22 Март, 2021 10:35 5 876 5

Промените в ЗУТ доведоха до абстрактни идеи

  • златанов-
  • промени-
  • зут

2021 година е обявена за „Година на жената в геодезията“

Промените в ЗУТ доведоха до абстрактни идеи - 1

Наскоро беше променен Закона за устройство на територията (ЗУТ). Там има и много хубави нови предложения, но има и някои, които не само според нашата гилдия, но и колегите архитекти и инженерите, са не добре обяснени в този закон. „Относно кадастъра то той показва собствеността на земята. Кадастралната карта регистрира собственост. Тя не създава собственост, а регистрират съществуващата собственост. На база кадастралната карта се създава т.нар. регулационен план. Този план е един проект, как съответната територия да бъде регулирана – къде да има улици, места за паркиране, за обществено обслужване и други. Естествено при това положение се прекарват нови улици. Тези улици минават през имоти на частни собственици. Тук възниква и проблемът с чл. 148, ал.16. Съвсем коректно е казано, че уличната регулация трябва да бъде приложена, т.е. частта от имотите, които попадат в уличното платно и е собственост на частни собственици, трябва да стане по някакъв начин общинска. Но в закона не е показан начинът, по който това да стане. Това ще доведе до редица проблеми. В едно малко село, ако някои иска да си направи барбекю или нещо, което изисква разрешение за строеж, то трябва цялата улична регулация, той да се погрижи част от имотите, които попадат в уличното платно да станат общински, което според мен, е невъзможно“, казва инж. Златан Златанов, председател на Камарата на инженерите по геодезия, цитиран от БНТ.

Той даде една малко абстрактна идея – съществуват прецеденти в ЗУТ, а именно, че когато се прокарва такава регулация, част от имотите с прокарването на регулацията с някакви разумни проценти (10-15%) да стават общински веднага след влизане в сила на регулацията. Това е възможно да се случи с нова поправка в закона.

Инж. Златанов също така обяви, че 2021-ва е „Година на жената в геодезията“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    43 7 Отговор
    Новите господари не могат да преглътнат факта, че огромна част от българите имат собствен дом и земя. Ще въртят и сучат за да им ги отнемат законообразно
  • 2 Любен

    0 8 Отговор
    👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • 3 комунизъм

    12 0 Отговор
    ..комунизъм в действие е крайният резултат от непрестанните промени в ЗУТ.
    Уж собственоста е частна,а на практика геодезисти от АГКК и общинските архитекти разполагат и се разпореждат с частната собственост на гражданите.
    Това е смесица от комунизъм и фашизъм родена от ,,демокрацията,,
    Тая гавра трябва да има край,но понеже ни ушибват един по един и номерата минават.
    ГАДОВЕ
  • 4 Биби

    7 1 Отговор
    Поредното недоносче на ясно е кои.
    Освен че крадат от имотите,
    ще направят и жените ни общи.
    Айде пак гласувайте за тях.
  • 5 Гост

    9 0 Отговор
    Е нали трябва да има вратичка в закона през която да се нагушат и адвокатите от жалби съдилища спорове и неуредици.