Last news in Fakti

5 Август, 2021 14:21 2 974 6

Значителен интерес към тези имоти

  • офиси-
  • наем-
  • пазар-
  • договори-
  • софия

Офис сегментът се възстановява

Значителен интерес към тези имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на офиси отбелязва видим ръст през второто тримесечие на текущата година с 53 592 кв.м наети площи. Общият обем надвишава средните нива за последните 5 години с 33%. Една от причините е натрупването на отложено търсене вследствие на пандемията, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Преместванията и подновяванията доминират сред сделките за наем заради стремежа на компаниите да консолидират и оптимизират пространствата си. Нетното усвояване достига 26 418 кв.м, отчасти поради завършването на нови проекти с голям дял на предварително отдадени площи в тях.

„Все още е рано да кажем дали тези цифри са признак за възстановяване на офис пазара или резултат от дългия период на изчакване от страна на компаниите през последните 18 месеца. И в двата случая офисният пазар все още изпитва затруднения да се върне трайно на предкризисните нива. Високият процент дистанционна работа и все още нестабилните темпове на възстановяване на икономиката влияят върху търсенето. От друга страна, по-слабата наемна активност води до задържане на новото строителство и предпазливостта на предприемачите не позволява да се натрупат сериозни дисбаланси в търсене и предлагане“, казва Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Спадът при проектите в строеж през второто тримесечие е осезаем. След завършването на сериозен обем нови площи през последните месеци, към момента в процес на изграждане са едва 212 184 кв.м или с близо 40% по-малко спрямо началото на 2021 г. Новите площи с разрешение за ползване са 98 545 кв. м, с които общият обем офиси клас А и Б офис сгради в София достига почти 2.190 млн. кв.м. Сред по-значимите нови проекти през второто тримесечие са Park Lane Office Center, NV Tower и Garitage Park – Building 4 (19 600 кв. м).

Концентрацията на новите площи около главните булеварди и периферни райони доведе до леко повишаване на свободните офиси на тези места, особено при сградите по-нисък клас, допълват от компанията. Общо за София делът на незаетите офиси е 14.3%, покачвайки се от 12.9% в началото на годината.

„Не само у нас, но и на други места в Източна Европа има отслабване на строителната активност вследствие на пониженото търсене. Очаквам това задържане да даде възможност за по-бързо усвояване на новите площи, като поддържа нивата на незаетите пространства и наемите умерени“, допълва Йордан Кръстев.

Офертите за наем на първокласни площи в столицата са около 15 евро/кв. м за централната част на града и 12-14 евро/кв. м за периферията около главните булеварди. Доходността от първокласни активи се понижава до 7.5% през второто тримесечие, което е с 25 пункта по-ниско спрямо началото на 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    13 1 Отговор
    Глупости на търкалета.Четиво за наивници.
  • 2 1234

    9 0 Отговор
    Дано никои да не ви стъпи в скапаните офиси и нови сгради, които всеки ден никнат ,като ограничително колче на тротоара. И Сандъкова, която толкова се е загрижила за чистия софийски въздух, да вземе да засъди някое друго дръвче, вместо колчета.
  • 3 Бате Ачо

    11 0 Отговор
    Да бе, хората искат да бачкат дистанционно хоум - няма задръствания към/от офиса, хапваш си в къщи, не си длъжен да си със скъп костюм. Обаче брокерчетата друго си бъбрят, че глада е по силен
  • 4 Конник

    7 0 Отговор
    Статия от 2017 г. Home office! Това е сега. 25% върнати офиси! Факти ама не от този сайт.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.