Last news in Fakti

14 Януари, 2022 07:47 7 771 9

Изкуствен остров е започнал да се строи още през октомври 2021 г.

  • изкуствен остров-
  • варна-
  • проверка

Проверка на МВР в областната управа е установила данни за престъпление по служба

Изкуствен остров е започнал да се строи още през октомври 2021 г. - 1
Снимка: М. Богданова ©

Проверка на МВР в община Варна и областната управа е установила данни за престъпление по служба. Материалите са изпратени на Специализираната прокуратура с мнение за образуване на наказателно дело срещу длъжностни лица от двете институции за престъпление по служба.

Идеята е да се укрепи брегът пред малкия плаж в курорта. Точно пред острова се строи 5-звезден хотел, уточнява , "24 часа". През февруари миналата година правителството отпуска на община Варна 5,7 млн. лв. за изграждане на обекта като продължение на една от буните. Постановлението е издадено след предложение на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане с пари от държавния резерв.

Това става ясно от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос на депутата Ивайло Мирчев за парите, отпуснати за изкуствен остров в курорта "Св. Константин и Елена". По данни на вътрешния министър липсва мотивирано становище на областната управа и на общината за отпускане на парите. Не било ясно и защо Министерският съвет е наредил трансфера на милионите към община Варна, а не към областната управа, която отговаря за плажовете и буните, които са публична държавна собственост.

Бившият областен управител на Варна Стоян Пасев, който е бил на поста, когато са се развивали тези събития , обясни, че не е бил разпитван и не е запознат с развитието на случая. "Община Варна е водеща - всички документи са там. Областната управа няма капацитет да изпълнява такива големи проекти, нито да възлага обществени поръчки", посочи той.

На 30 март общината и областната управа сключват споразумение за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. През април е избран изпълнител на договора за 4,7 млн. лв., а строителните дейности трябва да приключат до 31 януари 2023 г. От МВР са поискали данни за отпуснатите по него пари от общината.

Справка на дирекция "Финанси и бюджет" показва, че досега са изразходвани 1,7 млн. лв. като 30% авансово плащане от целия договор.

Рашков посочва, че към 17 септември 2021 г. на обекта няма извършена строителна дейност. От община Варна се аргументират, че строителството няма как да започне преди 1 октомври, поради летния сезон и забраната за строителни дейности през лятото.

Полицията е започнала проверка по нареждане на служебния регионален министър Виолета Комитова, която е била сезирана от депутатско питане в 46-ото Народно събрание.

Идеята за изкуствен остров, който да укрепи брега, е от 2017 г. Тогава е приет подробният устройствен план на курорта "Св. св. Константин и Елена". Заложено е изграждането на четири подобни съоръжения.

Действията по изграждане на остров започват 4 години по-късно с постановлението на правителството за отпускане на пари от резерва.

Проверката на МВР цитира и становище на държавното предприятие "Геозащита" от 2018 г., според което буната, която сега се доизгражда, е наскоро ремонтирана, в добро състояние е и изпълнява функциите си по опазване на брега. През същата година областната управа е поискала от РИОСВ- Варна дострояването ѝ, както и одобрение от екоминистерството. РИОСВ решава, че няма нужда да се извършва оценка на влиянието върху околната среда.

Рашков посочва, че има данни още от 2020 г., че е издадено разрешение за строеж на буната. Цитира се и подробният устройствен план на курорта, в който са предвидени подводен ресторант, аквапарк, яхтено пристанище и други морски съоръжения. За тях обаче нямало инвестиционни намерения и нямали връзка с изграждането на защитното съоръжение.

От своя страна Община Варна съобщава, че изграждането на "Буна Минерален басейн-крило Юг Малък плаж в акваторията на Черно море при к.к. "Св. св. Константин и Елена" е съгласно договор от 15 юли миналата година за общо 5 683 528 лева с ДДС. Съгласно изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в националните курорти, какъвто е и "Св. Св.Константин и Елена" там действа строителна забрана за периода от 15 май до 1 октомври.

"Започването на същинската строителна дейност по реализацията на проекта е съобразена с необходимостта да се създаде комфорт на гостите и жителите на града, избрали "Св. Св.Константин и Елена" за място за отдих. През периода август-септември нощувките в курорта са били над 180 000", поясняват от общината.

От подписването на договора до отпадането на забраната съгласно Закона за устройството на черноморското крайбрежие са извършени подготвителни дейности съгласно, а именно: добив и подготовка на скална маса, производство на тетраподи, закупуване на материали, мобилизация за организиране на временно селище по проект ПБЗ и доставка на строителна техника, които дейности са извършени в посочените по-долу времеви периоди. От 27 септември до 30 септември 2021 г. са доставени и монтирани фургони, булдозер и верижен багер с щипка, поставени са необходимите обозначителни знаци и табели и е подготвено временното селище за обекта. От 1 октомври 2021 г. започват първите доставки на едрогабаритен камък-скални блокове 1000-3000 кг, както и поетапното изграждане на обекта.

До момента изцяло е изградена южната дъга. Изгражда се и централната част на съоръжението. Към края на миналата година е изплатена сума в размер на 2 685 929,38 лева с ДДС, в това число аванс 30% от стойността на договора. Проектът се реализира съгласно одобрения строителен график, уверяват от общината.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    41 6 Отговор
    Стига само уставовявания,зопочвайте да бутате без установяване да видиш тлъст капиталист как вие.Като се случи това 5,6 пъти ще се види как ще престанат да строят където шм падне.
  • 2 Петър

    20 7 Отговор
    Това не е първи случай в България,това е едва второ териториално разширяване на България след 1940 година.
  • 3 пенсионер

    36 9 Отговор
    До кога ще се крадат милиони безнаказано .Защо прокуратурата се прави на умряла лисица. Ще доживея ли някой бивш министър да го видя в затвора !!!!

    Коментиран от #9

  • 4 Топлата вода

    29 4 Отговор
    Ако ще се пените и правите на сериозна медиа си направете труда да разберете КОЙ и КАК построи Вила Чинка, Минерален басейн и ДВЕТЕ ВИЛИ, които са продължение на комплекса "Аква хаус", като всяка от тях навремето се продаде за по 1 МЛН. $. Мога да предоставя видеозаписи и снимки от мястото преди и по време на строежа! Имах си проблемите, че снимам. ТИМ обикновено си връзват гащите отдалече, значи още Киро Дупката, трябва да бъде разпитван!

    Коментиран от #5

  • 5 Грешка

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "Топлата вода":

    И изобщо, кой хариза без пари цял курорт на охранителна фирма?!
  • 6 Йожи

    6 12 Отговор
    Хайде стига глупости. Има нужда от изграждане на някаква форма на укрепване там. За предпочитане е да е остров, все пак това е курорт. Алтернативата е грозна предпазна стена. Плюс това такива острови има по цял свят!
  • 7 Цирк

    10 6 Отговор
    Рашков много се е вживял, както обикновено. Проблемът бил, че не се строило до септември, а започнало чак октомври?! Ами разбира се, че ще започне през октомври, нали специално е забранено да има строежи през сезона?!
  • 8 Ринго

    8 1 Отговор
    Той този остров укрепва и наклонената кооперация на Даринка Мулташка на Берлускони аверката, да не цопне в залива.Навремето на място и имаше една кокетна беседка за отмора, но и тя се срути заедно с комунизма.
  • 9 Бизнистмен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "пенсионер":

    От 1989 год колко министры и депутати влезоха в затвора Малко ли ти се виждат то за банки то за преватизацията то за възродителния процест Те си излежаха присъдата и сега са на власт