Last news in Fakti

13 Май, 2021 19:31 4 040 6

Къде ще са бъдещите инвестиции в Европа

  • colliers international-
  • цие-
  • инвестиции

ЦИЕ ще отчете значителен ръст

Къде ще са бъдещите инвестиции в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

През текущата и следващата година темпът на инвестиции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще се ускори средно с 4.3%. Що се отнася до първото тримесечие на текущата година, то най-активни в региона са били инвеститорите от Германия и Великобритания. На фондовете от тези държави се падат половината от инвестиционните сделки в сектора на недвижимите имоти.

"Тъй като пандемията продължава да оказва влияние върху капиталовите пазари, инвестиционните потоци в ЦИЕ са намалели с почти 48% в сравнение с първото тримесечие на 2020 г. и възлизат на около 2 млрд. евро. Въпреки бавния старт, понастоящем считаме, че обемите в ЦИЕ в края на 2021 г. ще се ускорят и ще достигнат нива, подобни на тези през 2020 г., от около 10 млрд. евро. По предварителни оценки обемите в Европа, Близкия изток и Африка ще намалеят с около 32% на годишна база", казва Кевин Търпин, регионален директор "Проучвания“ за ЦИЕ в консултантската компания Colliers.

Полша заема около 65% от целия обем на ЦИЕ, следвана от Чешката република и Унгария съответно с 14% и 11%.

В какво инвестират предприемачите

Офисите представляват 50% от всички транзакции, следвани от сектора на индустриални и логистични площи (28%) и търговията на дребно (11%). Цените като цяло остават относително стабилни. През текущата година се очаква по-нататъшно свиване на цените в индустриалния и логистичен сектор, което зависи от активността по сключване на сделки, и от наличността на продукт.

Движение на обема инвестиции в региона

Всички държави в региона отбелязват спад на обемите на годишна база в сравнение с първото тримесечие на 2020 г., с изключение на Унгария, и 2019 г., с изключение на Полша. Въпреки по-слабото начало, нагласите на инвеститорите предполагат силен ръст на активността през второто полугодие, при условие, че има напредък в борбата с пандемията и повече възможности за пътувания.

Доходността – досега и до края на годината

Регистрира се слабо движение на доходността на първокласните имоти, главно поради продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени. "Все още вярваме, че макар и някои размествания да са неизбежни, основните, добре представящи се активи би трябвало да задържат нива, с по-голям натиск върху вторичния продукт. Поради големия интерес на инвеститорите към логистичните имоти, очакваме да наблюдаваме по-нататъшно свиване на доходността в този клас активи", допълва Кевин Търпин.

Кой купува

През първото тримесечие на 2021 г. доминираща роля имат фондовете от Западна и Северна Европа, на които се падат 50% от обема, като капиталите идват основно от Великобритания и Германия. Вътрешните инвеститори на ЦИЕ, състоящи се основно от полски, чешки и унгарски капитал, също са много активни, особено на собствените си пазари. Докато ограниченията за пътуване поставят под въпрос способността да се разглеждат възможности и водят до намаляване на обемите на инвестиции, капитали от Сингапур и Южна Африка успяват да се разгърнат.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 7283

    13 0 Отговор
    Не знам къде ще са, но със сигурност знам къде няма да са.
  • 3 Ами

    8 2 Отговор
    Ако се махнат мутрите и зависимата съдебна система може и в България да се
  • 4 Роско плевнята

    0 3 Отговор
    На руси кържали видин и елхово😂😂😂😂
  • 5 То тея немат сметки

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Данъкоплатец":

    Или ако имат вътре има 20 лв милиардите са скрити другаде и в затвора дори ше бъдат като помилвани трябва обесване така нито ше живеят нито ше разполагат с краденото
  • 6 Последните дни

    1 0 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !