24 Август, 2018 10:21 17 376 23

Хора живеят в колите си заради високи наеми

  • сащ-
  • калифорния-
  • сан франциско-
  • жилище-
  • автомобил
Хора живеят в колите си заради високи наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Автомобилите на жителите на Калифорния не са само средство за предвиждане, но и техен дом. На фона на непрекъснато растящите наемни нива колите се превръщат в алтернатива. Рекордно висока е средната цена на жилищата в Калифорния – 600 000 USD и поради това да се спи в автомобила е обичайно явление. По последни данни на Министерството на жилищното строителство и градско развитие, само в Лос Анжелис 15 000 души живеят в коли или фургони.

Проблемът е толкова сериозен, че местните власти се опитват да намалят това явление като ограничават паркирането или забранят преживяването в транспортни средства. В колите си живеят далеч не само бедняци, но също така и семейства, пенсионери, работници.

В Сан Франциско 59% от служителите в технологични компании не могат да си позволят дом, сочат данните на изследване проведено от Blid, приложение, което се ползва от технически сътрудници. В коли живеят дори сътрудници на Amazon, които спестяват пари, за да си купят жилище и не желаят да дават спечеленото за наем.

За калифорнийците колата не е единствената алтернатива на дом. Често те ползват лодки и фургони. Плаващият дом може да излезе двойно по-евтин, отколкото малко жилище в покрайнините на града.
За последната година средните цени на хубавите имоти скочи до 1.2 млн. USD. Подобна сума могат да си позволят едва 12% от домакинствата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пълен смях

    60 109 Отговор
    Тая статия, от къде я изкопирахте, от някой руски вестник сигурно. Имам няколко приятели, които живеят в Сан Франциско и няма нищо подобно, това са пълни глупости и дезинформация, като едно време по социализъма.

    Коментиран от #19, #20

  • 2 asdf

    23 6 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: средство за предвиждане" Май не четете какво пишете преди да го пуснете. Има няма смисъл да има нещо там.
  • 3 Eee

    73 8 Отговор
    Брей тия от САЩ много по-зле от нас бре!
  • 4 Радо

    26 9 Отговор
    Ми някои и в землянки живеят... Проблем с къртици те си имат....
  • 5 ммм

    60 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: само в Лос Анжелис 15 000 души живеят в коли или фургони.
    15 000 човека, при условия, че магаполиса на Лос Анжелис сигурно е около 12-15 милиона жители.То и в България при 7 милиона население във фургони и примитивни условия без вода и ток живеят над 200 000 хиляди по села и паланки.

    Коментиран от #6

  • 6 445

    21 8 Отговор

    До коментар #5 от "ммм":

    Статията да се чете - купувайте имоти на набалончените цени, че ще стане като в СФ или ЛА.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ники

    44 9 Отговор
    Хич не харесвам Руснаците , ама в Щатите също е зле работата ... в тия градове които са така да се каже по апетитни с по хубав климат , разположение и т.н. тия неща ги има ... И в Китай ги има .. Оплаквали са ми се мениджъри от различни такива големи градове в различни държави ... цените на имотите са Брутални ... масово се живее под наем .. като основно дохода ти отива за наема ... Колкото е по голяма държавата толкова повече мизерия има запомнете !!! Респективно и милиардери ...
  • 9 Рони

    37 13 Отговор
    Има един канал Fine Living, гледайте предаванеята евтин дом на плажа да видите какви имоти и то пълно обзаведени на брега на Карибите и Маямиколко по евтини са от софийските. Сякаш взимаве петорни заплати от американците, та при нас са толкова скъпи жилищата
  • 10 Mудис

    23 9 Отговор
    Така е за съжаление мн. Американци живеят като клошари .дива работа
  • 11 щщщщщ

    10 10 Отговор
    Тотална глупост и простотия е това.Великолепни журналисти пишат тук.Аматьори и смешници.Егати големите проценти написани тук.
  • 12 Сергей

    14 11 Отговор
    Ау колко лошо се живее в САЩ. Ето за това харесвам Русия. Там няма такива неща и се живее много добре.
  • 13 шофьорът

    26 3 Отговор
    Аз пък си живея в апартамента на тъщата, пием си биричката и ми дреме за американците...

    Коментиран от #16

  • 14 Иван Андреев

    23 4 Отговор
    Някои от коментиралите въобще не са прави! Бедни хора има и в САЩ, независимо, че тук сме свикнали да смятаме автоматично американците за богати и дори за символ на просперитет. Никой не говори за бедняците и клошарите в Лас Вегас, а там са огромен брой. Във Франция е трудно да плащаш жилище, наемите в Чехия и специално в Прага скочиха неимоверно и от 2 млн. крони преди 10 години масово под 5 млн. не можеш да ги намериш. Това е 250% поскъпване за периода. Хайде, купи си жилище с месечна заплата 25 хил крони! Наемът на гарсониера с включен разход на ток, газ и вода стигна 14-15 хил. крони. За съжаление, трябва да призная, че и аз съм премислял за живот в кола, защото месечно се спестяват именно към 12 хил. крони. Иначе получавам около 47 хил. крони, но работя на две места. Ако беше лесно, то всеки, ама...
  • 15 моряк

    18 2 Отговор
    Всички искат да живеят в L.A. да отидат в Аляска там даже и помощи дават!!!
  • 16 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "шофьорът":

    Като живееш при тъщата стоиш ли до прозореца да нему духа на фикуса?
  • 17 Емигрант

    21 7 Отговор
    Западния стандарт- бездомничество. Или ти обират парите за неква дупка. Ако тръгнеш да купуваш нещо по евтинко, то пък от 1800 г. Или дървена барака. Западнал запад, от тях дойде модата клошар и бездомник. Боклуци изпаднали
  • 18 onq s konq

    2 7 Отговор
    Освен другото,живеенето в колата спестява и "каско"-то,защото няма да ти я откраднат.Предимство е,че в колата няма електромер,а ако се пребивава покрай река където човек може да си измие сутрин лицето и зъбите,направо си е на далавера.Проблемът през зимата е студът защото парното е преразход на гориво,но една домашна котка срещу скромно хранене е в състояние да топли буквално като калорифер.
  • 19 симо

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "пълен смях":

    ппппълленннн смехххх. Ганю балкански разбирач по всичко се испусна веднага .... Имал приятели които муказали, че нищо подобно няма там ! То бит и е..н никога не си признават
  • 20 Гриша

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "пълен смях":

    а мой познат скоро каза, че прага за нормален дом е станал рекордно висок и е над 1м. $ вече. Точно за Bey Area
  • 21 ОПЕРИРАМ

    6 1 Отговор
    "предвиждане" сериозно? Тази жОрналистка трябва скорострелно да бъде "предвижена" към уволняване.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    4 0 Отговор
    Има и скъпи, но има и евтини къщи. Както повечето брокери казват: локация, локация, локация. Това е. Ако не искаш да си в Калифорния може да живееш много евтино, но като искаш да си там ще си плащаш.