25 Април, 2019 17:43 21 967 53

Аквапарк ще е новото бижу на Варна

  • аквапарк-
  • варна-
  • мега проект

Той ще бъде построен поетапно за период между 6 и 8 години

България не може да се похвали с наличието на много аквапаркове. Средно обаче на година броят на посетителите на подобни комплекси за отдих се увеличава с 15%. Това е основният фактор, който стимулира все повече предприемачи да се насочат към подобна инвестиция. По-големите проекти дори предвиждат изграждането на леглова база към атракциите. Дилемата, пред която повечето от тях са изправени, е дали да изберат да построят подобно мега съоръжение във вътрешността на страната, където ще се посещава предимно от българи, или по Черноморието, където може да се разчита и на чуждестранни клиенти. Това, което е важно да се знае за този бизнес, е че приходите идват основно от входна такса, както и от продажбата на храни и напитки.

Най-новият аквапарк ще бъде изграден във Варна – Varna Ocean Dome. Това е концепция от типа 4 в 1. „Той ще съдържа изкуствен плаж (покрит зимата от постоянна температура над 25 градуса с подвижен покрив) и отделна тропическа лагуна с изкуствени вълни за сърфинг, СПА комплекс с балнеолечебен център, Експо част в нов Експо център и Конгресен център всичко в едно - един проект на СНЦ “КЧИЗ" за целогодишен туризъм, който търси своя партньор при налично ЕС финансиране вече четвърта година”, каза при представянето на проекта инж. Дойчин Ников, председател на СНЦ “КЧИЗ", цитиран от Varna24.bg. Строителството ще бъде извършено на етапи и ще отнеме между 6 и 8 години. Дневно се планира аквапаркът да бъде посещаван от 5000-10 0000 туристи.

Една от огромните ползи на подобни мегапроекти е, че осигуряват работа на хотелите в близост до тях извън активния летен сезон. Нещо повече, той ще допринесе за изграждането и на допълнителна леглова база.

Varna Ocean Dome е иновативен за нашата страна и поради концепцията „четири сезона”. Тя не е много популярна в Европа, макар от години да се прилага успешно в държави като Германия, Франция, Норвегия, Полша и съседките ни Румъния и Гърция.

По предварителни разчети инвестицията ще е на стойност 45 млн. EUR. При условие, че бенефициентът към Европа е общината, която предостави терен от даденост или стар комплекс за модернизиране, парите ще бъдат осигурени чрез европейско финансиране.

Реализирането на аквапарка ще допринесе и за развитието на цялата икономика на Варна и на бизнесът, който се прави в Морската ни столица. Допълнителни приходи ще има и за магазините и заведенията в града.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бсп

    19 32 Отговор
    До предните коментатори. Много завиждате, затова плюете.
  • 4 инж ама идиоТ

    29 9 Отговор
    тъй кат гледам е нейде около новия булевард, а?
  • 5 идиоТ ама инж

    38 17 Отговор
    ше мое ли да се пика у него?

    Коментиран от #11, #30

  • 6 Буко Баламата

    53 4 Отговор
    Сега Баце ще вдигне мизата с космодрум в Кремиковци.
  • 7 мразя комунисти

    36 36 Отговор
    Предполагам коментиращите по-горе които не искат този проект да стане факт са комунисти те не искат да се прави нищо хубаво и винаги да сме зле ама няма да стане гадни комунисти тумора на България трябва да ви ликвидират от лицето на земята само омраза нагнетявате в българина който само омраза и мрачно виждане АМА НЯМА ДА СТАНЕ ВЪН КОМУНЯГИ ОТ БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #9, #10, #26, #42

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реалист

    27 2 Отговор
    Това както го гледам е поне половин километър, може и по-вече, дълго. И КЪДЕ ЩЕ ГО ЦОПНЕТЕ??? Единственото място на което ще подхожда е ТОЧНО ПРЕД РЕЗИДЕНЦИЯТА НА ЕВСИНОГРАД, за да ни гледат политиците от софето голите г...ве докато плуваме.

    Коментиран от #37

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ghost

    46 4 Отговор
    Като оставим настрана правописните грешки и липсата на пунктуация (признак на слабо образование) ,изглежда "кореняците" столичани, които се изнасят всеки уикенд към родните си места, просто обичат да мразят-ей тъй, за спорта! Поразшумя се малко за новия булевард във Варна и веднага скочиха. По-добре да се огледат и видят колко милиони им се изсипват за метро, НДК, Графа (не певеца, а булеварда) както и сега за лишените от чувство за финанси УНСС. Всички фирми правят складове и центрове около Пловдив. Е, и? Да мразим майничките ли? Напротив-нека се строи! Нека има заетост!

