6 Октомври, 2021 12:32 29 877 29

Абсурдът на новото строителство

  • асеновград-
  • жилища-
  • сграда-
  • път-
  • дом

Над 50 домакинства нямат път до дома си

Абсурден случай от Асеновград - над 50 семейства в най-новия квартал на града нямат път до домовете си. Единствената пътека, по която доскоро минавали, попада в реституиран имот и собственикът е поставил ограда. Четири пъти жителите в квартала са изпращали писма до общината, че са откъснати от света с молба да им направи път. Историята е по зрителски сигнал.

Кварталът тепърва се формира, там тепърва се строят жилищни сгради. Но се оказва, че хората се намират в капан. На съществуващия път е започнат нов строеж, който блокира движението. „Нямам избор. Купих имота от частен съдебен изпълнител. Пътят се пада под имота, има и от другата му страна. Моят съсед също възнамерява да строи и съвсем ще се блокира достъпът”, смята собственикът на строежа, цитирани от Нова Телевизия.

Оказва се, че пътят е направен от гражданите със собствени средства. Линейки и пожарни автомобили пък отказват да реагират на сигнали, тъй като живущите все още нямат адрес. Те се оплакват, че общината не реагира на изпратените писма. Живущите в квартала настояват да бъде изграден път.

От общината в писмена позиция, в която посочват, че срещу изграждането на пътя има възражения и претенцията на хората не са основателни, тъй като годишния бюджет се формира в началото на годината и средства за изграждане на път не са предвидени.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    128 12 Отговор
    И като купува ,къде гледа ‼️

    Коментиран от #20

  • 2 Анонимен

    95 7 Отговор
    По време на строежа по една площадка за въртолет си изградете на покрива, защото явно всички там са много глупави и гладни за земя.
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    155 4 Отговор
    Като онези дето купували имоти до летището, живели 20 години там и сега протестират защото шумът от летището им прочел! Сякаш досега самолетите са кацали и излитали с изключени двигатели !

    Коментиран от #5

  • 4 дрън дрън

    164 3 Отговор
    А кой им е разрешил да строят без път и достъп!?!? А защо те са си правили "път" през частен имот ?? Тук, колкото са виновни и корумпирани държавните служители, толкова и собствениците на строежи и да не се правят на ушипани!

    Коментиран от #11

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    ИМ ПРЕЧЕЛ/ изв.
  • 6 Иванчо

    165 1 Отговор
    Как се вкарва имот в регулация и как изобщо се строи в УПИ, ако няма излаз на улица? НИКАК! С корупция! Да се види кой е издал разрешенията за строеж - елементарно е.

    Коментиран от #16

  • 7 hahaha

    84 7 Отговор
    купувате като луди на голи поляни сгради без разрешителни и документи, яжте дървото сега!
  • 8 Пльонтек

    30 9 Отговор
    Азь да дойда на власт и ше върна времето на 80-90години.шшше има много да разрушавам
  • 9 строител

    46 1 Отговор
    Хубава работа, ама циганска.

    Коментиран от #19

  • 10 бравос

    46 17 Отговор
    Хора разберете....,никога писма,никога дипломация....само дървото,с камъни и тояги пред общината,само така се променят нещата в БГ.....я се изпънете там,я извикай те БТВ или Нова да снима и гледай какво става...О ЧУДО,багери и самосвали потеглят към обекта....

    Коментиран от #24

  • 11 123

    43 1 Отговор

    До коментар #4 от "дрън дрън":

    По закон всеки урегулиран поземлен имот трябва да има достъп до път улица, в най лошия случай поляна. Трябва да има достъпност. Но нещата се правят по такъв начин, закона се гази, за да се хрантути и съдебната система. Разрешително за строеж, за влезнал в сила пуп пр ще падне в съда, но на коя ли инстанция...
  • 12 Баш майстора

    25 3 Отговор
    Тези казуси сега са доста "модерни" в съседен квартал се оказа същото въпреки че имаше черен път изграден преди 50 години от държавата насипан с чакъл и широк да преминат два автомобила,оказа се че е закупен преди десет + години и собственика сега строи ,явно е чакал да мине давноста по съмнителната сделка .
  • 13 Гост

    32 6 Отговор
    Няма как да се издаде Разрешение за строеж при неприложена регулация. Друг е въпросът, колко законни са постройките. В момента в България, всеки си мисли, че може да си прави каквото си иска в имота без да се поинтересува за регулационните норми. Спести едни пари от архитект и адвокат и след това реве. Ама защо ли се учудватме, то цяла магистрала се строи незаконно, та какво друго да попие като пример към популацията на Територята. Целият ви живот в Територията е незаконен, няма елементарни стандарти два кола на кръст да се забият.

