Last news in Fakti

29 Септември, 2021 14:37 3 474 8

Търсят ликвидатор на болница

  • радунци-
  • болница-
  • ликвидация

Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в село Радунци

За пореден път през последните десетина години Министерство на здравеопазването обяви процедура за избор на ликвидатор на Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация в старопланинското село Радунци. След последния на тази длъжност ликвидатор – адвокат от Сливен, сега кандидатите може да са и с дипломи за медици или икономисти. Срокът за подаване на документите е до 20 октомври, уточнява в-к "Монитор".

Най голямата някога специализирана болница за лечение на болни от туберколоза на Балканите е затворила вратите си от юни 2015-а година след като дружеството натрупа задължения към електропреносното дружество и на няколко пъти се наложи да му дърпат шалтера. Обявен бе и публичен търг за продажба от частен съдия изпълнител, като първоначалната цена беше в размер на 1 667 250 лева. Оттогава са проведени 12 неуспешни тръжни процедури, последната цена бе от 417 600 лева при данъчна оценка от 455 055 лева, но въпреки това мераклия да го закупи не се появи на 25 февруари т. г.

След началото на ковид-пандемията на няколко пъти бе предлагано МЗ да ремонтира базата и да я превърне в специализирана болница за болни от COVID-19, но идеята така и не срещна разбиране. Болницата в село Радунци е построена през периода 1938 -1953 година с нарочен указ на цар Борис Трети от 1936 г., който подарил за целта 500 дка земи в Стара планина и в землището на село Дъбово. Помещенията са изградени по специално изготвен проект на немската възпитаничка арх. Ангелова. Изборът на мястото продължил 20 месеца, издадена била и специална наредба-закон за финансирането. Официално откриването на най-големия на Балканския полуостров санаториум с 645 легла е станало на 1 ноември 1955 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Срам

    32 0 Отговор
    Чутовен СРАМ! До там ли стигнахме ...
  • 2 Безхаберие

    23 1 Отговор
    Няма спасение от непукизма на държавните чиновници, решението е в китайския метод…

    Коментиран от #5

  • 3 Пациент

    23 0 Отговор
    "санаториум с 645 легла"

    Иначе много загрижени за моето здраве и трябва задължително да се ваксинирам всяка година. Обаче ревът че нямало легла за Ковид болните, пет болници в София отказали да приемат мъж с двустранна бронхопневмония, вчера един му отказали да го приемат в "Бърза помощ" и той припаднал пред вратата им но успели да го реанимират и едва ли не ги изкараха герои.

    На ви "демокрация" сега - при лошия социализъм такива неща нямаше как да се случат въпреки че беше държавно и безплатно.
  • 4 asd

    7 1 Отговор
    Запазена марка на ганьопитеците.
  • 5 МАФИЯ НА ББ

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Безхаберие":

    ВИКАЙТЕ РАЗБОЙКО БОРИСОВ И ИВАН КОСТОВ ТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛИКВИДАТОРИ НА РОД И РОДИНА!!! ЦАРСКИТЕ МЕКЕРЕТА ВАСИЛЕВ И ОНЯ ДЕТО НАПРАВИ ДАЛАВЕРАТА С ВЪНШНИЯ ДЪЛГ.
  • 6 Лекар Образна диагностика

    9 0 Отговор
    Потрошената и разграбена рентгенова апаратура от снимката струва около 60000лв., ако и да е на около 40 - 50 години.
  • 7 Трол2

    3 0 Отговор
    Няма лекари. Няма кой да ви работи.
  • 8 Сеирджия

    5 0 Отговор
    За да станеш лекар, трябва учиш 10 години!