” изготвен от британската банка „Барклис кепитъл”. Авторите на изследването дават пример с „Емпайър стейт билдинг” в Ню Йорк през 30-те години на миналия век, двете кули в Куала Лумпур през 1997 г. и най-новата и висока сграда в света Бурж Халива в Дубай, която беше открита през 2010 г. Пускането в експлоатация на всяка една от тези сгради е последвано от икономически кризи.

Авторите на доклада се връщат още по назад във времето. Те припомнят, че след построяването на първия в света небостъргач, „Екуитабъл лайф билдинг” в Ню Йорк, е имало петгодишна рецесия. Друг пример е чикагският небостъргач „Уилис тауър”, построен през 1974 г. Веднага след неговото изграждане цената на петрола скача драстично. Пораженията са толкова големи, че американските власти решават да се откажат от обвързването на долара към златото.

Сериозно внимание, авторите на доклада обръщат на Китай. В момента в света се строят 124 небостъргача. Половината от тях са в Китай и трябва да бъдат готови до 2018 г. На следващо място по проекти, които са в етап на реализация, е Индия. Там се изграждат 14 високи сгради. Британците също трябва да внимават, тъй като в момента строят 310-метров небостъргач, който ще е най-високия на Стария континент – „Шард”.
Ако авторите на доклада са прави, то в такъв случай Русия е далеч от икономическа криза. През октомври 2011 г. кметът на Москва, Сергей Собянин, беше категоричен, че докато той управлява руската столица, там небостъргачи няма да се строят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА