Last news in Fakti

10 Декември, 2018 16:51 1 615 9

Имотите в Румъния поскъпват

  • румъния-
  • жилища-
  • цени

Средната цена на квадратен метър е 1240 EUR

Имотите в Румъния поскъпват - 1
Снимка: Shutterstock

С 1.1% поскъпнаха жилищата през ноември спрямо октомври в Румъния. Средната цена на квадратен метър жилищна площ е 1240 EUR. Годишното поскъпване се забавя почти двойно. В периода ноември 2016 г.-ноември 2017 г. то е било 12.4%, докато спрямо миналия месец на текущата година то е 6.2%. Понижението на темпа на ръст на цените показва стабилизиране на жилищния сектор, смятат анализатори.

В Букурещ от октомври до ноември цените на апартаментите са се увеличили с 1.1%, до средни нива от 1330 EUR/кв.м. На годишна база обаче се отчита спад от 4.6%. В Брашов е регистрирано най-голямо поскъпване. На месечна база то е 2.4%, а на годишна - 8.1%. Средната цена на квадратен метър е 1050 EUR.

Клуж Напока загуби първото място в класацията на градовете с най-бърз темп на поскъпване. За месец цените там са се повишили с 1.4%, а в рамките на една година - със 7.5%, до 1560 EUR/кв.м. Единственият по-голям град, в който е регистриран спад е Констанца. Там поевтиняването е 0.3% в рамките на месец. За година обаче има ръст от 4.6%.

Годишно в Румъния се сключват сделки в сектора на недвижимите имоти на обща стойност 750-800 млн. EUR. Това е двойно по-малко, отколкото в Унгария и тройно спрямо Чехия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    0 0 Отговор
    Дреме ми , щом в София се вдигат
  • 2 дам

    6 3 Отговор
    Как в Клуж квадратен метър струва 1500 евро ...
    Не може така, Бай Ганьо каза , че в София трябва квадрата да е 200 евро, защото 1000 било мега хипер балон

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Истината

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "дам":

    Защото Клуж е Европа, а София е балкански кенеф.
  • 4 Умен

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "дам":

    Никой никога не е казвал в София да са 200 евро квадрата. НЕ ЛЪЖИ! И средната цена в София не е 1000 а 1200 евро. Като в това число влизат и общите части, които смъкват от цената на квадратен метър. На места е и доста повече, та ако махнеш общите части може и да стане цена на квадратен метър като в Берлин или Париж.
  • 5 Умен

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "дам":

    И още, в Букурещ средната цена е 1300 евра при двойно по-голяма минимална заплата за Румъния като цяло. А в Букурещ средната заплата и тя сигурно е двойно по голяма от средната в София. Прави сметка дали не сме в имотен балон!
  • 6 дам

    1 1 Отговор
    Много филми си гледал ...
    Средната заплата за Букурещ е около 900 евро, в София е около 750 евро
    Това е положението.
    В Букурещ също имат общи част, не си мисли , че е като в Париж, но пък там въпреки, че се бият и гонят по улиците и всяка седмица има стотици ранени, квадратния метър Чиста площо е около 8 хиляди евро.
    Успех

    Коментиран от #7

  • 7 Умен

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "дам":

    Стига лъга!!!! Средната заплата в София е 1200 лв т.е. 600 евро т.е. в Букурещ вземат с 50% повече отколкото в София а цената на квадрат е само с 1% по-скъп. Трябва и акъл. А тия работи в Париж дето ги пишеш са само в центъра и са от 2 седмици а след още 2 и помен няма да има. А тук сме си пермаментно като след бомбардировка.

    Коментиран от #8

  • 8 дам

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Умен":

    Някой да те спира ...
    Продавай си панелката в БГ и заминавай в Букурещ, там всичко е цветя и рози.
    Данните от НСИ са средна заплата за София 1550 лева, имаш нет провери си.
    Може да провериш и официалната средна заплата в Румъния.
    Ако ти е скъпо в София и Букурещ, за теб има и друга опция .
    Видин средна цена на квадратен метър апартамент 250 евро или 5 пъти по евтино от в Букурещ, а заплатите са само три пъти по-малки, следователно във Видин е по-добре и от София и от Букурещ.
    умникооо

    Коментиран от #9

  • 9 Умен

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "дам":

    Грешката за заплтата е вярна. Но пак как ще обясниш как в столица с по-високи доходи и като цяло по-добре уредена страна цената на квадратен метър е почти колкото в нащо гето? А защо аз да се изнасям, изнасяй се ти. Като гледам си корифей в икономиката и имотите, защо седиш при бай ти ганьо? Май никой неще да те прави милионер като му продадеш панелката на баба и дядо.