Last news in Fakti

19 Май, 2021 10:47 2 329 3

Продават парцел с вулкан

  • исландия-
  • парцел-
  • продажба-
  • вулкан-
  • инвестиция

Новият собственик може доста да спечели от туристическата атракция

Исландско семейство, собственик на парцел, върху който има вулкан, през март тази година го е обявило за продажба. Към Фаградалсфял, както е името на вулкана, вече има проявен интерес от потенциални купувачи. Те се интересуват от туристическите възможности, които предлага имотът.

„Знам, че теренът с вулкана се продава на нормална цена. Вече имаме заявен интерес от двама купувачи“, казва съсобственикът на имота Анна Тордис Гудмундсдотир. Тя е една от 19-те наследници, владееща фермерското имение Храун.

Интересът към имота е и продиктуван от факта, че правителството на Исландия вече е отделило от държавния бюджет 564 000 USD за израждане на инфраструктура и наблюдение на обекта. Очаква се вулканът да се превърне в най-популярното място след активизирането на туризма. А собствениците на земя в Исландия имат право да налагат такси за услуги, които се предоставят върху тяхна земя.

Съгласно доклад, изпратен до министъра на туризма, сегашните собственици очакват върху въпросния парцел да бъдат изградени сервизен център и паркинг, а на туристическите компании ще бъде издаден ексклузивен лиценз за пътуване до мястото на изригване на вулкана или приземяване на хеликоптер в близост до него.

Вулканът се намира само на час път с кола от Рейкиявик и още по-близо до летището. Геолози твърдят, че изригванията му могат да продължат още няколко години. Събудилият се Фаградалсфял вече привлече туристи. През март хиляди се събраха да наблюдават изригването му, а някои дори си правиха ход-дог на разжарената лавина.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тва сигурно

    8 0 Отговор
    се утепало за барбекю
  • 2 XXX

    5 0 Отговор
    През март хиляди се събраха да наблюдават изригването му, а някои дори си правиха ход-дог на разжарената лавина. Лавина или лава??? Мисирките да четат малко.
  • 3 защо

    1 0 Отговор
    милена лавината - хеграмотници