30 Септември, 2019 06:21 8 323 9

Бум в търсенето на този вид имоти

  • земеделска земя-
  • ниви-
  • цена-
  • търсене-
  • продажба-
  • оферти

Цените на нивите растат, заради ограниченото предлагане

Бум в търсенето на този вид имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Значителен ръст в търсенето на ниви се наблюдава през последните месеци. Предлагането обаче е ограничено, което води до ръст на цените. Масово сделки се сключват след прибирането на реколтата, тъй като ако е преди това тя остава за новия собственик.

„Покупката на земеделска земя е сред най-изгодните инвестиции – тя носи доходност, която е 500 пъти по-голяма от парите на депозит, където лихвата е почти нулева. Затова много хора, които имат свободни пари, вместо да ги държат на влог, предпочитат да инвестират в земя. Това са около 10% от потенциалните купувачи - зъболекари, адвокати, счетоводители, които имат отделени средства. Ако купят земя и да я отдадат под наем, те си осигуряват 2-3% доходност на година. В същото време цената на актива постоянно расте”, коментират посредници, цитирани от TrafficNews.

В същото време арендаторите се стремят да увеличат и окрупнят масивите си в очакване на правилата за новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ за периода 2020-2027 г. Все още не е ясно каква ще е субсидията за декар, нито какъв ще е таванът на сумата. Това ще се реши от новата Еврокомисия и европейският парламент. Но желанието на България, а и на другите членки от Източна Европа, е да се изравнят плащанията за фермерите на старите и новите членове на ЕС, в които сега има сериозна разлика. Ако това стане, българските земеделци ще получават много повече помощи за обработваните от тях масиви, отколкото сега.

Предлагането обаче е слабо, особено на т.нар. първичен пазар - продажбите директно от собственици или наследници, които обикновено трудно постигат съгласие за сделки.

Все повече се засилва вторичният пазар - големи компании - търговци на земя, купуват с цел бъдеща препродажба. Те са склонни да дадат и по-високи цени.

Продавачите най-често първо се обръщат към арендаторите, но обикновено те не са склонни да плащат много. Но ако са възрастни хора, които нямат възможност да изследват пазара и да търсят по-изгодни възможности, се съгласяват.

„Арендаторът ми предложи 600 лв. за дка, а когато се обърнах към фонд за земеделска земя, офертата беше 1000 лв. Подготвиха всички документи по сделката и до два часа след изповядването при нотариус, парите ми бяха преведени по сметката“, каза Вероника Стоянова от Видин.

По данни на Националния статистически институт, пpeз 2018 гoдинa cpeднaтa цeнa нa eдин дeĸap дocтигa 941 лв., ĸoeтo e cъc 7.9% пoвeчe в cpaвнeниe c 2017 гoдинa. Cпpямo пpeдxoднaтa гoдинa пpeз 2018 г. yвeличeниe e oтчeтeнo в цeнaтa нa нивитe - c 12.6%, докато при пасищата нaмaлявa c 16.8%.

Най-голям ръст в цените на земеделските земи отчитат в Северозападна България и особено във Видинско. Там декар се продава между 950 и 1200 лв., а на някои места край Дунав може да стигне и 1300-1400 лева. Най-скъпи са терените в Златия, според Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    8 4 Отговор
    Най добрата инвестиция в недвижим имот.Сигурен наем,няма амортизации,няма данъци.Парите по сметка и никакви разправии с наематели.
    Точно за това,например във Великобритания никой не продава.Ако се появи на пазара е на космически цени.

    Коментиран от #3

  • 2 Рее

    1 2 Отговор
    Тиха се говори за бг не за GB.
  • 3 Ачо

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    В бг културата е по различна.съседа набързо продаде наследствените земи,купи бе ем ве и го потроши за няма и три месеца.сега е настроен революционно и всички са му виновни,от правителството до съкооператорите.
  • 4 Пацо

    19 1 Отговор
    100 дка носят средно 4000 лв годишно без никакви грижи.каква по добра инвестиция ако живееш в по малко населено място.не разбирам защо си продават нивите и си дават парите на строителни предприемачи за лошо направени нови апартаменти на шпакловка и замазка с надписани площи.

    Коментиран от #5

  • 5 Ю Кортес

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пацо":

    Защото обикновено имат по 20-30 декара.И пак не е правилно.С получените пари нищо няма да направиш,в най добрия случай,стигат за ремонт и обзавеждане.Правилното е дръж ги на арендатор или на фонд за управление и само в спешен случай продавай,например болест,образование
  • 6 onq s konq

    14 1 Отговор
    Статията е ПРЕОБЛАДАВАЩО НЕТОЧНА,а данните са СИЛНО И НЕОБЯСНИМО ЗАНИЖЕНИ.Достатъчно е на заинтересованите да погледнат различните Оферти ПО РЕГИОНИ на Обявите "КУПУВАМ" и ще се ориентират за Реалните цени .Нормално е например във Северозапада/ пък и не само/ цените да скочат най-много /така твърди статията/,но това се дължи на факта че те ИМАТ ДА НАВАКСВАТ в сравнение примерно с една Добруджа.А за справка на Автора че покрай Дунава цените на Декар "можели да достигнат" и 1300-1400лв...там цените ЗАПОЧВАТ ОТ 2000ЛВ и на места са 2650,С ТЕНДЕНЦИЯ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА ГОД НА СТИГНАТ 3000ЛВ/дка!Естествено е че такива земи носят и рента от порядъка на 90-100лв годишно,което и ОПРОВЕРГАВА Процента "ДОХОДНОСТ" посочен в Статията - 2-3%,като РЕАЛНО той е между 4,7 и 5,4%.
  • 7 Мартин

    8 1 Отговор
    Земеделските имоти като инвестиция са пагубни за земеделието. Трябва да се отдават под аренда задължително, в противен случей само убиваме земята като не я ползваме или поне да я обработваме. Да не говорим, че жителите на селата не могат да се докопат до земя и да си произвеждат продукти за домакинството.
  • 8 Аналитик

    2 2 Отговор
    Продавам магазин с дългосрочен наемател в София с годишна възвръщаемост 6% но “умните селяни”-адвокати, зъболекари и други перачи на пари се хвърлят на земя в Добруджа с възвращаемост 2% и където след европейските субсидии, наемите ще паднат драстично!!!
  • 9 богаташчето

    2 1 Отговор
    Значи - в обединеното кралство земята е скъпа, защото хората там знаят , че който владее земята, владее кралството. В България хората са разсипани от революции , промени и куп дивотии. Във Обединеното кралство под мъдрото ръководство на баба Бети, няма промени във държавното устройство от 300 + години. Е, кой ще спечели ?