Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 09:37 5 525 6

Превръщат емблематично кино в хранителен магазин

  • кино-
  • европа палас-
  • лидл-
  • магазин-
  • строеж-
  • конструкция

Някогашното кино „Европа Палас”, известно още като „Димитър Благоев” на ул. „Алабин” 35 в София окончателно отиде в историята. Табелата, с която се известява, че обектът вече е строителна площадка, е сложен. Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ са дали „зелена светлина” за трансформацията на прочутия кинотеатър в голям супермаркет за хранителни стоки, алармират от сдружение „Кинопамет”.

Киното е открито през 1938 г. Дело е на известния български архитект Асен Михайловски. През 2011 г е обявено за паметник на културата и се превръща в част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата.

Най-скандално изтърбушиха емблематичното софийско кино "Европа Палас", обявено за паметник на културата. „Усилията на новия собственик на някогашното култово кино да „усвои” максимално площта на арт салона за нуждите на бъдещия хипермаркет с премахването и на вътрешни стени обаче сериозно застрашават сигурността и устойчивостта на сградата на „Алабин” 35”. Извършваните радикални намеси и промени в конструкцията на киното, строено през 1938 г., когато у нас не действаха днешните строги европейски противоземетръсни норми за строителство, пораждат риск при евентуални бъдещи силни сеизмични изяви, доближаващи се до прогнозните за Софийската сеизмична зона, а те са с максимален очакван магнитуд до 7 по Рихтер”, допълват от сдружение „Кинопамет”. От там настояват Столична община да изиска спешно да бъде извършена независима експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия съвместно със Съюза на архитектите в България, за да се установи дали въпросното преустройство на "Европа Палас" в просторен хипермаркет не застрашава сигурността на конструкцията на сградата на „Алабин”35 при едно по-силно земетресение, отбелязват от Сдружение „Кинопамет”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    15 4 Отговор
    По-добре магазин отколкото казино,а?
  • 2 биснесмени

    4 2 Отговор
    Ми чи така и културата ни съ яди
  • 3 Българан

    12 0 Отговор
    Сдружението кино или киносалон памет е? И колко са компетентни по сеизмична защита!!?!? Всъщност, по примера на "зелените" рекетират инвеститора да им плати "такса спокойствие". Най-смешното е, че сградата е на ДНСК София. Пише го на входа.
  • 4 Жху

    13 2 Отговор
    В нормалните държави тези магазини са след околовръстното
  • 5 Bossman

    3 8 Отговор
    Поне след преобразуването си в магазин,помещението ще привлича клиенти.Всички в днешно време гледат филми на компютрите си.
  • 6 дали

    3 2 Отговор
    Няма кой да спре интересите на немски частен инвеститор - бел. Лидл.
    Ще рушат сграда - памектник на културата както и когато си пожелаят.
    Ако има някой достатъчно гладен чиновник, който да има даде под наем БНБ и него сграда ще изтърбушат.