    Коментиран от #24

  • 16 Plovdiv

    7 5 Отговор
    Super I'm
  • 17 Синоп Турция

    11 7 Отговор
    Град на море - аквапарк като това на снимките? съгласен съм с коментиращ 1. Такъм комплекс трябва да има в пустинята Сахара в Чад, която е вътрешна страна.
  • 18 mi24

    25 6 Отговор
    Това трябва да се прави във Видин,Монтана и Лом ))

    Коментиран от #45

  • 19 Националист

    13 2 Отговор
    Дано инфраструктурата му да е на световно ниво: - Широки пътища, голям паркинг за коли, тротоари и т.н.
  • 20 DIM4OU

    14 2 Отговор
    Ще си карам сърф зимата АЗ при минус 20 градуса навън - ЛЕЕЛЕЕ БАТЕЕ
  • 21 Добри хора

    13 4 Отговор
    Ей и на Велики Четвъртък сме си същите , само злоба и лошотия.Всеки носи глава на раменете си и отговаря за действията си.Стига с тия кореняци и други изказвания.
  • 22 СКЕПТИК

    15 12 Отговор
    Е на това се казва глупост и простотия, при положение че в София живеят към 2000000 души вече, а няма един свестен басейн, да правиш това във Варна, град на морето, нищо няма да стане, извън сезона няма да им стъпят и 100 души, а и варненци не са въобще по плажа и от сорта!

    Коментиран от #23

  • 23 onq s konq

    16 10 Отговор

    До коментар #22 от "СКЕПТИК":

    Като ГОРД ПРОВИНЦИАЛИСТ ще те попитам:ЗАЩО СИ МИСЛИШ ЧЕ МОЖЕШ ДА ДАВАШ АКЪЛ НА "ХОРАТА С ПАРИТЕ"?Толкова ли за глупави ги имаш и не ти ли минава през ума ,че за да вкарат такива яки пари във въпросното СЪОРЪЖЕНИЕ са направили АБСОЛЮТНО ВСЯКАКВИ МАРКЕТИНГОВИ ПРЕДВИЖДАНИЯ,при това от НЯКОЛКО НЕЗАВИСИМИ ГРУПИ ?!И какво според тебе са 2МЛН. души "софиянци"?Според мен е един Конгломерат от ОСНОВНАТА МАСА БЪЛГ. БОГАТАШИ И 80% ПОМИЯРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА!Само няколко пъти в годината навестявам Сф защото имам скъпи хора живеещи там,но съм СМАЯН ОТ ИНТЕНЗИВНОСТТА на "ИСКАНЕТО НА ЦИГАРА" от "случайни хора",което В ПЪТИ надвишава тая в ОКРЪЖНИЯ МИ ГРАД...което пък недвусмислено говори за МАСОВАТА "ПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ" в НАЙ-СКЪПАРСКИЯ ГРАД СФ!...независимо от значително по-голямата Ср. Заплата за страната.
  • 24 Обективен

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ghost":

    Малко ме съмнява коментарите да са само на ,,кореняк столичани''.По скоро са от комплексирани бургазлий.

    Коментиран от #25

  • 25 Бургаски вечери

    12 16 Отговор

    До коментар #24 от "Обективен":

    Ха Ха Ха Бургас е по напред от Варна по всички показатели Който не е ходил да отиде и ще види кой е по най Ако Варна е Царицата то Бургас е Царя

    Коментиран от #50

  • 26 свидетел

    24 5 Отговор

    До коментар #7 от "мразя комунисти":

    ВАРНА е собственост на ТИМ-групировката, която ти направи ЗАД Армеец и зала Армеец, освен това ти взима парите със собствена банка ЦКБ и летиш на нейните самолети България Ер и кацаш на тяхното летище Варна, че и гледаш тяхната телевизия Он Еър! Всичко, което се прави във Варна е СОБСТВЕНОСТ на ТИМ!!! ТИМ работят с РУСКИ ПАРИ и по-точно, парите на РУСКИ ОЛИГАРСИ! Как може да се радваш на това, че БЕТОНИРАХА всичко по к.к. св.св. Константин и Елена, който беше едно от малкото запазени и зелени места по Л@§№0морието?! Защото всичко това Е ПОЧТИ ПОСТРОЕНО и всеки ден разхождам кучето по съсипания курорт, пълен с кранове, камиони и багери. Защо не направят такива аквапаркове, вътре в страната, за да стимулират и там туризма, който няма море? Тука морето ли е малко, че да го наблъскаме с басейни??

    Коментиран от #27, #52

  • 27 Пепси

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "свидетел":

    И предвид статистиката, какъв голям отлив на туристи има от нашето черноморие и в частност Варна.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Метгонтан

    14 2 Отговор
    Дрън дрън дрън . Кажете къде ще го строят , и коя земя ще прилапкат тимажийтьи . Между другото има аквапарк в Златните пески , така че чак пък глад за аквапаркове ...... Има глад за нормални условия за работа и нормално заплащане на този труд . А не бизнеса да вика работа има ама няма хора . Хора има , ама за да давате нормални заплати искате хората да ви работят по 12-16 часа с 1 почивен ден в седмицата . Тогава да парите стигат , ама стигат не за друго , ами защото нямаш време да ги изхарчиш . А още по интересно е кат го напраят тоя парк , кой ще го посещава ??? Не е ли малоумщина да строиш такова съоръжение , за да возиш хора от другия край на света , а тези които са локални само да се облизват и да нямат възможност да го песетят ???