    Коментиран от #15

  • 14 некойси

    29 2 Отговор
    Ами да, в някои градове това е решено, като се презастроява в центъра. Бутат се къщурки и ня тяхно мясти никнат кооперации без място за паркиране и отстояние. Новите фавели гарантират проблемно съжителство и скандали, ама важното е да се въртят едни пари.
  • 15 Трудовакъ

    23 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Има и друго. Кметовете на по-големите градове и на тези по Черноморието хитруват, като разширяват черезмерно урбанизираната територия на населените места, която те разглеждат като усвояване на нова площ за строителство - респ. рушвети, обществени поръчки за инфраструктура и подобни. Забелязвате ли, че дори пътните табели за някои населени се изместват почти всяка година все по-навън от центъра на съответното поселение. Този подход се използва и в Царево и не само там, за да се преодолеят ограниченията на "Натура 2000" и да да се излива бетон едва ли не на пясъка. Права беше строителната министърка като каза, че най-големия нарушител на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и именно държавата. А за конкретния проблем, разгледан в статията, вина трябва да се търси назад във времето, когато по един безумен начин беше проведена на местността имотната реституция - възстановиха собственост върху ниви, ливади, поляни, дори гори, които на практика се намираха в широк център на населено място, примерно, и то в стари реални граници от средата на миналия век и по-рано, които нямат нищо общо с действителното положение отпреди 25-30 години. "Лудите на стадиона", имаше една такова френска кинокомедия...
  • 16 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    Какво съгласие имат всички да минават през чуждия имот. Типична бг наглост!!!
  • 17 любител

    11 3 Отговор
    като са баровци да си купят вертолети. хахаха.
  • 18 аз съм Веска

    6 3 Отговор
    ТОВА ВЕЧЕ НЕ УЧУДВА НИКОГО . СИСТЕМАТА ТАКА Е ЗАСУКАНА , ЧЕ ЗА "ДОБРО УТРО" - СЪД И ПРОТОЧВАНЕ С ГОДИНИ .
    НАРОЧНО - ОБСЛУЖВА НЕНАСИТНАТА ПАСТ НА СЪД , ПРОКУРАТУРА И ПРИЛЕЖАЩИ .
  • 19 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "строител":

    Те с.иганите не се оплакват.Важно е отнякъде да се почне с гетото,а после и път ще си откраднат.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 инж ут сйелу

    9 1 Отговор
    В цивилизованите страни кварталите не се формират, а се проектират от специалисти. Освен това, първо се строи инженерната инфрастуктура и едва след това – сградите.
  • 22 така така

    5 0 Отговор
    KМетът им като не става, кой ще им направи път???
  • 23 sam66

    5 0 Отговор
    Те общините имат по важни задачи за решаване. Например да изградят велоалеи, пейки да поставят ...ааа да не забравим бетоновите бордюри. Вие тука сега за един път за достъп се жалвате.
  • 24 Бай Нанай

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "бравос":

    Много си ербап, ама на лапни топчето! Какви багери, какви машини викаш и на кой обект? Човекът си строи (надявам се с редовни документи) в собствен парцел по проект одобрен от Гл.архитект. На УПИто трябва да има нанесени границите на имота, петното за строежа,съседите и трасетата на улиците, ако има такива предвидени. Ако някой Галош е строил без разрешение където му падне върху и върху неурегулиран имот (нива ) той да си бере гайлето!!!
  • 25 Бай Нанай

    2 0 Отговор
    Одъртях и забравих да попитам: Тези горните къщи не са ли на територията на градския Парк "Бадилема"????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Петър Петров

    5 0 Отговор
    За квартала трябва общ устройствен план, а не самоволно строителство на парче...
  • 28 Петко от Факултето

    3 0 Отговор
    Докато само мълчим,така ще е.
    Един наш голям поет много отдавна беше написал:-"Не народ,а мърша",което е актуално и до днес.Който познае кой е поета,ще го черпя една лимонаТА....хаха

    Коментиран от #29

  • 29 Б. М.

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Петко от Факултето":

    Това, заедно с другият подобен "какво тук значи някаква си личност" са два от най - омразните и вредни за българите стихове. 🤬 Виж как са постъпили хитлеристите. Търсили са "Германия", или Кодекса на Тацит. След като НЕ са го открили, го изфабрикуват. Вътре описват германците като съвестни, работили, съзнателни, отговорни, задружно,............ Започват да втълпяват на всички, че те са такива. Всеки, който каже, или напише нещо друго, го чакат репресии. 10 години по - късно, германците стават такива. А тук при нас, тези отвратителни стихове водещи до нихилизъм, безразличие, незачитане на права,......