    Коментиран от #34

  • 30 Гьотферен

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "идиоТ ама инж":

    А ша разрешите ли да се изакам в аквапарка?
  • 31 Пъпчо

    6 3 Отговор
    След като още няма построена АМ "Хемус" до Варна, какъв аквапарк булнувате, какви 5 лева?

    Коментиран от #53

  • 32 Джъстин

    7 3 Отговор
    В басейна само акули, делфини и косатки ли ще плуват? Аз искам да видя соленоводни крокодили, внос от Австралия!
  • 33 емо73канар

    11 2 Отговор
    М/у 5 и 10 хиляди на ден ??? Някой сънува мокри сънища. Обзалагам се, че толкова народ няма да има и на самото откриване.
  • 34 Гандалф

    15 2 Отговор

    До коментар #29 от "Метгонтан":

    Хайде да се научим да четем преди да пишем. Този проект е на инж. Дойчин Ников, който явно се опитва да си прави ранен предизборен пиар с измислени проекти, които няма как да бъдат реализирани. Друга тема е, че град с море няма нужда от аквапарк с изкуствен плаж.

    Коментиран от #43, #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Miusuka Madoto

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Политиците от Додето ДГД!!!
  • 38 ТИМ

    3 1 Отговор
    Споко! На всички ползватели на аквапарка ще се пуска по една дозичка от черноморските пратки. Евтино - 20 лв.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дееееебааа

    2 1 Отговор
    Това са картинки от профила на един леко мръднал варненец, който се мисли за инжинер. Няма такъв проект,няма такива глупости. Вече фейк новините станаха прекалено много.
  • 41 Нуну

    3 2 Отговор
    Хайде, още европарички за лапане.
    Всичко й е наред във Варна, само аквапарк й липсва.
  • 42 Африканец

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "мразя комунисти":

    Тъпако, комунистите са направили много повече за България от любимите ти "демократи"
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ВИЖ Саа

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гандалф":

    Пълни глупости. Разгледай картата на испанското, гръцкото и кое ли не крайбрежие, и ще откриеш толкова аквапаркове, че няма да можеш да изброиш. И са ултрапечеливши, защото това не е само плаж – целогодишен - но и стотици атракции и забавления. Мислете бе, форумници!
  • 45 Метгонтан

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "mi24":

    Мда чудесна идея , Вие сте гении на инвестиционната мисъл. Ма разбира се че хората ще прелетят 2000 - 7000 км от другия край на планетата за да дойдат на невероятния аквапарк във Враца , Монтана , Видин или Кула. Може да се съчетае и със цигански зоопарк разкриващ различните кланове , обичаи и нюанси на живота им . Ама наистина англосаксонците не са виждали такива екземмпляри . Може нагледно да им се покаже как се топи жица и как се извлича медта , как се краде ток , или как се яде лайното . Страхотна гледка ще бъде : полуразпаднати бански от миналия век , нахлузени от шоколадов левент със стърчаща чурка пикаеща във изкуствените вълни за сърф , оууу йеее .
  • 46 asoos

    5 1 Отговор
    не е ли по добре да се открие някой друг завод да има работа за хората че то у Варна не останаха заводи а пък за плицкането ще си ходим на морето
  • 47 Джангал

    0 1 Отговор
    Идеален ще е при бридчедите са тях безплатен вход :):)
  • 48 къдя

    0 0 Отговор
    ша построят тоз парк?
  • 49 читаещ

    0 0 Отговор
    всичките проекти на сайта им са пълни фантасматории!
    когато стонот вече няма да има туристи и хора във Варна!!
  • 50 Boris Georgiev

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бургаски вечери":

    Ха ха, Бургас беше нещо преди 5 години. Тогава построиха кръговите и асфалтираха булевардите и до там. Сега всичко е пак в дупки и кърпежи. Минах от там преди една седмица. Бургаските плажове са замърсени от химикали. Въздухът е отровен от нефтохима.Не мога да разбера на какво отгоре се гордеете с този град. Дори Морска градина не ви остана от строителството. Варна винаги е била по-красива и уредена. Пясъка на плажа е жълт и хотелите не да сбити гъз до гъз както са в селския курорт със селско име Слънчака.
  • 51 Boris Georgiev

    0 0 Отговор
    " не са"
  • 52 Boris Georgiev

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "свидетел":

    Въпросът който си написал е лишен от всякаква логика. Все едно да попиташ, защо Мерцедес не отварят завод в Сомалия, ами са изградили такъв в САЩ. И още нещо. Ако провериш в нета ще видиш, че всички големи ЛЕТНИ курорти на море, имат аква паркове.
  • 53 Boris Georgiev

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пъпчо":

    Разликата по магистралата през Бургас е 50км повече, но стигаш по-бързо и спокойно.